škof, Trst, Enrico Trevisi Svet24.si

Papež Frančišek prihaja na obisk v Trst, ...

nadiža Svet24.si

Karmična prognoza za julij: test partnerskih ...

andrej-hohlun, rusija, ukrajina Necenzurirano

Država zamrznila vilo nad Portorožem, ki je v ...

1717959349-dsc02720-1717959247314 (1) Reporter.si

Mesarsko klanje v SLS: kako je Petru Gregorčiču ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

saša-einsiedler, revija-jana Njena.si

Saša Einsiedler o trpljenju na skrivaj in zlobi, ...

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

STA
STA
0 25.06.2024 07:59:07

Znan je zmagovalec lige NHL! Razburljiv finale je z zmago na sedmi tekmi dobila ekipa ...

Profimedia
Hokejisti Florida Panthers so prvič v zgodovini osvojili naslov v ligi NHL. Na sedmi tekmi finala za Stanleyjev pokal so v domači dvorani v Sunrisu z 2:1 premagali Edmonton Oilers in jim preprečili popoln preobrat v seriji. Florida je namreč že vodila s 3:0 v zmagah, a so Naftarji izsilili sedmo tekmo.

Dvoboj je v 16. minuti druge tretjine odločil Sam Reinhart, ki je Stuarta Skinnerja (19 obramb) po protinapadu premagal z desne strani s strelom na bližnjo vratnico.

Pred tem je v četrti minuti domače v vodstvo popeljal Carter Verhaeghe, potem ko je pred vrati sijajno preusmeril plošček Evana Rodriguesa takoj po izteku prednosti hokejista več na ledu. V sedmi minuti je izenačil pred vrati osamljeni Mattias Janmark po dolgi podaji Codyja Cecija.

Florida je prvič osvojila Stanleyjev pokal, v finalu pa je igrala tretjič. V sezoni 1995/96 je morala priznati premoč zasedbi Colorado Avalanche (0:4), lani pa jo je ugnalo še moštvo Vegas Golden Knights (1:4).

Letos so hokejisti Floride le prijeli v roke 89,5 cm visok ter 15,6 kg težak pokal. Prvi ga je po ledu razkazoval kapetan Aleksander Barkov in ga nato predal vratarju Sergeju Bobrovskemu, ki je ponoči ustavil 23 od 24 strelov tekmeca.


Florida je v seriji že vodila s 3:0. Zdelo se je, da je na dobri poti, da predčasno stre tekmeca, a se je ta vrnil s tremi učinkovitimi napadalnimi predstavami. Na naslednjih treh tekmah je dosegel kar 18 golov in izsilil odločilno sedmo tekmo.

Domači hokejisti so na njej Naftarjem preprečili, da bi po 82 letih postali druga ekipa po Toronto Maple Leafs, ki je v finalu nadoknadila navidez nemogoč zaostanek.

Edmonton je v osmem finalu tretjič ostal praznih rok in podaljšal 34-letno sušo od zadnjega naslova. Petega in s tem zadnjega je v sezoni 1989/90 osvojil proti Boston Bruins (4:1), od tedaj pa je v finalu drugič ostal praznih rok. To se je zgodilo tudi v sezoni 2005/06, ko so bili boljši Carolina Hurricanes prav tako po sedmih tekmah. V eri legendarnega Wayna Gretzkyja je Edmonton osvojil štiri naslove.

V nič kaj veliko uteho bo Naftarjem nagrada Conn Smythe, ki jo je prejel kapetan Connor McDavid za najboljšega igralca končnice. Postal je šele šesti hokejist v zgodovini, ki je nagrado prejel kljub temu, da je igral za poraženo moštvo. Nazadnje je to uspelo vratarju Anaheim Ducks Jean-Sebastianu Gigueru v sezoni 2002/03.

McDavid je v celotni končnici dosegel 42 točk v 25 tekmah, kar je četrti najboljši izkupiček v zgodovini. Rekorder še naprej ostaja nekdanji Naftar Gretzky, ki je ob naslovu Edmontona leta 1985 dosegel 47 točk na vsega 18 tekmah.

Članki iz rubrike