900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 08.04.2019 19:46:53

Risinje zmagale na SP na Škotskem in po 15 letih napredovale v tretjo svetovno divizjo

HZS
Slovenska ženska hokejska reprezentanca je zmagala na svetovnem prvenstvu divizije II (skupina A) v škotskem Dumfriesu. Slovenke so danes v tekmi zadnjega kroga premagale Mehiko s 7:1 (4:1, 2:0, 1:0) ter končale na prvem mestu in si zagotovile napredovanje v tretjeligaško kategorijo za leto 2020.

Slovenke so na SP doživele le en poraz, na uvodni tekmi jih je po kazenskih strelih ugnala Španija s 4:3. Sledila pa so štiri zmage, najprej so ugnale domačinke Britanke s 4:2, v petek Avstralijo s 6:1, v nedeljo pa Severno Korejo po kazenskih strelih s 4:3.

V nedeljo zvečer, ko je Velika Britanija premagal Španijo, je bilo že jasno, da bo Slovenkam morebitna današnja zmaga prinesla prvo mesto na turnirju. Slovenija je krenila odločno, začetni zaostanek pa so slovenske igralke spremenile v visoko vodstvo v pičlih štirih minutah prve tretjine z zadetki Nine Lončar, dvema Pie Pren in Julije Blazinšek.

Do konca tekme so nato zadele Blazinškova še enkrat ter Sara Confidenti in Eva Dukarič, z visoko zmago pa so izbranke selektorja Acija Ferjaniča zasluženo prišle do končnega slavja na SP.



"Vedele smo, kaj današnja tekma pomeni, vse ali nič. Začele smo mogoče malo nervozno, potem pa smo se malo sprostile, ko smo dosegle izenačujoči zadetek in potem še enega in zadetki so začeli padati. Tekma ni bila lahka, ampak dokazale smo, da smo mogoče malo dozorele in da smo znale to tekmo, ki je bila v naših rokah, pripeljati do konca in osvojiti to prvenstvo," je po zadnji tekmi, ki je hokejistkah po 15 letih prinesla napredovanje v višjo skupino, dejala kapetanka Pia Pren.

"Prvenstvo je bilo nepredvidljivo, jaz še nisem doživel takega prvenstva, kot je bilo tole. Rekli smo, da gremo na Škotsko po medaljo. Nekateri so bili malo skeptični, tudi posmehljivi, tudi mi si nismo mislili, da bomo dobili zlato. Nismo rekli, katero medaljo, rekli smo, da jo bomo prinesli in smo jo," pa je prvenstvo ocenil selektor Aci Ferjančič in dodal, da so Slovenke zasluženo osvojile prvo mesto.

Slovenske barve so na Škotskem branile vratarke Nuša Dovžan (Triglav), Pia Dukarič (SŽ Olimpija/Slavija Junior), Katarina Senegačnik Jakovac (Maribor), branilke Particija Beribak (Triglav), Maja Bizjak (SŽ Olimpija), Deja Glavič (Triglav/Hidria Jesenice), Nina Lončar (SŽ Olimpija), Nuša Porekar (Maribor), Ana Stražar (Maribor), Patricija Usnik (SŽ Olimpija) ter napadalke Julija Blazinšek (Maribor/ECE Celje), Tamara Breznik (SŽ Olimpija/Slavija Junior), sara Confidenti (Weinfelden), Eva Dukarič (SŽ Olimpija), Irena Kraner (Triglav), Nina Maver (SŽ Olimpija), Maša Mole (SŽ Olimpija), Urša Pazlar (SŽ Olimpija), Gaja Pezdir (SŽ Olimpija/Slavija junior), Pia Pren (SŽ Olimpija), Ana Pršina (Maribor), Pija Strniša (Triglav) in Tamara Svetina (Triglav).

Značke: hokej, sp, risinje, pren, ferjanič

Članki iz rubrike