jan plestenjak, tanja seme Odkrito.si

Boleče slovo Jana Plestenjaka

Mojca Žnidarič Svet24.si

Poslanki kazen na dan izvolitve

joga Petisvet.si

Test: Kje ste na svoji poti?!

zoran predin_barbara šerbec_šerbi Svet24.si

Spomini na Šerbi: "Na oder smo jo pripeljali kar ...

Jana_Koteska Svet24.si

FOTO: Lepa manekenka v plesnih čeveljcih

Bine Volcic z menijem fatalnega vecera_resize Njena.si

Znan slovenski kuhar intenzivno trenira

Saša Lendero Njena.si

Kdo je tako zlomil Sašo Lendero?

STA
STA
0 27.04.2018 19:10:12

KRALJEVSKO! Noro dobra predstava slovenskih hokejistov, zdaj ODLOČILNI obračun za napredovanje

MTI
Slovenska hokejska reprezentanca je na tekmi svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) premagala Kazahstan s 5:3 (2:2, 2:1, 1:0).

Slovenci so se zavedali, da zanje šteje samo zmaga. Kredit porazov so porabili v obračunih s teoretično slabšimi tekmeci, tokrat pa sta se nekoliko nepričakovano - vsaj glede na napovedi pred SP - merila prva ekipa na lestvici (Kazahstan) in zadnja (Slovenija).

Končalo se je odlično, z drugo slovensko zmago in napovedjo, da se bodo Slovenci kljub slabemu začetku na koncu borili za napredovanje med elito.

Začetek je bil sicer odličen. Slovenci so imeli takoj na začetku izključenega igralca, a so prednost tekmecev kljub nekaj vročim trenutkom pred vrati Gašperja Krošlja zdržali.

Potem pa so izpeljali eno lepših akcij na prvenstvu, ki so jo tudi učinkovito končali. Jan Urbas je potegnil po levi strani za gol, potem pa izza vrat podal nazaj, kjer je pred golom plošček lepo sprejel Miha Verlič in ga natančno usmeril v napol prazna vrata.

A veselje Slovencev ni bilo dolgo. Kazahstanci so izenačili, potem ko so plošček pod rokavico Krošlja nekako zbezali čez golovo črto. Slovenci so protestirali, da je bil plošček že pokrit, a sodnika nista šla gledat posnetka in gol je obveljal.

Na polovici tretjine je imel izjemno priložnost mladi Jan Drozg, toda ploščka, ko je bil sam pred vrati, ni zadel. Že v naslednjem napadu pa je bilo na semaforju 2:1 za Kazahstan, ko je Krošlja presenetil Dmitrij Grenc.

Gol je Slovence nekoliko spodrezal, a so se vseeno hitro pobrali. Pet minut pred koncem je drugi napad spet izpeljal lepo akcijo, Verlič je tokrat vrnil s podajo, Urbas pa je bil neubranljiv in poskrbel za izenačenje.


Tudi druga tretjina je bila za Slovence spodbudna. Imeli so nekaj malega premoči, najpomembneje pa je bilo, da jim je v 15. poskusu na prvenstvu vendarle sploh prvič uspelo zadeti tudi z igralcem več na ledu. Po podaji Roberta Saboliča je bil na pravem mestu pred golom spet Verlič, ki je bil sicer s hrbtom obrnjen proti vratom, toda spremenil smer ploščku ter poskrbel za novo slovensko vodstvo.

Kazahstanci so skušali vajeti prevzeti z grobo igro, najprej jo je skupil Andrej Hebar, v 33. minuti pa še Sabolič, ki pa se je po nekaj minutah vseeno vrnil na led.

"Power-play" je Slovencem danes zares stekel: ob drugi prednosti z igralcem več je v 38. minuti z natančnim udarcem od daleč plošček v mrežo poslal še Sabahudin Kovačević in za trenutek se je zdelo, da so Slovenci že prišli do pomembne prednosti. A so nepopustljivi tekmeci znižali že 14 sekund pozneje in pred zadnjo tretjino je bilo tako še vse odprto.

Kazahstan je na začetku zadnje tretjine pričakovano pritisnil, Slovenci pa so se znali ubraniti. Potem so vzpostavili ravnotežje in bili tudi sami vse nevarnejši. A Kazahstan se ni nameraval kar predati, Vladimir Markelov je tako v 52. minuti zadel tudi vratnico in kazalo je, da bo finiš tekme še zelo vroč. Izkazati pa se je moral tudi kazahstanski vratar, naturalizirani Šved Henrik Karlsson, ki je med drugim Verliču ubranil poskus iz bližine.

A potem je stvari ob najhujših pritiskih tekmecev v svoje roke prevzel prav slovenski junak tekme Verlič; v 54. minuti je krenil v hiter protinapad in ga tudi uspešno končal s strelom ob vratnici. Na semaforju je bilo 5:3 in Slovenci so imeli vse v svojih rokah.

V zadnjih minutah so tekmeci sicer skušali priti do gola priključka, toda zbrana igra Slovenije jim tega ni omogočila, tako da na koncu niti niso poskušali brez vratarja, Slovenci pa so se pred več sto svojimi navijači veselili velike zmage.

Svetovno prvenstvo se bo danes nadaljevalo še z zadnjo tekmo četrtega kroga med Italijo in Veliko Britanijo, končalo pa s petim krogom v soboto, ko Slovence ob 16. uri čaka še Italija.

Slovenija - Kazahstan 5:3 (2:2, 2:1, 1:0)

Budimpešta - Dvorana Laszla Pappa, gledalcev 1645, sodniki: Dipietro (Švica), Ingram (Kanada, glavna), Nemeth, Soos (oba Madžarska).
Strelci: 1:0 Verlič (Urbas, Goličič, 6.), 1:1 Petuhov (Asetov, 7.), 1:2 Grenc (Metalnikov, Jevdokimov, 11.), 2:2 Urbas (Verlič, Goličič, 16.), 3:2 Verlič (Sabolič, Magovac, 28.), 4:2 Kovačević (Ograjenšek, Podlipnik, 38.), 4:33 Asetov (Petuhov, Polohov, 39.), 5:3 Verlič (54.).
Kazenske minute: Slovenija 8 + 10 (Pance), Kazahstan 8.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike