blagajna, denar, kraja Svet24.si

V centru Ljubljane sta otroka učila tatinske ...

melone Svet24.si

Dišeča melona za hidracijo telesa in zaščito ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

slovenija navijaci Ekipa24.si

Vroče kalkulacije! Kaj se mora zgoditi, da ...

STA
STA
0 22.05.2024 09:50:19

Znani vsi četrtfinalisti elitnega SP, Avstrijci 'pokončali' same sebe

Profimedia
Hokejisti na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Pragi in Ostravi so končali skupinski del tekmovanja. Znani so vsi četrtfinalni pari, to so Švedska - Finska, Kanada - Slovaška, Švica - Nemčija in ZDA - Češka. Iz elite sta izpadli Velika Britanija in Poljska, prihodnje leto ju bosta zamenjali Slovenija in Madžarska.

V skupini A v Pragi je bilo vse jasno že po prvi današnji tekmi. Avstrija bi z zmago ogrozila preboj Finske med osem, a so Avstrijci izgubili z 2:4 proti Britancem. Če bi zmagali, bi Avstrija po 30 letih znova nastopila v četrtfinalu, kajti zvečer so Švicarji ugnali Fince.

V derbiju prvouvrščenih so branilci naslova Kanadčani proti Čehom slavili po podaljšku s 4:3. V razburljivi predstavi sta prvi dve tretjini minili brez zadetkov, v zadnji pa sta jih obe ekipi dosegli po tri.

V 56. minuti so Kanadčani vodili že s 3:1 po golu Brandona Hagela, a so se Čehi izvlekli v podaljšek z zadetkoma Ondreja Palata v 57. in Romana Červenke v 59. minuti. V podaljšku so Čehi imeli igralca več v četrti minuti, a naredili napako, ki jo je kaznoval Dylan Cozens s svojim drugim golom na tekmi.

V večerni tekmi je Švica premagala Finsko s 3:1 in si zagotovila drugo mesto. Junak zmage je bil Kevin Fiala z dvema goloma in podajo.



V Ostravi v skupini B sta se zadnji dan za zadnje mesto v četrtfinalu na daleč borili Slovaška in Latvija. Slednja je proti ZDA v ponovitvi boja za bron na prejšnjem SP, kjer so bili boljši Latvijci, izgubila s 3:6. Cole Caufield je v ameriškem dresu zbral dva gola in dve podaji. Gol in podajo pa je vpisal Matthew Boldy, s 14 točkami prvi strelec prvenstva.

V večernem obračunu so Švedi na sedmi tekmi še sedmič zmagali. Tokrat so ugnali Slovake s 6:1, Joel Eriksson Ek je prispeval dva gola, Erik Karlsson pa gol in dve podaji.

Nemci so pot v četrtfinale potrdili z zmago proti Francozom s 6:3. Wojciech Stachowiak je prispeval dva gola za branilce srebra s prejšnjega SP.

Četrtfinalne tekme bodo v četrtek.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike