Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
24.06.2015 11:02:06
Deli članek:

Smetana brez Kopija

Reuters

Svetovna prestolnica igralništva bo danes ponoči še sedmič zapored v nekaj nočeh gostila najboljše hokejiste na svetu. Osem dni po koncu sezone je namreč nastopil čas, ko bodo okronani še najboljši posamezniki.

Pravi hokejski teden se bo sicer konec tedna sklenil zunaj Las Vegasa, saj je čez nekaj dni na sporedu tudi nabor lige NHL, ki ga bo letos gostila Florida, natančneje mesto Sunrise.
A še preden bomo spoznali, kdo bodo prihodnje zvezde svetovnega hokeja, bomo v sredo izvedeli, katere od obstoječih bodo sezono 2014/15 sklenile z največjim leskom.

nagrada Hart (MVP)
Aleksander Ovečkin (Washington)
Carey Price (Montreal)
John Tavares (NY Islanders)
nagrada Vezina 
(najboljši vratar)

Devan Dubnyk (Minnesota)
Carey Price (Montreal)
Pekka Rinne (Nashville)
nagrada James Norris 
(najboljši branilec)

Drew Doughty (Los Angeles)
Erik Karlsson (Ottawa)
P. K. Subban (Montreal)
nagrada Calder 
(najboljši novinec)

Aaron Ekblad (Florida)
Johnny Gadreau (Calgary)
Mark Stone (Ottawa)
nagrada Lady Byng 
(vzorno vedenje na ledu
in zunaj njega)

Pavel Dacjuk (Detroit)
Anže Kopitar (Los Angeles)
Jiri Hudler (Calgary)
nagrada Selke 
(najboljši obrambni napadalec)

Patrice Bergeron (Boston)
Anže Kopitar (Los Angeles)
Jonathan Toews (Chicago)

Čeprav za Anžetom Kopitarjem še zdaleč ni najboljša sezona v karieri, pravzaprav je statistično gledano končana sezona njegova najslabša v karieri lige NHL, pa je naš hokejski dragulj letos nominiran v kar dveh kategorijah. Kljub temu se Anže ne bo udeležil gala prireditve, na kateri pa bodo na drugi strani zato praktično vsi preostali nominiranci.

TRETJIČ ZA SELKE
Tretjič zapored je Kopi v igri za nagrado Selke. Ta gre v roke tistemu napadalcu, ki se najbolj odlikuje v obrambnih nalogah. V igri za nagrado Selke je bil Anže že prejšnjo sezono, vendar pa ga je na koncu prehitel Patrice Bergeron, leta 2013 pa je pristal na četrtem mestu. Napadalec Bostona se je znova znašel med trojico, ki je identična lanski, saj so novinarji kot tretjega v to kategorijo izglasovali še kapetana Chicaga Jonathana Toewsa.

PRVIČ ZA LADY BYNG
Prvič v karieri pa je 27-letni Hrušičan v igri za nagrado Lady Byng, namenjeno hokejistu, ki se je izkazal tako z vzornim športnim vedenjem kot s prikazanim na ledeni ploskvi. Ob Kopiju sta se med nominiranci, ki jih določi Združenje profesionalnih hokejskih novinarjev, znašla še ruski velemojster Detroit Red Wingsov Pavel Dacjuk, ki je to nagrado prejel že štirikrat, in Čeh Jiri Hudler, ki si kruh služi pri Plamenih iz Calgaryja.

Pprofimedia

Lansko prireditev je najsrečnejši zapuščal tabor Colorado Avalanchev, saj je bil Nathan MacKinnon najboljši novinec, Patrick Roy najboljši trener, Ryan O'Reilly pa je domov odnesel nagrado Lady Byng.

Po drugi strani se je široko smejalo tudi zlatemu dečku kanadskega hokeja, Sidneyju Crosbyju, ki je bil trojni zmagovalec. Prejel je nagrado Hart (MVP), nagrado Ted Lindsay (najboljši igralec po izboru hokejistov) in nagrado Arta Rossa, ki jo domov odnese najboljši strelec rednega dela.

SALARY CAP ŽE DOLOČEN
Predstavniki klubov se zavzemajo za spremenjen format igre v podaljških v rednem delu sezone, s katerim bi zmanjšali možnost, da bi o zmagovalcu na tekmah odločala loterija kazenskih strelov. Namesto štirih v polju in vratarja bi v podaljšku igrali zgolj po trije v polju plus vratar.

Takšen format igre v podaljških so v minuli sezoni že uveljavili v ligi AHL. In prav dobre izkušnje preizkusne uveljavitve, ko se je kar 75 odstotkov tekem končalo že v podaljšku, gre za več kot 35-odstotno rast v primerjavi s sezono poprej, je klube spodbudilo, da predlagajo takšen format tudi v najvišji profesionalni ligi.

Športni oziroma izvršni direktorji klubov se tudi zavzemajo za razširitev uporabe video zapisov ob kočljivih položajih na ledu. To bi pomenilo, da bi lahko trener zahteval pregled posnetka ob dvomljivem sojenju prepovedanega položaja, iz katerega je ekipa dosegla gol. Pri tem bi moral porabiti time-out.

V Las Vegasu pa so guvernerji lige že določili salary cap, najvišjo omejitev plač oziroma maksimalno omejitev višine pogodb, ki bo za naslednjo sezono znašal 71,4 milijona dolarjev (63,9 milijona evrov na klub), kar je nekoliko več kot v minuli sezoni, ko je ta maksimalni znesek na klub znašal 69 milijonov dolarjev.