Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
24.09.2024 17:12:21
Deli članek:

Hokejski legionarji: Amur trpi, 'Nemci' in Kuralt že tresejo, 'Čehi' še čakajo (video)

Profimedia

Kako so v preteklih dneh igrali nekateri slovenski hokejisti, ki se dokazujejo v tujini.

Jan Drozg (Habarovsk, KHL)
V ligi KHL je Amur odigral še dve tekmi, obe na domači ledeni ploskvi in na obeh ostal praznih rok. Na prvi se je pomeril z moskovskim Dinamom in tesno izgubil z 1:2. Drozg, za katerega je bila to 100. tekma v ligi KHL, je igral v prvem napadu, v slabih 16 minutah pa na gol usmeril tri strele. Tudi na drugi je gostil moskovsko moštvo, tokrat CSKA, kjer sicer za vratarje letos skrbi trener Klemen Mohorič. Očitno to slovenski strateg dobro počne, kajti Habarovsk CSKA-ju ni zabil niti enega gola, gostje so slavili s 3:0. Drozg je v 16 minutah in pol proti golu tekmeca usmeril tri strele. CSKA je sicer na prvih devetih tekmah v sezoni petkrat zmagal in je z 12 točkami drugi na lestvici zahodne divizije. Habarovsk je na lestvici vzhodne divizije s štirimi točkami 11., prvi Jekaterinburg ima 11 točk.

Gašper Krošelj (Brno, češka ekstraliga)
S prvimi tremi tekmami je v elitni češki ligi opravil tudi Brno, kjer se bo letos prvič dokazoval naš prvi reprezentančni vratar. Brno je sezono začel s porazom z 1:2 z Liberecem, z istima izidoma pa nato slavil v Hradec Kralove ter v Trincu, tam po kazenskih strelih. Gašper je bil na teh tekmah drugi vratar in tako na debi v dresu Brna še čaka.

Rok Macuh (Olomouc, češka ekstraliga)
S tremi porazi je v sezono krenil Olomouc. Pri Mladi Boleslavi ter s Pardubicami je izgubil z 2:4, visok poraz z 1:7 pa nazadnje utrpel v Ostravi proti Vitkovicam. Tudi Rok to sezono še ni zaigral, saj je poškodovan.

Miha Štebih (Trebič, 1. češka liga)
Češki prvoligaš je odigral naslednje tri tekme ter na teh v statistiko vpisal štiri točke. Brez je ostal ob porazu z 0:3 s Frydek-Mistek, eno je iztržil v Chomutovu, kjer je s 3:4 izgubil po podaljšku, v Sokolovu pa je prišel do zmage s 4:3. Miha Štebih zaradi poškodbe tudi na teh srečanjih ni igral.

Jan Urbas, Miha Verlič in Žiga Jeglič (vsi Bremerhaven, DEL)
Pretekli konec tedna se je začela tudi najboljša nemška liga. Bremerhaven je to začel z domačo zmago s 4:1 nad Wolfsburgom, kjer je slovenska trojka ob visoki minutaži (med 17 in 19 minut) že pokazala svojo veljavo. Tako je v 38. minuti Jeglič podal za vodstvo z 2:1, Verlič je v 47. zadel za vodstvo s 3:1, pri čemer mu je asistiral tudi Urbas, ki je v 58. minuti z golom v nebranjeno mrežo postavil končni izid.
Na drugem obračunu je nemški podprvak do točke prišel v Villingen-Schwenningenu, kjer so domači z 2:1 slavili po podaljšku. Slovenci se v statistiko niso vpisali, na gol pa so skupaj sprožili sedem strelov.

Profimedia
Anže Kuralt

Anže Kuralt (Fehervar, ICEHL)
Potem, ko je Fehervar osvojil superpokalni naslov, je uspešno startal tudi v razširjeno avstrijsko prvenstvo in v Brunicu Val Pusterio premagal s 5:2. Kuralt je na prvi tekmi poskrbel za prva zadetka hudičev iz Szekesfehervarja. Ob treh strelih je v 7. minuti zadel za vodstvo z 1:0, v 48. pa je izid v power playu poravnal na 2:2, Fehervar je sicer štiri od petih golov dosegel v zadnjih 12 minutah tekme. Madžari so drugo gostovanje nato sklenili praznih rok, v Feldkirchu niso bili kos Vorarlbergu (3:4), Kuralt pa je v 25. minuti v power playu podal za izenačenje na 1:1, na gol je sicer ustrelil enkrat.

Rok Tičar (Graz, ICEHL)
S popolnim izkupičkom se lahko pohvali Graz, ki je dobil obračuna na Dunaju (2:1) in v Innsbrucku (4:2). Tičar, ki se prvič dokazuje med črnimi panterji, se je v statistiko vpisal v Innsbrucku, ko je v 33. minuti podal za vodstvo z 2:1. Na obeh tekmah je slovenski centralni napadalec zbral pet strelov na gol in dobil 14 oziroma 42 odstotkov sodniških metov.

Jan Muršak in Luka Gomboc (oba KAC Celovec, ICEHL)
Podprvaki lige ICEHL so sezono na domačem ledu odprli s ponovitvijo lanskega finala s Salzburgom, ki se tokrat iz Celovca ni odpravil zmagoslavno, rdeči zmaji so s 4:3 slavili po kazenskih strelih. Muršak, ki za Celovčane ni odigral niti ene tekme v ligi prvakov CHL, je v prvem napadu pustil dober vtis. Mariborčan, ki je na gol ustrelil trikrat, je v 21. minuti podal za vodstvo z 1:0, v 56. minuti pa je v power playu zaostanek domačih znižal na 2:3. Celovčani so morali na to na drugi tekmi poraz po podaljšku nato priznati Olimpiji, ki je v gosteh slavila s 4:3. Muršak je na gol Olimpije sprožil tri strele, Luka Gomboc, ki igra v tretji peterki rdečih zmajev, je na prvih dveh srečanjih dvakrat ustrelil na gol.

Omenimo še odličen start Unie Oswiecim, ki jo vodi Nik Zupančič, poljski prvak je v državnem prvenstvu že nanizal tri zmage.