favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
3 11.12.2020 14:35:51

ŠKANDAL v mladinskem hokeju: POSILSTVA s palicami in kruh s spermo za malico! Grozljiva izpoved ...

Kanadski hokej se je znašel na največji preizkušnji v svoji bogati zgodovini. Deželo, kjer vsak vsaj enkrat v življenju igra hokej in od koder prihajajo najboljši igralci sveta, pretresa škandal. Nekdanji igralci ligo obtožujejo dolgoletnega dopuščanja nagnusnih dejanj šikaniranja in zlorabe v mladinskem hokeju.

V ponedeljek je ducat nekdanjih hokejistov najboljše mladinske lige na svetu, lige CHL (Canadian Hockey League), ki ameriške in kanadske ekipe združuje v ligah OHL, QMJHL in WHL, naredilo velik korak. Na ontarijsko Vrhovno sodišče v Torontu so njihovi odvetniki predali natančne zapise, obtožbe, v katerih so izredno podrobno zapisali osebne zgodbe, izkušnje, ki so jih morali v hokejskih moštvih lige CHL v najstniških letih prestati kot novinci. Pričevalci trdijo, da gre za sistemsko zlorabo mladih igralcev, ki v tem tekmovanju traja že desetletja, zdaj bodo to poskušali dokazati tudi na sodišču. Odvetniki napovedujejo skupinsko tožbo proti ligi CHL, ki je, kot so zapisali v obtožnici, desetletja vzdrževala »strupeno okolje, ki odobrava nasilno, diskriminatorno, rasistično, spolno in homofobično vedenje, vključno s fizičnim in spolnim napadom na mladoletne igralce, ki so jih dolžni varovati«.

Na bruhanje
Najmlajši med 12 nekdanjimi hokejisti je star 27 let in je zadnjo sezono v ligi OHL odigral leta 2014, najstarejši je 57-letni Doug Smith, ki so ga Los Angeles Kingsi leta 1981 na naboru lige NHL izbrali kot drugega po vrsti. Obtožbe teh nekdanjih igralcev, domnevna dejanja, ki so opisana v dokazih, so najbolj nagnusna dejanja človeške pokvarjenosti. Drugače jim ne moremo reči. Kajti ko boste prebrali spodnje vrstice, vam bo šlo na bruhanje.

Smithove izjave so postale javne, ker je to sam dovolil, v njih pa je opisal, kako so ga kot novinca pred več kot tremi desetletji starejši igralci v slačilnici napadli, mu prevezali oči, ga slekli, pobrili genitalije in mu jih namazali s hladilno kremo, ga polivali z ledeno in vrelo vodo, ga pretepali, na koncu pa so ga zvezali na trgovinski kovinski voziček ter ga več ur pustili sredi ledene ploskve zaprte dvorane, od koder ga je rešil eden od trenerjev. »Prve tri mesece sem bil podvržen stalni zlorabi. Če nisi zdržal, so te vrgli iz ekipe. Brez izjeme. Nekateri niso zdržali in so odšli sami,« je zapisal Doug Smith: »To se nikoli ne bi smelo zgoditi. Še danes čutim psihične posledice vseh teh dejanj.«

Z vročo iglo v sečni kanal
Sledijo še hujša pripovedovanja. Fredu Ledlinu so kot 17-letniku v ekipi Victoria Cougars v anus vstavili hokejsko palico in mu iglo, namazano s toplotnim mazilom, vstavili v sečni kanal. »Novinci so morali na odru prirediti šov za starejše igralce, ki so na odru opravili veliko potrebo, nato pa so se morali novinci z njihovim blatom obmetavati. Na odru so morali najstniki brati revije za odrasle, kazen pa je sledila na podlagi velikosti erekcije,« je zapisal Ledlin.


Na penis privezali vedro in vanj metali ploščke
Ledlin se je moral leto pozneje kot 18-letnik pri ekipi Kamloops Junior Oilers okopati v urinu starejših hokejistov, sledilo je še hujše: »Na roke in noge so navezali hokejske palice, zaradi katerih se nisi mogel premikati, na penis pa so ti z vezalko privezali vedro, potem pa vanj metali ploščke. Bilo je mučno boleče. To se je dogajalo pri večini ekip, za katere sem igral. Trenerji so vedeli, kaj se dogaja. Veliko šikaniranja se je zgodilo tudi na avtobusih. Vsi v ligi so vedeli, kaj se dogaja.«

Najpočasnejši pojedel kruh s semenskimi tekočinami
Ledlinova izjava priča o tem, da so starejši igralci izžrebali novinca in ta je moral pred vsemi spolno občevati s prostitutko. Tu so zgodbe o verbalnem nasilju zaradi genitalij, nekje so morali novinci pred drugimi igralci izvesti striptiz, eno najhujših pričevanj pa enostavno dviga žolč. »Novinci so morali skupaj masturbirati in ejakulirati na kos kruha. Tisti, ki je zadnji ejakuliral, je moral za kazen ta kos kruha tudi pojesti,« je zapisal neimenovani hokejist, ki je dodal, da je zaradi šikaniranja postal alkoholik in narkoman. Nekdo drug je v svoji izjavi za sodišče zapisal: »Novince so zvezali in jim prevezali oči, starejši igralci so si med ritnici dali puding, ki so ga morali novinci polizati iz njihovih anusov.«

Kaj pa Slovenija in Slovenci?
V zgoraj omenjenih mladinskih ligah je v zadnjih desetletjih igralo lepo število Slovencev. Včeraj smo o njegovi izkušnji (igral je v ligi QMJHL) povprašali napadalca SŽ Olimpije, Jana Drozga. Pravi, da na Švedskem, kamor je odšel kot najstnik, nikoli ni doživel šikaniranja, saj da tam tega ni, v Kanadi pa je bil temu priča, toda primerom, ki se z zgornjimi ne morejo niti primerjati. »Ob prihodu v Kanado sem že igral za člane, zato nisem bil novinec. Bilo je nekaj brutalnih zadev, a nič takega, kar bi kazensko preganjali. To je tam del hokeja,« je potrdil Drozg in nam opisal šikaniranje, ki mu je bil osebno priča. »Zame je bilo najhujše, da so si morali novinci obriti glave. Del iniciacije je bilo tudi petje na avtobusu pred ekipo ali pa ples v kakšni restavraciji,« je povedal mladi Mariborčan, čigar izkušnje se niti približno ne morejo kosati z brutalnimi, ogabnimi in nedopustnimi, ki smo jih navedli zgoraj.

Tudi v našem hokeju obstajajo iniciacije, a gre bolj ali manj za norčevanje iz novincev, ki morajo v najslabšem primeru v slačilnici zapeti pesem in odplesati koreografijo ali pa so jim odrejena dela, kot je čiščenje slačilnice ali nošenje hokejskih torb soigralcev … Torej daleč od grozot, ki naj bi se dogajale v kanadsko-ameriški mladinski hokejski ligi.

Značke: hokej, škandal

Članki iz rubrike