Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
06.03.2015 10:56:11
Deli članek:

Pišem vam pismo, prijatelji (več ni)smo

abaphoto

Temperatura pred nedeljo, ko bo sestanek vodstva Fibe (tudi) na temo prihodnosti evropskih klubskih tekmovanj, se dviguje. Tudi v in okrog lige ABA, ki je v napovedanem boju med Fibo in Ulebom zelo "na tapeti".

Očitno je bližajoči se spopad dveh organizacij za prevlado na evropskem klubskem parketu tudi vodilne može regionalnega tekmovanja nagnal k temu, da 'kopičijo orožje'. Slednjega pa seveda v največji meri predstavljajo klubi oziroma njihova naklonjenost, da še naprej sodelujejo v ligi ABA. Če naklonjenosti ne bi bilo, bi bil njen obstoj namreč močno ogrožen.

"Klubi so pred 15 leti to ligo naredili za svoje potrebe in klubi jo bodo tudi ugasnili, ne pa Fiba ali kakšna zveza," je v nedavnem pogovoru za naš časnik povedal Roman Lisac, ko je govoril o evroligi, skoraj enake besede pa bi najbrž uporabil tudi glede lige ABA.

In zato da bi jih lahko, sta nedolgo tega s sedeža lige na naslov Partizana in Crvene zvezde romala dopisa, naj se oba opredelita o svojem stališču do lige ABA. Ne naključno, prav Srbija oziroma njena Košarkarska zveza naj bi bila glavna 'partnerica' Fibe na tem področju v bližajoči se bitki. In če njej morda spodrežeš krila oziroma imaš na svoji strani dva najboljša kluba, ki sodita pod njen patronat ...

Vodilni možje lige ABA so s tistim, kar so dobili vrnjeno, lahko zadovoljni. "Liga ABA je ustvarila ozračje, v katerem so interesi klubov na prvem mestu. Od ustanovitve do danes je liga ABA močno tekmovanje, ki je z dobro organizacijo, kakovostnim sojenjem in finančno stabilnostjo ustvarila vse pogoje za hiter razvoj klubov v regiji. Nobena državna liga tega samostojno ni mogla in ne more narediti. Zaradi tega Partizan kot večkratni prvak povsem podpira ligo ABA in način, na katerega ustvarja prihodnost regionalne klubske košarke, zato je pripravljen ostati njen stabilni partner" so med drugim zapisali v svojem pismu v Partizanu, pozitivno nastrojene misli pa so prišle tudi iz rdeče-belega tabora, čeprav tudi z malce kritičnega pomena.

"Crvena zvezda je že povsem od začetka prepoznala idejo o potrebi ustanovitve regionalne lige. Ta je v veliki meri prispevala k razvoju košarke v naši regiji, prav tako k dvigu kakovosti naših klubov, kar je imelo neposreden vpliv na kakovost in rezultate reprezentance. Ne moremo govoriti za druge lige, za Srbijo pa lahko z gotovostjo trdimo, da srbska državna liga ni bila sposobna samostojno organizirati regionalne lige. Tako včasih kot zdaj v Crveni zvezdi menimo, da ima Srbija potencial organizirati močno državno ligo, kar pa ne pomeni izključitve regionalne lige. Hkrati tudi ni razlogov proti članstvu košarkarske lige Srbije v Ulebu, kar je bilo pred leti onemogočeno s strani enega od vodilnih mož lige ABA," so v pismu sporočili iz Zvezde in pri tem skoraj gotovo mislili na Radovana Lorbka, ki ima pomembno besedo tudi v vrhu Uleba oziroma ECA, ki vodi evropski klubski tekmovanji.

Čeprav z malce kritike na eni strani imajo v vodstvu lige ABA zdaj tudi črno na belem tisto, kar potrebujejo. A po drugi strani ne en in ne drug klub nista zapisala ničesar takega, da ne bi lahko hitro obrnila hrbta regionalnemu tekmovanju in se priklonila drugi strani oziroma še naprej igrala tudi v ligi ABA, a pod pogoji, ki bi jih zahtevala Fiba. Nadaljevanje sledi.