Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 23.04.2019 21:35:15

OLIMPIJA po slavju v AHL prišla na JESENICE, tam pa je DOŽIVELA TOLE! (foto)

Jurij Kodrun
Na Jesenicah je bila prva finalna tekma državnega prvenstva.

Sij Acroni Jesenice - SŽ Olimpija 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
* Dvorana Podmežakla, gledalcev 2800, sodniki: Zrnič, Bajt (glavna), Režek, Snoj (vsi Slovenija).
* Strelci: 0:1 Pešut (Zajc, 14.), 1:1 Glavič, (Čimžar, Gagnon, 18.), 2:1 J. Sodja (Brus, Pesjak, 27.), 2:2 Simšič (Svete, Orehek, 30.), 3:2 Tomaževič (Paradis, Rodman, 38.), 4:1 Tavželj (J. Sodja, U. Sodja, 44.).
* Kazenske minute: Sij Acroni Jesenice 10, SŽ Olimpija 14.

Dolga klubska sezona v hokeju se v Sloveniji počasi končuje. Letos ne z enim vrhuncem športnega dogajanja v državi, saj finale državnega prvenstva, tradicionalna priložnost za prestižno merjenje moči med rdečimi in zelenimi, tokrat poteka v okrnjeni različici.

Pri Hokejski zvezi Slovenije so domači koledar prilagajali mednarodnemu oziroma alpski ligi, kjer so Ljubljančani za zmago potrebovali sedem tekem, zato je zdaj zmanjkalo časa za izvedbo klasičnega finala na več zmag. SŽ Olimpija je sicer v izredno napornem ritmu tekem - danes je igrala osmo v zadnjih 13 dneh -, Jeseničani pa so bili po drugi strani po polfinalnem porazu v alpski ligi proti Pustertalu prosti od 9. aprila.

Danes so na prvi tekmi po slabšem začetku slavili Jeseničani in s sploh prvo zmago v sezoni proti večnim tekmecem postavili dobre temelje za povratno tekmo.

Začetek je pripadel gostom, ki so v uvodnih minutah precej stisnili domače; v obdobjih po nekaj minut se je poznalo, da imajo Ljubljančani v nogah več tekem, domači pa so potrebovali vsaj pol tretjine, da je igra stekla. Do takrat bi lahko Olimpija že vodila, a je domače reševal vratar Matthew Climie. A učinka ni bilo, vse do 14. minute, ko je eno od številnih prednosti igralca več v tem delu igre izkoristil Žiga Pešut, ki je pospravil odbiti plošček v jeseniško mrežo.

Vodstvo bi nekaj minut pozneje lahko povišal Žan Jezovšek, toda ni zadel, ko je bil povsem sam pred Climiejem. Na drugi strani pa se je moral vratar Žan Us izkazati ob prodoru Nika Pema, potem pa so imeli domači minuto na ledu dva igralca več. Prednost 5-3 so sicer hitro zapravili po prekršku Phillipa Paradisa ob ljubljanskem protinapadu, a so v nadaljevanju "power-playa" vseeno izenačili, ko je bil po strelu Tadeja Čimžarja na pravem mestu pred vrati Gašper Glavič.

V drugi tretjini pa je bila slika povsem obrnjena. Jeseničani so začeli poletno in v tem obdobju so oni narekovali ritem igre, sad takšne igre pa je bil tudi vodilni zadetek. Najprej je sicer Miha Brus po prodoru streljal prek gola, a se je plošček od ograde odbil nazaj pred vrata in na pravem mestu je bil Jaka Sodja. A v obdobju, ko je imela domača zasedba največjo premoč, je v protinapad pobegnil Nik Simšič in z lepim strelom v daljši kot matiral Climeieja za 2:2.

Vseeno pa so tretjino dobili domači, potem ko so izkoristili še eno od številnih ljubljanskih izključitev. Akcijo je z učinkovitim strelom, ko je plošček dvignil pod prečko, končal Blaž Tomaževič.

V zadnji tretjini je pri domačih med vratnici stopil Clarke Saunders, ki je pozneje ustavil nekaj nevarnih strelov; prednost domačih pa je povečal Andrej Tavželj z močnim strelom od daleč. Domači so bili večji del te tretjine tudi boljši, prelomni trenutek za goste pa je bil v 51. minuti, ko so imeli ob dveh hkratnih izključitvah prednost 5-3, a v dveh minutah niso sestavili nevarne akcije. Ob koncu so gostje sicer spet zapretili, toda Saunders se je izkazal in ni prejel gola.

Druga in že tudi odločilna tekma finala letošnjega DP z nogometno rešitvijo z le dvema tekmama, eno na terenu slabše postavljene ekipe rednega dela in povratno na ledu boljše po prvem delu, bo v četrtek zvečer v ljubljanski dvorani Tivoli.

Značke: hokej, jesenice, olimpija

Članki iz rubrike