reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 22.05.2021 22:12:18

Elitno SP: Presenečenja se nadaljujejo, Danci prvič v zgodovini premagali Švede

Profimedia
Na svetovnem prvenstvu elitne skupine v hokeju v Rigi v Latviji je drugi dan Danska presenetljivo presenetila Švedsko s 4:3. Zadnji svetovni prvaki Finci pa so z 2:1 premagali Združene države Amerike. Drugo zmago na prvenstvu sta vknjižili Rusija proti Veliki Britaniji (7:1) v skupini A ter Nemčija proti Norveški (5:1) v skupini A.

Najbolj zanimiv obračun drugega dne je v skupini B pripadel Fincem. Svetovni prvaki leta 2019, lani je prvenstvo odpadlo zaradi pandemije covida-19, so po zaslugi zadetkov Atteja Ohtamaaja in Iira Pakarinena v drugi tretjini prišli do prvih treh točk v skupini B. Jason Robertson je znižal ob koncu drugega dela igre, a se je kljub pritisku v zadnji tretjini to izkazalo le za ublažitev poraza.

V skupini A je Danska pripravila še drugo veliko presenečenje na prvenstvu, potem ko so prvi dan domačini Latvijci na kolena spravili Kanadčane. Pri Dancih je bil prvi junak Nicklas Jensen, ki je zabil tri gole, vknjižil pa je tudi podajo za tretji zadetek svoje reprezentance, ki je prvič v zgodovini na SP premagala sosede Švede.

Švedi so v zaključku dvoboja poskusili brez vratarja, a se jim tveganje ni izšlo. Tudi Švica je dobro začela SP in potrdila naziv skrite favoritinje. Zmaga 5:2 proti Češki je bila povsem zaslužena, po dva zadetka pa sta dosegla Timo Meier (San Jose Sharks) in Gregory Hofmann (Zug).



Do druge zmage na prvenstvu sta prišli reprezentanci Nemčije in Rusije. Slednji so bili prepričljivo s 7:1 boljši od Britancev. Dva gola in podajo je dosegel Anton Burdasov. Po dveh tekmah pa so 14 golov zabili Nemci. Srebrna reprezentanca z zadnjih OI v Pyeongchangu 2018 je po zmagi 9:4 proti Italiji tokrat premagala še Norveško s 5:1.

V večernem sporedu so drugič na led stopili tudi domačini Latvijci, ki so si po rednem delu s Kazahstanom razdelili točko, dodatno pa so dobili Kazahstanci po boljšem izvajanju kazenskih strelov. Zadeli so štiri dodatne strele, domačini pa tri.

V nedeljo bo na sporedu šest tekem. Velika Britanija - Slovaška, Švedska - Belorusija in Danska - Švica v skupini A ter Norveška - Italija, Kazahstan - Finska in severnoameriški derbi Kanada - ZDA v skupini B.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike