nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

zu
zu
0 28.07.2022 13:01:16

V Planici lahko poskusite igrati curling: Prava poletna ohladitev na ledu

Curling je sicer zimski šport na ledu, a Slovenija je ena redkih držav v tem delu Evrope, kjer lahko curling igramo tudi poleti. V Planici je v pokriti dvorani za tek na smučeh pripravljena tudi posebna površina za curling.

Tam poleti trenirajo slovenske reprezentance, ki se pripravljajo na jesensko evropsko prvenstvo, led pa je na voljo tudi vsem, ki bi želeli curling poskusiti na novo in v njem izzvati svoje prijatelje.

Kako poteka igra curlinga?
Curling je ekipni šport. Na tekmi curlinga sodelujeta nasprotni ekipi, ki imata po štiri člane. Ekipi izmenično podajata kamne, pri čemer vsak igralec poda skupno dva kamna. Za igro torej potrebujemo 16 kamnov v dveh različnih barvah.

Vsaka ekipa ima vodjo, ki se med igro nahaja v hiši (tarča na ledu), ki jo igralci ciljajo, ko podajajo kamne. Zadolžen je za vso taktiko in odloča, katere mete naj soigralci izvedejo. Najpogosteje vodja meče zadnja kamna. Druga igralca, ki v trenutku ne podajata kamnov in nista zadolžena za taktiko, pometata pred kamnom. Ocenjujeta njegovo hitrost in jo s pometanjem nadzorujeta. Vsak kamen je torej skupno delo vseh članov ekipe. Zato je curling ekipni šport in je usklajeno delovanje vseh štirih igralcev izrednega pomena.



Curling v Sloveniji od leta 2010
Curling zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 2010, istega leta je bila sprejeta tudi v Svetovno curling zvezo. Vsako leto se Slovenija udeležuje evropskih in svetovnih prvenstev ter kvalifikacijskih turnirjev v vseh kategorijah – mladinskih, članskih, mešanih in seniorskih, pa tudi v curlingu na invalidskih vozičkih. Prvo mednarodno kolajno, bronasto, je slovenska moška reprezentanca osvojila že leta 2012, v dvanajstih letih ukvarjanja s curlingom pa se Slovenija lahko pohvali s kar nekaj izjemnimi dosežki. Med drugim z zlatima kolajnama moške in srebrnima kolajnama ženske reprezentance na evropskih prvenstvih skupine C. Reprezentanci sta sicer trenutno uvrščeni v drugo najmočnejšo kategorijo evropskega curlinga. Eden največjih dosežkov je bilo tudi deveto mesto na svetovnem prvenstvu mešanih moštev v Kelowni leta 2018. Slovenijo gotovo čaka svetla prihodnost v curlingu, saj odlične rezultate dosegajo tudi mladinske reprezentance – med drugim so nastopali tudi na mladinskih olimpijskih igrah leta 2020 v Lozani.

V Planici lahko curling poskusite tudi vi
Ledena steza v Planici je v snežnem tunelu Nordijskega centra Planica in obratuje do konca jeseni. Igranje je možno ob predhodni rezervaciji, na mestu si je mogoče izposoditi tudi opremo. Po dogovoru je možno organizirati tudi teambuildinge za zaključene družbe, kjer vas v svet curlinga popelje izkušeni inštruktor. Več informacij lahko dobite na www.curling.si in na https://www.nc-planica.si/aktivnost/curling/.

Značke: curling, šport

Članki iz rubrike