Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
18.04.2016 12:21:13
Deli članek:

Žan Jezovšek: Domače okolje sem prerasel

Drago Cvetanovič

Dan pred začetkom svetovnega prvenstva divizije 1A, na katerem se bodo slovenski hokejisti borili za preboj v elito, bo praznoval šele 19. rojstni dan.

Otrok celjske hokejske šole Žan Jezovšek predstavlja enega od največjih upov slovenskega hokeja, ki trenutno nabira dragocene izkušnje na najvišji mogoči reprezentančni ravni, v soboto pa je mladenič tudi izvedel, da bo med potniki na Poljsko.

Žan zadnje tedne ne doživlja čisto pravega ognjenega krsta v članski reprezentanci. Osemnajstletni krilni napadalec je prvi poziv v najboljšo slovensko reprezentanco dobil pred dvema mesecema, ko je v Celje romalo vabilo za februarsko akcijo risov. Na turnir EIHC v Innsbrucku sicer ni potoval, je pa pod taktirko Nika Zupančiča in njegovih pomočnikov opravil nekaj treningov na Bledu, preden so se Slovenci odpravili na Tirolsko. Skupaj s še enim mladeničem Aljažem Chvatalom sta dopolnila vrzel, ki je nastala, ko sta morala zaradi klubskih obveznosti treninge v domovini takrat izpustiti Žiga Jeglič in Rok Tičar.

Arsen Perić

Ta svet torej za Celjana ni nekaj novega, a hkrati priznava, da je. "To je res izjemna priložnost. Biti med člani je nekaj posebnega. Res sem vesel, da sem znova dobil to priložnost. Izkoristil jo bom maksimalno, upam, da bo trener z mano zadovoljen, in nadejam se, da bodo tudi naslednje leto sledili vpoklici v izbrano vrsto," nam je uvodoma povedal Jezovšek, ki nam je še prejšnji teden dal takoj vedeti, da ne računa, da bo del reprezentance, ki se bo borila v Katovicah.

Z njimi si nekega dne želim igrati na svetovnem prvenstvu, proti enako dobrim ekipam.

"Ta teden so se ekipi pridružili še igralci Olimpije, seveda bom dal vse od sebe, da bi že letos zaigral na svetovnem prvenstvu, mogoče pa se mi uspe uvrstiti v ekipo," je že bolj pogumno nadaljeval naš sogovornik, ki je preživel prvi rez v moštvo. Nato je preživel tudi drugega in želja se mu bo tako izpolnila že to sezono. "Verjetno sem imel to srečo, da je bil selektor zadovoljen z mojo igro in pripravljenostjo," je bil po drugi tekmi v dresu slovenske članske reprezentance zadovoljen Žan, ki je to sezono že zastopal slovenske barve, ko je decembra z risi do 20 let igral na SP divizije 1B.

TO JE RES SUPER
Povprašali smo ga, kako je sicer mladeniču, ki je šele dobro začel opozarjati nase, vstopiti v slačilnico, v kateri hkrati "živi" več igralcev s številnimi hokejskimi izkušnjami iz tujine, z različnih svetovnih prvenstev, tudi tistih elitne divizije, in celo olimpijskih iger. "To je res super. Super je od blizu spoznati te fante, ki so igrali v Sočiju ali na elitni ravni svetovnega hokeja. Mislim, da smo se dobro ujeli, vsekakor je lažje, ker je v tej slačilnici tudi nekaj Celjanov in Mariborčanov, s katerimi se poznamo že dolgo časa. Tudi sicer pa imam občutek, da me tako in tako spodbujajo tudi vsi ostali. Z njimi si nekega dne želim igrati na svetovnem prvenstvu, proti enako dobrim ekipam," je nadaljeval celjski napadalec.

Arsen Perić

Razočaranje v slačilnici je bilo zelo veliko, vendar se vseeno nismo dolgo tako počutili. Sezona je bila vseeno dobra, prikazali smo dobre igre, se uvrstili v končnico lige INL …

RAZOČARANI, A NE DOLGO
Seveda se nismo izognili tudi njegovi klubski sezoni. Za njegovim matičnim klubom je najboljša sezona, odkar Celje sodeluje v ligi INL, nato so se marca grofje znašli v soju še večjih in močnejših žarometov, ko so v polfinalu državnega prvenstva močno podkurili Jeseničanom, lanskim prvakom. A popolnega in svojevrstnega presenečenja moštvu iz mesta ob Savinji ni uspelo uprizoriti, zato je Žan finale spremljal le od daleč. Pravi, da je v tem zmagalo boljše moštvo, nas pa je zanimalo, kako meni, da bi se, če bi se polfinale razpletel drugače, Celjani znašli v boju proti Olimpiji. "Vemo, da Olimpija igra v boljši ligi, da ima izkušenejše igralce, a mislim, da bi bila tudi naša serija precej izenačena. Proti Jesenicam smo se izkazali kot enakovreden tekmec, žal nas je na drugi tekmi v Celju zapustila sreča, na tretji na Jesenicah pa vemo, kaj se je zgodilo," se je v zamujeno priložnost ozrl 18-letnik, ki ga je nato s soigralci čakala še tekma za tretje mesto, na kateri pa se je Celjanom kljub veliki premoči popolnoma zalomilo. Slavija je na Štajerskem zmagala z 1:0 in osvojila bronasto odličje.

Super je od blizu spoznati te fante, ki so igrali v Sočiju ali na elitni ravni svetovnega hokeja.

"Trener Rok Rojšek nam je že pred tekmo povedal, da so te tekme najtežje, ker gre samo za eno, ni popravnega izpita. Bili smo boljši, a vratar Slavije je svoje soigralce držal v igri, hkrati pa so dosegli še srečen zadetek. Razočaranje v slačilnici je bilo zelo veliko, vendar se vseeno nismo dolgo tako počutili. Sezona je bila vseeno dobra, prikazali smo dobre igre, se uvrstili v končnico lige INL …" je klubsko dogajanje podčrtal hokejist, ki je bil v reprezentancah prisoten tudi v vseh mlajših selekcijah.

Arsen Perić

ZDAJ PO SREČO NA ČEŠKO
Po končani sezoni na klubski sceni se je Jezovšek začel ozirati tudi v druga okolja. Veselo nam je pojasnil, da je dobil ponudbo s Češke. "Maja tako odhajam na preizkušnjo v Češke Budejovice, v klub druge češke lige, kjer igra tudi Rok Pajić. Upam, da mi bo uspelo prepričati vodstvo kluba," se novega dokazovanja že veseli Žan.
In kaj če se na Češkem ne bo razpletlo po željah? Se bo vrnil v Celje? "Ne, ne, gotovo ne," je zatrdil: "Če ne bo druge možnosti, bom šel ali k Olimpiji ali k Jesenicam. Celjsko okolje sem namreč prerasel."