andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

ku
ku
0 14.03.2018 10:57:44

KOLIKO MEST ZA SLOVENCE? Zdaj je jasno, kdo lahko in kdo bo v prihodnje igral v ligi ABA

www.alesfevzer.com
Po koncu rednega dela lige ABA so na skupščini v Beogradu so sprejeli sistem tekmovanja v prihodnji sezoni in določili smernice za naprej.

V sezoni 2018/19 bosta tako prva kot tudi druga regionalna liga šteli 12 ekip. Čeprav se je v zadnjem času špekuliralo, da se bo liga povečala za dve ekipi, se torej to ni zgodilo. Lestvica uspešnosti držav nima več nobene veljave, saj najboljša država v tem pogledu ne bo več dobila dodatnega mesta. Odslej bo mogoče le prehajanje med prvo in drugo ligo, in sicer:
- prvak druge bo napredoval v prvo ligo
- zadnjeuvrščena ekipa prve bo izpadla v drugo ligo
- od sezone 2018/19 dalje bosta predzadnja ekipa prve lige in drugouvrščena ekipa druge lige igrala kvalifikacije (po sistemu do dveh doseženih zmag, prednost domačega igrišča bo imela ekipa iz prve lige)

V prvi ligi bo lahko nastopalo največ pet ekip iz ene države, tako bodo v sezoni 2018/19 igrali:
• Budućnost
Cedevita
Cibona
Crvena zvezda
FMP
Igokea
Mega Bemax


Mornar
Partizan
Petrol Olimpija
Zadar
prvak druge lige

V sezoni 2018/19 svojega predstavnika v prvi ligi ne bo več imela Makedonija.

V drugo ligo
se bodo ekipe uvrščale na osnovi uvrstitev v domačih prvenstvih. Vsaka država bo imela po dva predstavnika. Zadnjeuvrščena ekipa v sezoni 2017/18 izgubi pravico nastopa v tem tekmovanju v naslednji sezoni ne glede na razplet v domačem prvenstvu. Od prihodnje sezone dalje bo zmagovalca druge lige odločala končnica od polfinala dalje, in ne več zaključni turnir, tako kot letos.

Slovenija ima za prihodnjo sezono torej zagotovoljeno eno mesto v prvi ligi, možnost dodatnega pa bosta skoraj gotovo imeli Primorska in Krka, morda celo Rogaška ali Zrinjski. V drugi ligi se končuje redni del, v katerem so na prvih štirih mestih Borac Čačak, Vršac, Primorska in Krka. Če na zadnjih tekmah ne bo prišlo do nepričakovanih rezultatov in velikih presenečenj, ki bi uvrstitev na zaključek lahko prinesla celo Rogaški, se bodo te štiri ekipe uvrstile na zaključni turnir, ki ga bo 3. in 4. aprila gostil Čačak.

Po odločitvi skupščine se ta sistem ne bo menjal do vključno sezone 2024/25, razen v primeru drastičnih sprememb v evropski košarki.

Članki iz rubrike