klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
0 19.07.2020 18:56:53

HAMILTON izenačil SCHUMACHERJEV rekord!

Reuters
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke za VN Madžarske na Hungaroringu, tretje letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1. Drugi je bil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), tretji pa drugi Mercedesov voznik Finec Valtteri Bottas.

Za svetovnega prvaka je to druga zmaga v tej sezoni in skupno 86. v karieri. Z njo se je tudi prebil na vrh skupnega seštevka, kjer ima zdaj 63 točk, pet več od Bottasa.

Hamilton je bil najboljši že v sobotnih kvalifikacijah, kjer je dosegel jubilejni 90. "pole position" v formuli 1. Z uspehom na današnji dirki pa je tudi izenačil rekord po številu zmag na istem prizorišču. Zdaj ima v Budimpešti osem zmag, toliko kot nekdanji svetovni prvak Michael Schumacher v francoskem Magny Coursu. Do Schumacherjevega rekorda po številu zmag v formuli 1 (91) pa zdaj Hamiltona loči le še pet uspehov. Za piko na i odlični predstavi konec tedna na Madžarskem pa je dodal še rekord steze.

"Noro, ne morem verjeti, da je vse res. Vedno je bila ta dirka ena mojih najljubših. Šlo mi je odlično, imeli smo pravo strategijo in odličen ritem. Zadnji dirki sta bili fantastični, samo tako moramo nadaljevati," je bil po novi zmagi zadovoljen svetovni prvak.

Za Mercedes so zmage tudi v tej sezoni, čeprav zaznamovani s koronsko krizo, postale rutinska stvar. Prvo dirko je dobil Bottas, naslednji dve Hamilton. Mercedesoma pa danes ni uspelo ponoviti dvojne zmage z druge dirke dirke na Spielbergu pred tednom dni, čeprav se je Bottas v zadnjih krogih zelo trudil za drugo mesto, Verstappen pa ga je komaj rešil.


Na koncu je bil lahko mladi Nizozemec zelo zadovoljen z izkupičkom. Ko se je peljal na start, se je namreč zavrtel in precej poškodoval svoj dirkalnik, tako da je po koncu dirke priznal, da je bilo drugi mesto zanj enako zmagi. Pred startom so v njegovi ekipi dirkalnik s poškodovanim sprednjim krilcem in vzmetenjem vendarle popravili, tako da je lahko začel dirko. "Nisem si mislil, da bom sploh lahko startal. To, da sem na koncu drugi, je zame kot zmaga. Hvala mehanikom, naredili so čudež," je dejal Verstappen.

Dirko je delno zaznamoval tudi dež, ki je pred začetkom namočil stezo, s tem pa vplival na izbiro pnevmatik. Marsikdo se je tudi uštel, zato so bili nekateri dirkači tudi kmalu v boksih. Hamilton je izpeljal šolski start, precej slabše je šlo Bottasu. Zdelo se je celo, da je prehitro startal, a se je pravočasno ustavil, da napaka ni štela kot prehiter start, je pa zato veliko izgubil in bil po prvih zavojih šele šesti. "Slaba dirka, če sem pošten. Na startu sem preveč izgubil in sem si sam pokvaril dirko. Na koncu pa mi je zmanjkalo nekaj krogov, da bi ujel Maxa," je dirko ocenil Finec.

Medtem ko je Hamilton rutinsko pripeljal do zmage, Verstapppen s poškodovanim dirkalnikom prišel do odličnega drugega mesta in Bottas po ponesrečenem začetku iztržil največ, kar je lahko, so bili spet precej manj zadovoljni pri Ferrariju. Tokrat se njihova voznika sicer nista zaletela med seboj kot na zadnji dirki, sta pa ostala globoko v senci tekmecev. Sebastian Vettel je bil na koncu sicer šesti, Charles Leclerc pa je ostal celo brez točk na 11. mestu, oba pa s krogom zaostanka za zmagovalcem. Je pa prvi letošnji točki za ekipo Haas dobil Danec Kevin Magnussen na devetem mestu.

Lance Stroll, ki je dirko začel s tretjega mesta, je na koncu ostal brez stopničk, točke pa so dobili še Alexander Albon, Vettel, Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Magnussen in Carlos Sainz.

Naslednja dirka bo preizkušnja v britanskem Silverstonu 2. avgusta.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike