Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.10.2015 20:26:50
Deli članek:

Ljubljančanke in Mariborčanke brez izgubljenega niza

Arsen Perić

Odbojkarice Calcita Ljubljane so na svoji drugi tekmi turnirja srednjeevropske lige v dvorani Tivoli s 3:0 (19, 9, 6) premagale avstrijsko ekipo SVS Post.

Slovenske državne prvakinje, ki so v torek na prvi tekmi srednjeevropske lige s 3:0 (21, 16, 22) premagale Fatum Nyiregyhazo, v sredo v osmini finala pokala Slovenije na Ptuju s 3:0 (14, 19, 8) pa domačo ekipo GM Mobil Ptuj in se s tem že uvrstile v četrtfinale, so danes v dvorani Tivoli brez izgubljenega niza premagale še dunajski SVS Post. Avstrijke so v sredo na drugi tekmi turnirja z 0:3 (-23, -18, -19) izgubile z Madžarkami.

V prvem nizu so bile Dunajčanke, ki so v Ljubljano prišle brez treh tujk, v postavi sta bili le Čehinja Romana Stankova in Slovakinja Lucia Ružička, ves čas v podrejenem položaju, vendar si domače odbojkarice večje prednosti niso priigrale.

Ob drugem tehničnem odmoru so sicer vodile za pet točk, vendar so se jim Avstrijke približale na dve točki zaostanka, zadnjič pri izidu 16:18. Vendar do napete končnice ni prišlo, kajti po asu Elene Kučej so Ljubljančanke povedle s 23:19, zmago v uvodnem nizu je potrdila Monika Potokar.

Drugi niz so domače odbojkarice začele bolj zavzeto, z manj napakami. Na servis Kučejeve so dosegle kar sedem točk zapored, zadnjo je z asom dosegla ljubljanska blokerka, za vodstvo z 10:2. Z blokom Olivere Kostić so domače odbojkarice ob drugem tehničnem odmoru gostjam pobegnile že za deset točk, s tem pa je bil drugi niz praktično odločen. S še enim asom ga je končala Kučejeva.

Tudi tretji niz se je začel podobno kot drugi. Gostje so spet imele težave s sprejemom na servis Kučejeve, ki se ji je pridružila še Igličarjeva. Z blokom in uspešno izvedenim prvim tempom Tine Grudine so Ljubljančanke povedle z 10:1, sledila je še napaka gostij in domače odbojkarice so že lahko vpisale nove tri točke v srednjeevropski ligi.

"To je bila za nas že tretja tekma v treh dneh, zato se je bilo že težko motivirati, zato sem toliko bolj zadovoljna, da smo šle v tekmo odločno, brez večjih napak in jo odigrale, kot je treba. To je lastnost velikih ekip. Zdaj moramo dobiti še sobotno prvenstveno tekmo v Kopru," je po zmagi dejala Monika Potokar, sprejemalka domače ekipe.

Odbojkarice Calcita Ljubljane bodo svoj naslednji turnir v srednjeevropski ligi igrale v Poreču od 27. do 29. decembra. Na prvi tekmi bodo igrale z domačinkami, dan pozneje pa jih čaka slovenski derbi z Novo KBM Branikom.

In Mariborčanke so prav tako z odliko končale turnir. Po zmagi 3:0 v prvi tekmi nad madžarskim Vasasom so z enakim rezultatom ugnale še zagrebško Mladost. V tekmi med Vasasom in Mladostjo so s 3:1 slavile igralke iz Budimpešte.

Uvodne minute tekme so bolje izkoristile razpoložene gostje, ki so, tudi zaradi blede igre gostiteljic, predvsem prek Lucije Mlinar zlahka dosegale točke. Pri vodstvu Mladosti 12:8 je trener Sebastijan Škorc vzel polminutni odmor, ki pa ni predramil njegovih igralk, ki so ob drugem tehničnem odmoru še vedno zaostajale za štiri točke.

Ko je pri vodstvu hrvaške ekipe 20:15 začetne udarce začela izvajati Iza Mlakar in ko je začel delovati še blok, se je tehtnica nagnila na stran Mariborčank, ki so izenačile na 20:20, nato pa povedle za dve točki. Zagrebčankam je ob slabem sprejemu Mariborčank uspel preobrat z vodstvom 23:22, v izenačeni končnici pa so gostiteljice ohranile več zbranosti in osvojile niz.

Drago Wernig - TAKA
V nadaljevanju so mariborske odbojkarice zaigrale veliko bolje in povedle z 9:4, toda nato so se v njihovo igro prikradle napake in prednost je pri 13:13 splahnela. Zatem je začel šepati še sprejem in Zagrebčanke so si priigrale tri točke prednosti. Po drugem tehničnem odmoru so na igrišču spet zagospodarile Mariborčanke, Marina Cvetanović je dosegla nekaj točk zapovrstjo za preobrat z vodstvom 21:17, po katerem je bila gostiteljicam pot do osvojitve drugega niza odprta. 

Mariborska vrsta je v tretjem nizu povsem nadigrala zagrebško, dosegala točke v serijah in po le nekaj minutah igre povedla 13:5. Tudi v nadaljevanju tekme ni popuščala, tako da so gostje osvojile le osem točk. 

"V prvem in drugem nizu je bilo preveč nihanj, šepal je predvsem sprejem, v tretjem pa je bila igra veliko boljša. Smo na začetku sezone, treba bo še piliti nekatere prvine. Zmagi se ne gleda v zobe," je razložil trener mariborskih odbojkaric Sebastijan Škorc. "Imamo mlado ekipo, ki se mora še učiti in kaliti. Z igro deklet v prvem in drugem nizu sem zadovoljen, v tretjem jim je zmanjkalo moči, zato je njihov odpor iz minute v minuto slabel," je pojasnil trener zagrebških odbojkaric Edo Klein. 


Calcit Ljubljana - SVS Post 3:0 (19, 9, 6)
* Dvorana Tivoli, gledalcev 50, sodnika: Brlas in Stipaničev.
* Calcit Ljubljana: Grudina 12, Božič, Vrhovnik 9, Igličar 10, Forštnarič 1, Kučej 10, Kostić 1, Aragao 4, Hribar 1, Jerala, Turk 1, Potokar 8.
* SVS Post: Huber, Schmerlaib 1, Ružičkova, Stankova 7, Bajde 1, Katz 2, Frühbauer, Jahn 4, Freynschlag, Jenner-Braunschmeid 2.

Nova KBM Branik - Mladost Zagreb 3:0 (24, 20, 8)
* Dvorana Lukna, gledalcev 180, sodnika: Isajlovic in Petsche (oba Avstrija).
* Nova KBM Branik: Mlakar 20, Blagne 6, Kaučič 6, Pučnik, Sobočan, Ammerman 5, Najdič 2, Vovk, Planinšec 8, Pintar 2, Cvetanović 8, Eržen.
* Mladost Zagreb: Čulo 1, Perić 1, Malević, Cvetnić, Mlinar 13, Božičević, Lukić, Božić 4, Lada, Vrbanc 6, Strunjak 3, Vugec 6.