reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 02.05.2022 16:16:48

Risi se zavedajo, da imajo v Ljubljani status FAVORITA

Domen Jančič
Slovenska hokejska reprezentanca v torek začenja projekt vrnitve med elito svetovnega hokeja. Na domačem svetovnem prvenstvu divizije I (skupina A) bodo imeli Slovenci status favoritov, zato je povsem jasen cilj: uvrstitev na prvo ali drugo mesto ter napredovanje med elito za leto 2023.

Za optimizem pred domačim tekmovanjem sta poskrbeli zadnji pripravljali tekmi. V soboto na Bledu je Slovenija premagala Francijo z 2:0, dva dni prej pa v Tablji Italijo z 2:1. Obe reprezentanci sta letos članici elitne skupine in se pripravljata na SP, ki se bo na Finskem začelo sredi maja. Francija je sicer priložnost za nastop med elito dobila šele po odločitvi krovne zveze IIHF, ki je izključila Rusijo in Belorusijo, namesto njiju pa na SP premaknila Francijo in Avstrijo.

Na preostalih treh prijateljskih tekmah so Slovenci na gostovanjih premagali Madžarsko, s katero bodo tudi igrali na SP (3:0), pa tudi Romunijo (3:0), prav tako tekmico na SP, izgubili pa le z Japonsko po podaljšku s 3:4.

"Prvenstvo pričakujemo pozitivno. Imamo zelo dobre priprave za seboj, imeli smo nekaj dobrih tekem. Vsi smo zdravi, kar je najbolj važno. Zdaj smo opravili zadnji trening in smo pripravljeni na start," je po današnjem zadnjem treningu v Tivoliju razmišljal Rok Tičar in jasno predstavil cilj na SP: "Načrt je samo eden: zmagati vse in se osredotočiti na vsako tekmo. Spoštujemo nasprotnike, igramo pa svoj hokej in želimo zmagati na vsaki tekmi. Priprave so bile dobre, prejemali smo malo golov. Delamo dobre stvari, tako kot se dogovorimo pred tekmo in mislim, da bo tako tudi jutri."

Končno so igralci le dočakali prvenstvo doma: "Malo smo že starejši, pritiska in metuljčkov v trebuhu ni več. Je pa lepo, da smo spet v Ljubljani, zmeraj je čast igrati za reprezentanco. Doma je vedno nekaj posebnega, tu so navijači, družina, prijatelji ... tudi nam to da še več energije."

"Zmagovali smo na pripravljalnih tekmah, naredilo se je pozitivno vzdušje. Še posebej po tekmah s Francozi in Italijani, ki so višje od nas, in to nas lahko navda z optimizmom, da gremo samozavestno na to prvenstvo," pa je dejal izkušeni branilec Mitja Robar.



"Moramo iti brez podcenjevanja. Danes vsi znajo drsati in če nisi pri stvari, lahko rešuješ situacijo še do konca tekme. Od prve minute maksimalno zavzeto in disciplinirano, na ledu je treba dokazati, da smo kakovostnejša reprezentanca in potrditi vlogo favorita," je recept za nastope v Tivoliju razkril Robar, ki se je uspešno vrnil iz igralskega pokoja in spet zaigral tako na klubski kot reprezentančni ravni.

V torek se bo za Slovenijo SP začelo s tekmo proti Litvi. V sredo bo sledil obračun z Romuni, potem pa v petek in nedeljo še z na papirju najmočnejšima tekmecema, Madžarsko in Južno Korejo.

"Dolgo smo čakali, dve leti. Covid nam je malo zagodel, končno gre zares. Čeprav je bilo tudi v Oslu na olimpijskih kvalifikacijah zares. Zdaj se končno začenja. Na motiv vse skupaj ne sme vplivati, le bolj izenačeno bi bilo, če bi bili tu še Francozi in Avstrijci. A cilj je isti, prvo mesto, ki tako kot drugo vodi naprej. Čeprav so nasprotniki na papirju slabši, moramo dati vse od sebe. Nikogar ne smeš podcenjevati," pa je odločen Blaž Gregorc.

"Počutim se bolje na vsakem treningu. Mogoče bi lahko poskusil že proti Francozom, a nismo hoteli tvegati poškodbe. Zdaj sem nared za SP, cilj je zmaga oziroma uvrstitev naprej. Ne smemo bežati pred vlogo favorita, je pa včasih to dvorezen meč. Treba se je še bolj osredotočiti in ne imeti padcev v igri," pa je misli pred začetkom strnil napadalec Žiga Jeglič, ki na zadnjih prijateljskih tekmah zaradi poškodbe ni igral, a je zdaj že pripravljen na nastope.

Na širšem seznamu selektorja Matjaža Kopitarja so vratarji Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Žan Us, branilci Aljoša Crnovič, Blaž Gregorc, Miha Logar, Aleksandar Magovac, Matic Podlipnik, Klemen Pretnar, Mitja Robar, Miha Štebih ter napadalci Tadej Čimžar, Žiga Jeglič, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robert Sabolič, Nik Simšič, Jaka Šturm, Rok Tičar, Blaž Tomaževič, Jan Urbas, Miha Verlič in Miha Zajc. Na današnjem popoldanskem tehničnem sestanku pred SP se bo Kopitar sicer odločil, koliko igralcev bo prijavil že za prvo tekmo z Litvo.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike