Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčić
Lucijan Pejčić
05.03.2015 12:28:39
Deli članek:

Vojna: KZS bo sledila Fibi

Fiba, ki je bila v prav takšnem spopadu poražena pred 14 leti, jo je napovedala Ulebu.

Mednarodna košarkarska zveza proti Združenju evropskih košarkarskih lig. Članica slednjega je tudi liga ABA, ki je vstopna točka slovenskih klubov v osrednji evropski tekmovanji – evroligo in evropski pokal. Kaj torej pripravlja Fiba?

Medtem ko sestanek predstavnikov nacionalnih zvez s področja nekdanje skupne države prejšnjo soboto v beograjskem hotelu Crowne Plaza še ni ponudil nič oprijemljivega, so oči vseh vpletenih zdaj uprte predvsem v München, kjer naj bi ta konec tedna vodilni ljudje Fibe kovali načrt "napada" na Uleb. Kakšna so torej izhodišča?

Čeprav so se predvsem nekateri srbski mediji – večina se sicer sklicuje na isti vir – razpisali o skorajšnjem koncu lige ABA v obliki, kot jo poznamo danes, bo držal pregovor o juhi, ki se pač ne poje tako vroča, kot se skuha.

O tem, da bi se predstavniki nacionalnih zvez dogovorili, da ne bodo registrirali igralcev za klube, ki igrajo v tej ligi, in da ne bodo dovolili sodnikom, da bi sodili v tej ligi, na Košarkarski zvezi Slovenije ne vedo nič. V Beogradu sta jo predstavljala predsednik Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović, ki sta pred potjo (in za tem stojita še danes) zagovarjala stališče, da se bo KZS zgledovala izključno po Fibi in ji tako v tej "vojni" stala ob strani. Kar je seveda povsem logično in pričakovano.

V nasprotju s srbskimi mediji je Košarkarska zveza Srbije v sporočilu za javnost, ki ga kot pravega in na neki način zavezujočega priznavajo tudi na KZS, sporočila, da v dobro razvoja košarke v regiji podpira regionalno tekmovanje, ki pa mora spoštovati interes nacionalnih zvez in klubov ter sodelovanje slednjih v evropskih tekmovanjih. Obenem so predstavniki nacionalnih zvez glede spora med Fibo in Ulebom izkazali podporo prvi, predvsem v njenem boju za izboljšanje organizacije evropskih klubskih tekmovanj.

Evroliga bi Ljubljančanom prinesla približno 100.000 evrov nagrade iz naslova televizijskih pravic, nastop v evropskem pokalul pa jih stane 150.000 evrov na sezono. Vprašanje je, kaj bi jim lahko v tem pogledu ponudila Fiba.

Kot kaže, je Fiba izbrala poligon za obračunavanje z Ulebom. Spomnimo: ustanovitev lige ABA pred štirinajstimi leti sovpada s prevratom v evropski klubski košarki. V sezoni 2000/01 je Uleb tudi z Unionom Olimpijo, Cibono, Zadrom in, denimo, s štirimi španskimi moštvi, obema bolonjskima, tudi Olympiacosom in Žalgirisom, pa s švicarskim Luganom, portugalskim Ovarnesejem in z angleškim London Towersom iz rok Fibe iztrgal glavno klubsko tekmovanje na stari celini.

Tistega leta je bila Evropa še razdeljena na Ulebovo evroligo in Fibino Suproligo, v naslednji sezoni so se "prebežnikom" priključili še Maccabi, Panathinaikos in ostali. To je bila kapitulacija Fibe in zmaga Uleba. Posledično tudi zmaga lige ABA, ki je pri Ulebu, kot ena njegovih večjih zaveznic, vseskozi utrjevala svoj položaj. In ravno na hrbtu lige ABA Fiba pripravlja protiudarec.

Uvrščanje v evropske pokale – v evroligo se uvrstita le finalista lige ABA, v evropski pokal pa naslednji trije klubi na lestvici – je ena ključnih težav, ki zadevajo to regionalno tekmovanje, nacionalna prvenstva so namreč v tem pogledu povsem izgubila vrednost. 

"Treba je videti, kaj bo kdo ponudil. Do nas namreč ni prišla nobena informacija. Vse, kar vemo, preberemo v medijih. Klubi smo izključeni iz tega, nas nihče nič ne vpraša," je dejal direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič, ki pravi, da gre v tem trenutku predvsem za lobiranje, po njegovem pa se liga gotovo ne bo ukinila: "To je pretiravanje. Za vse udeležene klube je to tekmovanje zelo poceni, stroškov skoraj ni, kakovost košarke je dobra, za sponzorje je področje Balkana zanimivo. Seveda je na drugi strani tudi kakšen minus, kot sta organizacija lige, predvsem urniki, ampak v celoti vzeto je plusov več."

V taboru Uniona Olimpije v isti sapi priznavajo, da sta državno prvenstvo in slovenski pokal tradicionalni tekmovanji, ki ju ne gre zanemariti. Kar zadeva sodelovanje v evropskih pokalih, ki je zanje dosegljivo le prek lige ABA, je zgodba večplastna.

Na eni strani je nastop v evroligi kajpada zaželen, saj prinaša ne le večji obisk, več sponzorjev, posledično višji proračun in boljšo ekipo, ampak tudi približno 100 tisočakov vredni kos kolača, ki bi iz naslova televizijskih pravic, pripadel Ljubljančanom. 

Na drugi strani je evropski pokal drago tekmovanje, saj ne prinaša ničesar, stroški nastopanja pa so približno 150.000 evrov. "Če Fiba misli resno, bi morala klubom nekaj ponuditi," je še dodal Zupančič in še enkrat poudaril, da bo Union Olimpija svoje končno stališče glede obračunavanja Fibe in Uleba izoblikovala na podlagi vseh informacij, ki jih za zdaj še ni na spregled

Ni skrivnost, da Uleb zasleduje kapital, tekmovanje obvladujejo predvsem španska in v zadnjem času turška podjetja, liga postaja iz leta v leto vse bolj zaprtega tipa. Pogoji nastopanja so čedalje ostrejši, zato večletno približevanje ligi NBA dobiva vse jasnejšo podobo. 

Da bi bili še kdaj v evropski klubski košarki v ospredju klubi iz prostora nekdanje Jugoslavije, je danes kar težko verjeti. Da bi se vrnili časi Cibone, Partizana in Jugoplastike, ki so bili okno v svet za Špance, Italijane ali Grke, bi se moral zgoditi še en prevrat. 

Tokrat v režiji Fibe, ki ima v številnih Srbih, ki delujejo v tej organizaciji, nekaj dobrega zaledja. Pa bo to dovolj? In kaj drugega preostane slovenskim klubom, kot da čakajo in pač sedejo na vlak, ki bo pripeljal ...