cavazza boris 40_6_120 Odkrito.si

Borisa Cavazzo zadela kap

Luka Dončić Svet24.si

Slovenski čudežni deček osvaja Severno Ameriko

Toše Proeski in Dolores Lambaša Petisvet.si

Na cesti, ki je vzela Tošeta, slišijo otroški ...

osebna izkaznica Svet24.si

Mirsad in Hinko sta si ga šla spremenit

lili Svet24.si

Lili Žagar potiho praznovala svoj 38. rojstni dan

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

Alesa-Hrvatina-The-Biggest-Loser-Slovenija Njena.si

Aleš po enem letu osupnil z novo preobrazbo

STA
STA
0 19.04.2018 15:05:20

Urbas: Vloga kapetana je čast, ni pa breme, ker vsi vemo, kaj moramo narediti

Arsen Perić
Slovenski hokejisti že odštevajo zadnje dni pred drugim vrhuncem sezone. Po olimpijskih igrah jih čaka še nastop na svetovnem prvenstvu, v Budimpešti se bodo med 21. in 28. aprilom skušali prebiti med elito za sezono 2019. Tudi z novim kapetanom, v tej vlogi bo Jan Urbas.

Kapetana Jana Muršaka, ki je Slovence vodil v Južni Koreji, tokrat ne bo. Zaradi poškodbe oziroma operacijskega posega, s katerim se želi znebiti dolgotrajnih težav z zapestjem, bo to prvenstvo izpustil. Ekipo bo na ledu in v garderobi vodil njegovi soimenjak Urbas. Vloga kapetana zanj ne bo pomenila bremena. Pravi, da bi lahko bil kapetan še kdo iz skupine izkušenih reprezentantov, vlogo pa bo opravljal s ponosom in odgovorno.

"Zanesljivo je to velika čast, da si izbran za kapetana slovenske reprezentance. A jaz sem že večkrat poudaril, da nas je več, ki bi lahko nosili to črko. Pripadla je meni, kar pomeni velik ponos in tudi odgovornost. Fantov z izkušnjami je v garderobi veliko in s tem ne bo težav. Vsi vemo, zakaj smo tam. Je odgovornost, je čast, ni pa breme," o črki C na dresu razmišlja Urbas.

V Budimpešti bo cilj jasen. Slovenija bo lovila prvo ali drugo mesto, ki ji bo prineslo vrnitev med elito in nastop na SP 2019 na Slovaškem. "Vsi vemo, zakaj gremo tja, to je uvrstitev v skupino A. Imamo še eno tekmo, določene stvari lahko še popravimo. Vemo, zakaj gremo tja in to je naš cilj," se je po zadnjih pripravah na Bledu na bližnje dogajanje ozrl Urbas.

Danes čaka slovenske hokejiste še zadnji test. Na Dunaju, od koder bodo nadaljevali pot v Budimpešto, se bodo pomerili z Avstrijci. Ti so letos med člani elitne šestnajsterice, ekipi se dobro poznata, za Slovence bo dvoboj dobrodošel za uigravanje zadnjih podrobnosti."Držati se moramo sistema oziroma stvari, ki se jih bomo dogovorili pred tekmo. Malo moramo še potrenirati 'power-play', ker je ponavadi to element, ki odloči tekme," o zadnjem testu, ki se bo začel danes ob 19.15, pravi Urbas.

Ker je ekipa precej spremenjena, v njej manjkajo nekateri izkušeni člani, je pa nekaj mladih, je morda na mestu tudi vprašane o avtoriteti. A Urbas na to odgovarja z nasmeškom: "Ni težav. Tudi mladi razumejo, da imajo starejši besedo in dobro ubogajo. S tem ni težav."

V Budimpešti bo konkurenca ostra. Italija, Madžarska in Kazahstan naj bi poleg Slovenije veljali za tiste ekipe, ki merijo na vrh oziroma na prvi mesti. Urbas se zaveda, da naloga, pa čeprav ima Slovenija kot udeleženka OI tudi papirnat status favorita, ne bo lahka.

"Vemo, da so bili že večinoma vsi člani elite in vsi so bili na visoki ravni. O tekmecih se prav veliko še nismo pogovarjali, vemo pa, da ni prav dosti časa za regeneracijo. A to smo dali že velikokrat skozi, vemo, kakšen je sistem. Vsaka tekma bo težka, na vsakega tekmeca se bo treba pripraviti. Treba bo iti brez podcenjevanja na vsako tekmo posebej," opozarja kapetan izbrane vrste.

Značke: hokej, sta

Članki iz rubrike