Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
08.10.2014 13:30:56
Deli članek:

Prvi, pa moški

Arsen Perić

Tako nekako se glasi prevod znanega reka iz krajev južno od nas, ki ga lahko uporabimo tudi za drevišnjo tekmo med Partizanom in Krko z začetkom ob 20. uri.

Pri Beograjčanih namreč od letošnje sezone igra tudi Edo Murić, v prejšnjih štirih sezonah član slovenskih prvakov, in prav v dvoboju z Novomeščani bo odigral prvo uradno srečanje v črno-belem dresu.

Moral bi nastopiti že v soboto, ko je Partizan gostoval v Szolnoku, a je tam, tako kot Turek Janis Kuzeloglu, še manjkal v četi Duška Vujoševića. Partizan je prepozno plačal vse zaostale obveznosti Jaki Klobučarju, zaradi katerih ni smel registrirati novih igralcev, tako da so bili vsi postopki pravočasno urejeni šele pred drugim krogom lige ABA.

Usoda se je kar malce poigrala s slovenskim reprezentantom, saj bo svoj debi v dresu srbskega prvaka dočakal prav na tekmi s klubom, katerega dres je nosil v prejšnjih letih. "Lagal bi, če bi rekel, da je današnja tekma takšna kot vse druge. Na Krko me vežejo posebna čustva, to je klub, v katerem sem se uveljavil, trener Džikić mi je prvi ponudil resno priložnost. S prejšnjim klubom smo osvojili veliko lovorik, igrali smo tudi na zaključnem turnirju lige ABA," je na včerajšnji tiskovni konferenci pred nocojšnjim srečanjem dejal Edo Murić in dodal, da če bi lahko sam izbiral, gotovo ne bi razporeda sestavljal tako, da bo prva tekma v dresu Partizana na domačem parketu prav s Krko.

Še kako mu verjamemo, kajti navijači črno-belih bodo od njega pričakovali veliko. Je za zdaj najbolj zveneča okrepitev Beograjčanov letos, ta naziv je tudi upravičil na pripravljalnih tekmah, ki jih je igral. Postavil je visoke kriterije, privrženci Partizana bodo nekaj podobnega pričakovali tudi drevi s Krko.

Kri pa ni voda, če se tako izrazimo, verjetno mu ne bo najlažje proti nekaterim še včerajšnjim soigralcem, poleg tega v taboru Krke še kako dobro poznajo njegovo igro in trener Aleksandar Džikić mu v obrambi gotovo nastavlja pasti, s katerimi bi omejil njegov učinek. Pa ne le njegov. Priljubljeni Džile bo s svojimi varovanci skušal na krilih domače zmage nad Cedevito presenetiti še eno favorizirano ekipo.

"Zavedamo se, kje in proti komu igramo, in dali bomo vse od sebe. Za tako tekmo igralcev sploh ni treba motivirati. Nasprotnik je zelo kakovosten in v polni postavi. Neresne in prezgodnje so ocene, da Partizan ni v najožjem krogu za osvojitev lige ABA," pravi Krkin strateg, ki ima že okvirni načrt, kako se Partizanu čim bolje postaviti po robu: "V obrambi bomo poskusili otežiti komunikacijo med njihovo zunanjo in notranjo linijo in težišče igre premakniti z njihovih najboljših igralcev. Zelo pomembna dejavnika bosta tudi defenzivni skok in tranzicija v obe smeri."

A če velja, da krkaši odlično poznajo Murića, ni nič drugače tudi v obratni smeri in Slovenec bi kaj lahko prispeval kakšen nasvet v pripravi na tekmo. "Krka je kakovostno moštvo. Vsakršno podcenjevanje tekmeca je le voda na njen mlin in Novomeščani so vedno pripravljeni to kaznovati. Vemo, katere so njihove glavne dobre strani in česa jim ne smemo dovoliti. Ko sem bil še v Krki, se dobro spomnim, kako smo doživljali dvoboje s Partizanom in kako zelo motivirani smo bili. Mislim, da smo mlajši in da imamo večje srce," napoveduje Murić, ki v dresu Krke nikoli ni zmagal v Beogradu. Naj se slednje spremeni, sam pa naj bo najboljši posameznik pri poražencih ...