kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 08.04.2019 14:12:56

Žagar po dolgem času ob točko

Zmagovalna članska trojka v Krškem, Škorja, Žagar in Ivačič.
Peter Prašnički
Kar nekaj nelagodja je bilo pred začetkom prve dirke DP, ki je bila na stadionu Matije Gubca v Krškem.

Praktično vsaka uvodna dirka pri nas prinese kakšen hud padec in s tem tudi kakšno hujšo poškodbo. No, tokrat smo videli le dva padca in to na začetku dirke. Najprej je v uvodni vožnji imel zdrs Hrvat, ki vozi za Lendavo, Renato Vugrinec. V drugi vožnji pa smo videli nesrečo, ko je Krčan Matic Ivačič zadel v drugem ovinku v zadnje kolo Ljubljančana Nicka Škorje. Sledila je za nekatere nepravilna odločitev glavnega sodnika Gregorja Tomažiča, ki je Škorjo diskvalificiral.

Sama dirka je potem prinesla celo mnogo več razburljivosti, zelo izenačenih dvobojev in tudi zelo dobrih kvalitetnih vložkov ni manjkalo. Več ali manj pa je bil razred zase Ljubljančan Matej Žagar, sicer serijski prvak, ki je imel skozi celo dirko vse pod nadzorom. Vseeno je moral za sam uspeh dati blizu svojega maksimuma, po zelo dolgem času, pa je na DP moral celo oddati eno točko. Presenetil ga je mladi Italijan Nicolas Vicentin. Res je Žagar takrat peljal z malce slabšim motorjem, toda mladi Italijan je odlično startal in povedel. Potem je vseskozi vozil odlično in skozi vse štiri kroge zelo uspešno zapiral našega prvaka, ki ga nikakor ni mogel prehiteti.

V nadaljevanju dirke je bil Matej spet gospodar steze. To je dokazal tudi v samem finalu, ko je zanesljivo ugnal Škorjo, medtem ko je bil domačin Matic Ivačič brez možnosti, da bi lahko ogrozil oba Ljubljančana. S temje Nick Škorja dokazal Ivačiču, da je trenutno bolje pripravljen. Obenem je lahko v miru stresel jezo zaradi diskvalifikacije na začetku dirke, ko se je vanj zaletel ravno Ivačič.

Ogromno pozornosti pa sta bila zasluženo deležna domači mladenič Jernej Hriberšek in komaj 14-letni Ljubljančan Anže Grmek, ki je šele prvič startal na dirki. Oba sta v svojih zadnjih vožnjah pokazala velik napredek in gledalci so oba stoje pozdravljali. To je lep znak, da se nam za naš spidvej ni treba bati. Čeprav je trenutno stanje z vozniki pri nas slabo, pa lahko pričakujemo tudi dvig števila voznikov. Kot kaže, bi lahko že letos imeli kvalitetni dvig rezultatov tudi na mednarodni sceni. Vsi naši vozniki z izjemo obeh predstavnikov Lendave, ki se jima pozna odsotnost, so dirko odpeljali celo na višjem nivoju, kot smo lahko dejansko pričakovali. Upajmo, da se bo ta trend še nadaljeval.

Samo dirko je pred relativno številno publiko dobro izpeljal domači AMD Krško. Pohvaliti jih je treba da so tudi dobro uredili stezo. Dirka pa je bila tokrat tudi zelo gledljiva, saj so se izkazali številni gostujoči mladci iz tujine. Škoda le, da je imel kar dvakrat težave z motorjem Poljak Kajzer, saj bi bilo še bolj napeto v boju za uvrstitev v predzadnjo vožnjo na dirki, imenovano Zadnja možnost, ki je dala še dva finalista.

Zmagovalec dirke, Matej Žagar, je po koncu dirke dejal: "Seveda sem zelo zadovoljen s samo zmago. Lahko rečem, da se nahajam v dobri formi, kar sem dokazal tudi na Poljskem. Moj pogled je že usmerjen proti seriji GP. Zaradi nje želim letos dodati še Švedsko, tako da bi imel malo več dirk, kar bi mi potem tudi koristilo. Ekipa ostaja enaka in verjamem, da bomo napravili še boljše rezultate."

Veliko zadovoljstva pa je bilo tudi na obrazu zmagovalca med mladinci Nicka Škorje. Po dirki je dejal: "Kljub smoli na začetku se je na koncu vse odlično končalo. Malce me bolijo izgubljene točke. Imamo še dve dirki."

Tudi tretjeuvrščeni Matic Ivačič je bil na koncu s tretjim mestom zadovoljen, še malo bolj z izplenom osvojenih točk. Toda v finalu praktično ni imel možnosti, saj sta oba Ljubljančana odlično startala.

Naslednja dirka bo v soboto, 20. aprila, v Ljubljani. Tudi takrat bo zasedba podobna, zato lahko realno pričakujemo še malce boljšo in atraktivnejšo dirko.

Izidi
1. M. Žagar (AMTK LJ) 17
2. N. Škorja (AMTK LJ) 13
3. M. Ivačič (AMD KK) 15
4. D. Pacalaj (Svk) 11
5. D. Štojs (AMD KK) 10
6. J. Valkevič (Svk) 9
7. N. Vicentin (Ita) 9
8. M. Kajzer (Pol) 8
9. M. Lutowicz (Pol) 7
10. J. Hriberšek (AMD KK) 6
11. M. Hillebrand (Nem) 6
12. M. Tomka (Svk) 6
13. A. Grmek (AMTK LJ) 3
14. J. Mihalik (Svk) 3
15. D. Bot (ST Len) 1
16. D. Vugrinec (ST Len) 1
Galerija

Članki iz rubrike