Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
05.09.2014 09:28:45
Deli članek:

Jan Urbas: Upam, da me bodo sprejeli v Ljubljani

Nikola Miljković

Eden od štirih drsalcev, ki so bili udeleženi na zadnjem treningu našega enhaelovca Anžeta Kopitarja pred današnjo vrnitvijo v Kalifornijo, je bil tudi Jan Urbas. Odlični napadalec namreč še ni našel novega delodajalca.

Da je 25-letni hokejist iz Dolenje vasi pri Cerknici te dni še v Sloveniji, verjetno vse, ki so v deželici na sončni strani Alp povezani s hokejem, precej čudi.

Za Urbasom je namreč dobra sezona. Dokaj dobro se je prvič v karieri boril v najboljši nemški ligi DEL pri Münchnu. Vmes je postal olimpijec, nato je bil na SP divizije 1A ena izmed gonilnih sil čete Matjaža Kopitarja, prvenstvo je končal kot prvi strelec risov.

Nato, sredi julija, je bilo slutiti, da se mu bo odprlo veliko in to velikih vrat, ko je za teden dni odšel na pripravljalni kamp moštva NHL Washington Capitalsov. Vrnil se je z novimi izkušnjami in še večjo željo, da se to sezono preizkusi na ledu prek Atlantskega oceana, ali bo do tega prišlo, pa le nekaj dni, preden evropske lige odprejo svoja vrata, ne ve. "Da, letos je res vse malo pozno. September je, še vedno sem doma, tega res nisem vajen. Najpozneje sem iz Slovenije odhajal zadnje dni v juliju, torej mesec dni prej kot zdaj," je naš pogovor na Bledu začel Jan.

NE VEM, ZAKAJ
In kakšno je trenutno stanje? Ima na mizi že kakšno pogodbo? "Še vedno čakam. Nič novega ne morem reči. Pogovori so, samo ne vem, zakaj ne potekajo v pravo smer. Upam, da se vse čim prej uskladi in da čim prej odidem v kakšen klub," je enostavno formulo razložil visokorasli oklepnik, ki je večino svoje kariere igral na Švedskem.

Po vrnitvi iz Washingtona je bil le še bolj prepričan, da si želi igrati čez lužo. Pravi, da so na začetku vse moči uprli samo v iskanje po tamkajšnjem trgu. "Ko se je vse začelo vleči, pa smo se začeli ozirati tudi po Evropi. Tudi tu potekajo določeni pogovori. Če pač ne bom dobil dela v Ameriki, bom ostal na stari celini," se je deloma že tudi s tako usodo sprijaznil ris, ki se je prvič v življenju znašel v tako neprijetnem položaju.

DO AVGUSTA NITI NE
Povprašali smo ga, kako se spopada z njim. Ali je prisotne kaj živčnosti, skrbi? "Do začetka avgusta niti ne. Pogovori so na relaciji s Severno Ameriko dobro stekli in me ni ne vem kako skrbelo, zdaj, ko je začetek sezone že tako blizu, pa čutim malo živčnosti. A mislim, da se bo vseeno našlo nekaj dobrega, in verjamem, da se bo sezona začela, kot se mora," zatrdno in še naprej samozavestno razmišlja naš sogovornik.

NEPOSREDEN START
Če ne drugega, bo v novo okolje odšel vsaj odlično telesno pripravljen, o tem ni dvoma. V blejski dvorani je z ramo ob rami s Kopijem in druščino ter pod taktirko našega selektorja Matjaža Kopitarja drsal na vseh Anžetovih treningih, za kar je zelo hvaležen. Lahko bi rekli, da se je v turističnem biseru zadnje tedne pripravljala kar mini reprezentanca. "To je super stvar, saj sem bil na Bledu v stiku z ledom, kar nekaj nas je bilo in dobro se je delalo. Veliko boljše je zame, ker sem bil tu v pogonu s sebi enakimi oziroma boljšimi, to je res velik plus. Mislim, da smo vsi veliko odnesli od tega," je pokomentiral blejsko ledeno vadbo.

IZ CERKNICE NA BLED V LJUBLJANO
Zdaj, ko sta brata Kopitar odšla, bo moral najti novo okolje, kjer bo nadaljeval priprave na bliskovito se bližajoče tekmovalne obdobje. "Pot na Gorenjsko je iz Cerknice malo dolga, zato upam, da me bodo v prihodnje sprejeli kje v Ljubljani, da bom lahko še malo treniral tam. Dokler ne dobim kluba, moram vzdrževati pripravljenost, vse ekipe so zaradi začetkov sezone že v pripravljenosti za igranje tekem. Moram ostati v tem ritmu in na tej ravni, še posebej ker, kot je videti, bom sezono začel kar neposredno s tekmami," je še dejal Jan Urbas.