Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 09.05.2022 16:59:24

Rakovec: SP elitne skupine bi bil velik zalogaj, a se ne bojimo

Domen Jančič
Slovenska hokejska reprezentanca je na domačem svetovnem prvenstvu v Ljubljani izpolnila cilj in se uvrstila med elito za leto 2023. Če bo šlo vse po načrtih in željah slovenske hokejske zveze in navijačev, pa bi lahko tudi naslednje leto igrali doma, saj je Slovenija kandidat za izvedbo tega tekmovanja. Odločitev bo zveza IIHF sprejela konec maja.

Hokejski zvezi Slovenije in Madžarske sta zadnji dan drugoligaškega SP v Ljubljani tudi uradno razglasili skupno kandidaturo za SP elitne skupine 2023. Tako slovenska kot madžarska reprezentanca sta si na SP v Ljubljani zagotovili napredovanje med elito, kar je bil eden od pogojev, da so projekt tudi uradno potrdili.

"Ni primerjave s prejšnjimi organizacijami. Sreča je, da bodo pri nas poleg tistih notranjih sodelavcev, ki se spoznajo na izvedbo SP, še tisti, ki imajo izkušnje z velikimi tekmovanji, spomnimo se na EP v košarki in odbojki. Velik zalogaj bo, a se ne bojim," je o tej temi na druženju z novinarji ob koncu SP dejal predsednik slovenske hokejske zveze Matjaž Rakovec.

Pojasnil je, da je krovna zveza IIHF že opravila kontrolo oziroma ogled morebitnega prizorišča v Sloveniji ter možnost namestitev. Po tej plati v Ljubljani ne bi smelo biti težav, kot vadbeno dvorano bi ponudili obstoječo hokejsko v Tivoliju, nekaj več dela bi bilo z dvorano Stožice, ki v osnovi ni hokejska.

"Izračunali smo, da bi lahko dvorano Stožice pripravili za najmanj 9000 ljudi. Na SP je bila doslej vedno ena dvorana za vsaj 12.000, druga za nekje med 7000 in 9000 gledalcev. Stožice v vsakem primeru spadajo v to kategorijo," pravi Rakovec.

Če bi bila kandidatura uspešna, bi vsaka od držav pripravila tekmovanje za eno predtekmovalno skupino, v Sloveniji bi bili še dve četrtfinalni tekmi. Druga skupina bi bila v Budimpešti, kjer bi bili poleg dveh četrtfinalnih tekem še obe polfinalni in finalna, ker imajo Madžari precej večjo dvorano.

Kot je dejal Rakovec, ocen finančne plati izvedbe še niso delali, zadnje primerljivo SP z gledalci na Slovaškem je stalo približno 20 milijonov evrov. Oba pobudnika kandidature bi si tako stroške kot dobiček delila na pol, nosilec projekta je sicer Slovenija.


Rakovec se je ob tem ozrl tudi na pravkar končano SP v Ljubljani. Dejal je, da so z vstopnicami zaslužili približno 100.000 evrov, kar je v okviru pričakovanj, čeprav so bili na zvezi nekoliko razočarani zaradi slabega obiska v uvodnih dneh.

"Z letošnjim SP v Ljubljani smo zaslužili približno 100.000 evrov z vstopnicami, kar je nekako po pričakovanjih, ker smo ostali brez Avstrije in Francije. Na tem mestu je bila dobra odločitev, da ne gremo v Stožice in je mestna občina Ljubljana prenovila dvorano Tivoli. To se je pokazalo kot dobra poteza, če bi bili v Stožicah, bi bili stroški precej večji, po drugi strani pa je zdaj tudi Olimpija dobila lepo dvorano," je o prizorišču letošnjega SP dejal Rakovec.

S tekmovalnega stališča je domače SP ocenil kot izpolnitev pričakovanj, saj so bili Slovenci favoriti, kar so tudi upravičili. Malo razočaranja je bilo le zaradi navijačev, a je Rakovec na tem področju izpostavil širšo težavo slovenskega športa: da navijači iščejo predvsem možnost, kako bi na prireditve prišli brezplačno.

"Slovenci smo pač takšni. Madžari so prvi teden pokupili 600 paketov, Slovenci pa približno 30. To je rak rana slovenskega športa, pogovarjal sem se tudi z ostalimi predsedniki zvez ekipnih športov. Če dobimo SP, bo naš edini prihodek vstopnina, vsi slovenski navijači pa čakajo na zadnji trenutek ali pa da bi tako ali drugače prišli zastonj na tekmovanje. To bo treba spremeniti, ta odnos, mogoče z neko zavezo športov, kjer imamo možnost pobirati vstopnino, ker je danes zelo težko dobiti denar pokroviteljev," je o tej temi dejal Rakovec.

Je pa pohvalil vzhodne sosede Madžare, ki so se, kot vselej na hokejskih tekmovanjih, izkazali z obiskom in športnim navijanjem: "Prav veseli smo bili, da jih imamo v skupini, takoj smo vedeli, koliko jih bo prišlo. Res se množično udeležujejo hokeja, je pa res, da tu ni izgredov kot v kakšnih drugih športih, tu lahko sedimo skupaj in navijamo vsak za svoje. Do izgredov na tekmah državnih reprezentanc nikoli ne pride. Povpraševanje pa je bilo zelo veliko, za našo medsebojno tekmo bi lahko dvorano razprodali samo njim."

O tem, ali bo Slovenija z Madžarsko uspešna v lovu na SP 2023, pa bo krovna zveva IIHF odločala konec meseca med SP na Finskem. Običajno o gostitelju odloča kongres zveze, zdaj, ko so zaradi odvzema Rusiji nekakšne izredne razmere, pa bi lahko to naredil tudi svet IIHF, v katerem ima, kot meni Rakovec, Slovenija podporo.

Močan argument v prid Sloveniji in Madžarski pa bo tudi dostopnost dvoran. Kot je še pojasnil Rakovec, imajo številne države, ki bi lahko izvedle takšno tekmovanje, težave, ker imajo vse primerne dvorane razprodane za tri leta vnaprej oziroma v koledarju nimajo prostih treh tednov, kolikor jih potrebujejo za izvedbo hokejskega SP.

Članki iz rubrike