Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 17.12.2021 09:43:27

Mladi risi pred odločilnima tekmama na SP 1B: Izboljšati pozitivno in poskrbeti za osnovno

HZS/Maja Povše
Pred našo mlado hokejsko reprezentanco sta še zadnji dve tekmi na svetovnem prvenstvu divizije 1B, ki ta teden poteka v estonskem Talinu. Danes ob 11.30 po slovenskem času se bodo Slovenci pomerili z Ukrajinci, 24 ur kasneje pa še s Francozi, tekmecema, proti katerima bo treba pokazati vse svoje znanje, da bodo risi izpolnili svoj cilj – napredovanje v divizijo 1A.

V prvih treh tekmovalnih dneh četa selektorja Lovra Bajca ni utrpela veliko prask. Japonci, Poljaki in nazadnje še Estonci so morali priznati premoč Sloveniji, ki tako pred zadnjima dvema tekmama na lestvici tudi vodi, le prvo mesto pa prinaša napredovanje v višjo divizijo.

hokej slovenija u20 21
HZS/Maja Povše

Reprezentancam do 20 let, ki svoja SP vedno igrajo v decembru, je zaradi pandemije koronavirusa odpadlo "le" eno SP, medtem ko so vse druge selekcije izpustile dve. A to se vsekakor pozna tudi slovenskim mladim silam, kajti igralci so izgubili možnost nabiranja izkušenj na ravni SP v kategoriji do 18 let. Toda Bajc s svojo ekipo ta primanjkljaj dobro obvladuje in z optimizmom pričakuje zadnja obračuna.

"Če pogledamo prve tri tekme, se ekipa razvija v pravo smer. Japonci so drsalna ekipa, znani pa so po tem, da so tečni kot brenclji. V startu smo imeli nekaj težav, a potem smo jih uspeli 'ugasniti'. Tekma proti Poljakom je bila res nekaj posebnega, saj igrajo sistem, ki ga naši fantje še zdaleč niso vajeni, tudi zaradi pomanjkanja izkušenj s SP. Proti Estoncem smo naredili preskok na višjo raven. Mi smo narekovali tempo, dvakrat smo sicer zaostajali zaradi lastnih neumnih napak, a potem smo izboljšali napadalno igro in goli so začeli padati. Splošna ocena po prvih treh tekmah je taka, da smo z napadalno igro skoraj povsem zadovoljni, igra v obrambi pa še ni na ravni, s katero bi bili zadovoljni. Pozna se, da fantje nimajo izkušenj s SP, da niso vajeni petih tekem odigrati v sedmih dneh, da morajo kdaj za trenutek pozabiti na svoj ego ter da je treba igrati pametno in hkrati nevarno za tekmeca. Nismo še odigrali 60 minut na pravi, konstantni ravni, a fantje dvigajo formo; v redu je, gremo v pravo smer," je včeraj v telefonskem pogovoru z nami z Baltika prve dni podčrtal selektor Lovro Bajc.

hokej slovenija u20 21
HZS/Maja Povše

VEČ MOČNIH OROŽIJ
Na prvih tekmah je kar 13 od 18 drsalcev doseglo zadetek in ta raznolikost strelcev kaže, da je to zelo močno slovensko orožje. Ni pa edino. "Vsekakor so naše močno orožje tudi tehnične vrline posameznikov, ki jih fantje prikazujejo v napadu. Individualno smo veliko boljši kot vsi tekmeci, a najbolj pomembno vprašanje je, ali smo sposobni na vsaki tekmi iz minute v minuto svoje napadalne prednosti unovčiti kot ekipa. Ko smo individualne vrline znali vključiti v igro celotne peterke, se nam nihče ni več mogel postaviti po robu. Fantje morajo razumeti, da je hokej postal agresivna, aktivna igra z veliko gibanja, ki jo mora ustvarjati vseh pet igralcev. Hokej zahteva hitro ekipno igro, usklajeno enoto," je pojasnil naš sogovornik.

V slovenskem taboru so zadovoljni tudi s predstavama vratarjev Luke Kolina in Gašperja Panjtarja. "Svoje delo sta dobro opravila, oba sta obranila tudi več izjemnih priložnosti tekmecev, ki bi sicer lahko tekme odpeljale v povsem drugo smer," je čuvaja mreže pohvalil trener, ki med sezono deluje na Finskem.

hokej slovenija u20 21
HZS/Maja Povše

ČE BO TREBA, TUDI BOLEČINO
Danes in jutri opoldne po našem času bodo morali biti risi že povsem v svojem elementu. "Ogrevanja" je konec, zdaj je treba streti še dva najtrša oreha, ki ju predstavljata Ukrajina in Francija. "Na isti ravni bo treba odigrati vseh 60 minut. To je ključno. Če bo moment na naši strani, ne bo težav, če bo obratno, pa bo treba kakšnemu ploščku nastaviti telo, malo potrpeti in prestati kakšno bolečino," je povedal selektor, ki verjame, da je Slovenija sicer na turnirju v Talinu najmočnejša izbrana vrsta. A to bo treba pokazati na ledeni ploskvi. "Napadalno smo najboljši, v obrambni igri ne, a če bomo danes in jutri poskrbeli, da se bomo v obrambni držali in izpolnjevali osnove, bo vse v redu," je zatrdil naš sogovornik.

Danes in jutri na SP
Danes: Ukrajina – Slovenija (11.30), Francija – Japonska, Poljska – Estonija
Jutri: Slovenija – Francija (11.30), Ukrajina – Poljska, Estonija – Japonska

V pripravah na SP so v Talinu Slovenci na pripravljalni tekmi Francoze že premagali, a ta zmaga, kot nato še tri, ne sme vplivati na prihodnost. "Vse, kar smo dosegli doslej, zdaj ne bo igralo nobene vloge. Osredotočiti se moramo na to, da bomo svoje pozitivne lastnosti še izboljšali in da obrambo spravimo na osnovno raven. Verjamem, da bo to dovolj za zmago na tem SP," je preprost, a hkrati tudi zahteven recept za uspeh predstavil šef slovenske klopi.

Slovenci bi se lahko sicer že danes veselili napredovanja v divizijo višje. Za to morajo sami kakopak premagati Ukrajince, nato pa računati na zmago Japoncev nad Francozi. Po tem scenariju bi bilo prvo mesto tako risom že zagotovljeno, a dogodkov kakopak nihče ne prehiteva.

Reprezentanca U-20
Vratarja: Luka Kolin, Gašper Panjtar
Branilci: Bine Mašič, Juš Černe, Aljoša Pretnar, Tim Dolinar, Matej Petretič, Jan Ćosić, Ožbe Šlibar
Napadalci: Nal Brodnik, Jure Povše, Matic Török, Nejc Burgar, Luka Gomboc, Marcel Mahkovec, Žiga Mehle, Miha Beričič, Luc Slivnik, Maks Bukovec, Gregor Žeželj, Gašper Skerlep, Nace Langus
Selektor: Lovro Bajc

Vsi dosedanji izidi: Poljska – Francija 2:6 (0:2, 0:0, 2:4), Estonija – Ukrajina 2:7 (1:2, 1:4, 0:1), Japonska – Slovenija 3:7 (0:2, 2:1, 1:4) Ukrajina – Japonska 1:3 (0:1, 1:1, 0:1), Francija – Estonija 2:0 (0:0, 1:0, 1:0), Slovenija – Poljska 3:1 (1:1, 1:0, 1:0), Japonska – Poljska 7:2 (2:2, 3:0, 2:0), Francija – Ukrajina 6:7 (1:5, 3:0, 2:1; 0:1) – podaljšek, Slovenija – Estonija 8:2 (2:2, 4:0, 2:0)

Lestvica
1. Slovenija 3 3 0 0 0 18:6 9
2. Francija 3 2 0 1 0 14:9 7
3. Japonska 3 2 0 0 1 13:10 6
4. Ukrajina 3 1 1 0 1 15:11 5
5. Poljska 3 0 0 0 3 5:16 0
6. Estonija 3 0 0 0 3 4:17 0
Legenda: število tekem, število zmag (tri točke), število zmag po podaljšku ali
kazenskih strelih (dve točki), število porazov po podaljšku ali kazenskih strelih (ena točka),
število porazov (nič točk), razlika v zadetkih, točke

Članki iz rubrike