Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
18.05.2015 16:15:04
Deli članek:

Nebogljeno capljanje

Reuters

Po osmih letih zlate suše so se v nedeljo pozno zvečer na prestol svetovnih prvakov vrnili Kanadčani. Povsem zasluženo. Brez zadržkov lahko rečemo, da so se javorjevi listi na Češkem izkazali kot moštvo z drugega planeta.

Štirinajstdnevni turnir na Češkem so fantje iz rojstne dežele hokeja končali popolno in kot popolni. Zlato odličje so osvojili brez praske, z desetimi zmagami, brez porazov in z izredno gol razliko 66:15.
V finalu Rusi, ki so že prej pokazali veliko manj kot Kanada, niso imeli niti za suhe žemlje. Streli v korist Kanade 37:12 so dovolj zgovoren podatek, hkrati pa si zbornaja komanda lahko še oddahne, poraz proti Kanadi je bil še skromen. Lahko bi bil večji, veliko večji. 

All-star peterka po izboru novinarjev

Vratar: Connor Hellebuyck (ZDA)
Branilec: Brent Burns (Kanada)
Branilec: Oliver Ekman-Larsson (Švedska)
Napadalec: Jaromir Jagr (Češka)
Napadalec: Jason Spezza (Kanada)
Napadalec: Taylor Hall (Kanada)
MVP: Jaromir Jagr

Da so aktualni olimpijski prvaki prišli do prestola, žezla in krone, je v prvi vrsti "krivo" le eno. To, da je 23 posameznikov z nedvomnimi individualnimi sposobnostmi znalo svoje osebne ambicije pustiti v ozadju in dva tedna garati za skupno dobro. "Naša 'širina' je bila mogoče ključna. Imeli smo veliko napadalcev, ki so lahko zadeli v kateremkoli trenutku, kar so nam s svojim delom omogočili tudi branilci, vratarja sta bila prav tako v formi. Ko potegnemo črto, smo bili nagrajeni za ekipni trud," je po zaključku turnirja dejal kapetan Kanade Sidney Crosby.

Reuters

Kakšno "širino" so Kanadčani resnično imeli, kažejo tudi statistični podatki. Že to, da je v finalu rusko mrežo zatreslo kar šest različnih hokejistov, pove veliko. Med najboljšimi desetimi strelci prvenstva je sicer šest članov zlate ekipe. Jason Spezza je s 14 točkami pristal na vrhu lestvice (6 + 8), s točko manj mu je sledil Jordan Eberle, tretji je bil z 12 Taylor Hall, enako število je v statistiko vpisal Matt Duchene. Eno manj, torej enajst, so zbrali Sidney Crosby, Brent Burns in Ryan O'Reilly in tako naprej.

Najboljši igralci po izboru direktorata

Vratar: Pekka Rinne (Finska)
Branilec: Brent Burns (Kanada)
Napadalec: Jason Spezza (Kanada)

Poročali smo že, da je zlati deček kanadskega hokeja v nedeljo z naslovom svetovnega prvaka postal tudi nov član kluba trojnega zlata, ki združuje hokejiste, ki so osvojili vse tri najpomembnejše naslove v hokeju – naslov svetovnega prvaka, olimpijsko zlato odličje in Stanleyjev pokal. V ta prestižni klub je 27-letni napadalec Pittsburgha vstopil kot 26., v vseh teh ekipah je bil tudi kapetan. Po devet igralcev v tem prestižnem zlatem klubu prihaja iz Kanade in Švedske, šest je Rusov, dva sta Čeha.

Kanadčani so se v domovino ob zlatnini vrnili tudi s precejšnjim nagradnim zneskom, to je milijonom švicarskih frankov ali s 954 tisoč evri. Kanadčani bodo najbrž večji del tega vložili v še dodaten razvoj hokeja v svoji deželi, kjer je ta športna panoga najbolj priljubljena in kjer se, kar se je samo še enkrat potrdilo, igra najboljši hokej na svetu.

Reuters

Ob zadnjih dveh olimpijskih kolajnah in naslovu na članskem SP so Kanadčani aktualni svetovni prvaki tudi v starostni kategoriji do 20 let, v konkurenci U-18 so bili to sezono sicer "šele" tretji, pokal so osvojili njihovi sosedje, Američani.

Pa Rusi? Počasi se najbrž že navajajo na kanadske klofute. Boleča je bila tista v Vancouvru, še bolj tista pri njih doma v Sočiju, je češka izbila dno sodu? Njihovi zvezdniki lige NHL Aleksander Ovečkin, Jevgenij Malkin in Vladimir Tarasenko so znova odpovedali na celi črti, Ovečkin, ki se je rdeči mašini pridružil šele zadnji vikend, je iz bolečega poraza potegnil le eno dobro stvar, "da so se naši mladi igralci lahko pomerili s hokejisti, kot so Crosby, Giroux in Burns, to je bila za njih odlična izkušnja". In hkrati resnično edina pozitivna stvar.

Reuters

VRSTNI RED

1. Kanada
2. Rusija
3. ZDA
4. Češka
5. Švedska
6. Finska
7. Belorusija
8. Švica
9. Slovaška
10. Nemčija
11. Norveška
12. Francija
13. Latvija
14. Danska
15. Avstrija
16. Slovenija

Rusi so enotno govorili, da so si za poraz krivi povsem sami in, da, Kanadčani so igrali dobro. Precej boljše. Dimitrij Kulikov je še dejal: "Čutili smo veliko pritiska in odgovornosti, od začetka tekme nismo bili pravi. Ko smo končno začeli loviti tekmeca, je bilo jasno, da je ta ladja že odplula."

Rusi bodo morali, če hočejo v prihodnje razmišljati o morebitnem slavju nad prvo hokejsko državo na svetu, veliko spremeniti. Najprej mogoče miselnost, ne pa nadgrajevanje kvalitete, ki je imajo brez dvoma veliko. Zbornaja komanda bo morala dojeti, da uspeha ne bo ne glede na to, koliko izvrstnih posameznikov lahko ima, če ti ne bodo delovali kot eno, kar šolsko dokazuje njen veliki rival. No, pa priznati si bo treba tudi to, da razširjeno rusko tekmovanje, liga KHL, kar se je prvič pokazalo v Sočiju, za ligo NHL še vedno caplja kot nebogljena žival. Če bo sledila kakršnakoli sprememba, bo to najprej vidno čez slabo leto dni, ko se bo 16 najboljših izbranih vrst podilo po moskovski in sanktpeterburški ledeni ploskvi.

Reuters