Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 03.05.2018 14:37:07

Rusija lovi dvojno krono 2018, Švedska brani naslov

Reuters
Potem ko so hokejisti že imeli en vrhunec sezone z olimpijskimi igrami v Južni Koreji, jih v naslednjih dobrih dveh tednih čaka še drugi. Svetovno prvenstvo elitne skupine bo letos gostila Danska, naslov iz lanskega leta branijo Švedi, Rusi bodo skušali priti do dvojne krone po zlatu na OI.

Rusi so se naloge, kako v istem letu osvojiti dve zlati medalji, lotili resno: v postavi imajo 16 igralcev, ki so zmagali v Pyeongchangu, takrat resda pod imenom olimpijski športniki iz Rusije zaradi dopinške kazni krovne olimpijske organizacije. Zdaj bodo na SP spet Rusi, v ekipi pa je tudi Pavel Dacjuk, ki bo tudi kapetan, ne bo pa najkoristnejšega igralca iger Ilije Kovalčuka. Rusija ima novega (začasnega) selektorja, namesto Olega Znaroka jo bo na prvenstvu vodil Ilija Vorobjov.

V zadnjih letih so bile OI najmočnejše tekmovanje v hokejskem svetu na reprezentančni ravni, letos bo verjetno SP po imenih celo močnejše. Kajti v Južni Koreji ni bilo vseh najboljših zaradi nesodelovanja lige NHL, na Dansko bodo številni prišli. V Koebenhavnu in Herningu navijači nestrpno pričakujejo tudi največje zvezdnike, ki naj bi po slovesu svojih ekip v končnici lige NHL takoj odpotovali v Evropo.

Med najbolj pričakovanimi sta ruski zvezdnik Aleksander Ovečkin in Kanadčan Sidney Crosby, njuni ekipi igrata med seboj, eden od njiju bo zelo kmalu prost. Pri Kanadčanih imajo v postavi že Connorja McDavida, najboljšega strelca rednega dela, Američani pa Patricka Kanea. S kar 18 NHL-ovci v ekipi velja Kanada za enega največjih favoritov za naslov 2018. Lani so Kanadčani prekinili serijo končnih zmag na SP pred številko tri, letos bi radi začeli novo.

Močno oslabljeni pa bodo Nemci, ki so na OI pripravili presenečenje in prišli do finala. V postavi manjka 15 igralcev z iger, zato se Nemci zavedajo, da bodo težko pripravili še eno senzacijo. Branilci naslova Švedi prihajajo na Dansko z desetimi NHL-ovci, tudi Oliverjem Ekman-Larssonom.

Lani so Švedi v finalu premagali Kanadčane z 2:1 po kazenskih strelih, Rusi so bili tretji. Zgodovinsko pa ima slednja ekipa (v različnih oblikah, tudi še kot Sovjetska zveza) še vedno največ uspeha. Skupno kar 27 zlatih medalj, zadnjo iz leta 2014, le eno manj pa ima Kanada, nazadnje prvak 2016. Češka oziroma Češkoslovaška je na tej lestvici tretja z 12 zlatimi, zadnja je že rahlo oddaljena (2010), Švedska je z desetimi zlatimi četrta.



Sistem tekmovanja je že nekaj let enak. V dveh skupinah s po osmimi ekipami igrajo vsaka z vsako, prve štiri po predtekmovanju napredujejo v četrtfinale, kjer bodo sledili boji na izpadanje, zadnja v vsaki predtekmovalni skupini pa bo izpadla v nižji kakovostni razred. Kdo bo izpadel, bo znano najpozneje 15. maja (če bo na zadnjem mestu v svoji skupini Slovaška, ki kot prirediteljica SP 2019 ne sme izpasti, se bo poslovila skupno 14. ekipa letošnjega SP), že zdaj pa je jasno, kdo bo ti ekipi nadomestil naslednje leto: na pravkar končanem drugoligaškem SP v Budimpešti, kjer je Slovenija prvič po devetih letih spet obtičala med drugokategorniki, sta si napredovanje priborili Velika Britanija (sploh prvič po letu 1994) ter Italija.

Vloge favoritov so bržkone jasne, v igri je večina dobitnikov medalj z zadnjih SP, zanimiv pa bo tudi boj za obstanek. V skupini B imajo vlogo izrazitega "outsiderja" hokejisti Južne Koreje, ki so si lani nekoliko presenetljivo priborili napredovanje, letos pa kot gostitelji igrali tudi na OI, v skupini A pa bo ta nehvaležna vloga bržkone pripadla Avstriji ali pa morda Belorusiji.

V skupini A v Koebenhavnu bodo sicer igrale Avstrija, Belorusija, Češka, Francija, Rusija, Slovaška, Švedska in Švica, v skupini B v Herningu pa Kanada, Danska, Finska, Nemčija, Južna Koreja, Latvija, Norveška in ZDA.

Predtekmovanje bo trajalo od 4. do 15. maja, že prvi konec tedna se obeta nekaj zanimivih klasik (Češka - Slovaška, ZDA - Kanada), sledijo četrtfinalni boji 17. maja še na obeh prizoriščih, polfinale in finale ter tekmo za bron pa bo 19. in 20. maja gostila le koebenhavnska dvorana.

Danci bodo SP gostili v dveh dvoranah. Obe sta novi in večnamenski, večja je Royal Arena v prestolnici, ki lahko za športne dogodke sprejme 12.500 navijačev. Nekoliko manjša pa Jyske Bank Boxen v Herningu za 11.000 gledalcev. Že pred začetkom SP so Danci ponosno sporočili, da so prodali več kot 300.000 vstopnic.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike