oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

ku
ku
0 28.07.2022 12:13:07

Peršak in Smrdelova ubranila trdnjavo

Na prašnih stezah Bike parka Kope Vid Peršak šestič državni prvak v enduru, Tina Smrdel najhitrejša pri dekletih. Oba ubranila čast odprtega državnega prvenstva in hkrati kvalifikacijske dirke EWS pred avstrijskim napadom.

Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je po štirih hitrostnih preizkušnjah, približno tisoč višinskih metrih in 11 minutah »neto« dirkanja, za 16 sekund premagal drugouvrščenega Avstrijca Maxa Fejerja (Team Dorrong), prvaka SloEndura iz leta 2019, tretji je bil še en Avstrijec Matthias Stonig (Scott Sports).

Pa še tretji Avstrijec Stefan Mauser (Suspensionlab) na četrtem mestu, potem pa srebrna kolajna državnega prvenstva med člani Jan Štucin (Pedal Racing Team). Za članski bron je treba pogledati do osmega mesta absolutne razvrstitve moških na dolgi trasi, tam je Enej Podmiljšak (Bikehanic – 20 Chocolate) v svoji prvi članski sezoni. Med Štucinom in njim sta se uvrstila še en Avstrijec Gerd Skant (Bikeclub Giant Stattegg) na šesto ter presenetljivi mladinski zmagovalec in prvak Miha Jerkič (KK Črn trn) na sedmo mesto. Prvo deseterico absolutne razvrstitve moških na dolgi trasi z 82 uvrščenimi zaključujeta Jan Markič (ŠKTD Avče) na devetem in Jakob Smolnikar (Golovec trails) na desetem mestu.

Tudi pri ženskah je bilo napeto, saj je povedla Avstrijka Sarah Gamsjäger, ki je dobila prvo in tretjo hitrostno preizkušnjo. V drugi jo je z majhno prednostjo pol sekunde prehitela Tina Smrdel. Sarah je padla v četrti in zadnji preizkušnji ter zmago prepustila slovenski mladinki. Tretja je bila še ena Avstrijka Alexandra Eckert. V razvrstitvi državnega prvenstva je pod Tino na drugo stopničko stopila Tamara Homar (Energijateam.com) in na tretjo Maja Vojska (MBK Črni Vrh).

Poletna oaza Kope
Kaj izbrati sredi vročinskega vala – dom, morje ali svežino Pohorja na Kopah? Stosedemdeset udeležencev iz osmih držav je izbralo te. Kope s progami kolesarskega parka (in še kakšno več) ter možnostmi bivanja so bile po dveh izvedbah dirk serije SloEnduro 4Fun in lanski odsotnosti zelo dobrodošle na koledarju ter dobra izbira za izvedbo državnega prvenstva.

Na deseto državno prvenstvo so prišli dirkat tudi vsi dozdajšnji članski državni prvaki razen enega – in vsi v člansko kategorijo. Prvi prvak Kristjan Medvešček (tokrat v dresu ŠKTD Avče) je na svoji prvi dirki po letu 2016 celo le za mesto zgrešil prvo deseterico! Številni, ki se na vsaki dirki trudijo sezono za sezono, so se lahko le čudili.

Takole je šlo za zmago. Vid Peršak je pred severnoameriškimi dirkami EWS v formi in je prepričljivo dobil prve tri preizkušnje. Prvo na progi Mala Kopa z več kot desetimi sekundami prednosti. Avstrijci so pritiskali, na drugih mestih so se zvrstili Stonig, Fejer in Mauser. Zadnjo preizkušnjo dneva je dobil Fejer.

Sarah Gamsjäger in Vid Peršak sta dobila tudi Kendino SuperEtapo, drugo preizkušnjo dneva pod imenom Lisička ali DH line, speljano na novo.



V kategorijah dolge trase
Miha Jerkič je s sedmim mestom v absolutni razvrstitvi in svojo prvo mladinsko zmago v SloEnduru torej osvojil tudi mladinski naslov. Presenetljivo pred favoritom in lanskim zmagovalcem SloEndura Mihom Smrdel (MBK Črni Vrh), ki je nastopil z bolečim zapestjem po padcu. Srebro torej za Smrdela, bron pa je šel na Koroško z Janom Polovšakom (KK Ravne).

Najhitrejši veteran je bil Blaž Černigoj (Kamplc racing team) iz najmlajše kategorije master 1. V kategoriji master 2 je zmagal Avstrijec Cri Maierhofer (Team Dorrong) pred Primožem Štrancarjem (Orbea Fox Enduro Team), ki je osvojil naslov prvaka, v kategoriji master 3 pa Martin Brus (Kamplc). Najhitrejši amater je bil Žiga Šemrov za novi vrhniški klub ŠKD Super potencial.

Kratka trasa
Na kratki trasi (prva in druga preizkušnja) je bil še enkrat najhitrejši tekmovalec kategorije U15 Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), njegov veliki tekmec Matija Ferjančič (Kamplc), s katerim sta imela pred Kopami enako število točk, je žal po padcu odstopil. Na stopničkah sta tako Kalinšku sledila klubski kolega Max Žvegla in Ian Laharnar (Kamplc).

Zmagovalec kategorije U17 Jakob Lorber (KK Završnica) je bil tokrat za svojo četrto zaporedno zmago natanko sekundo počasnejši od zmagovalca v U15. Jakob je zasluženo novi državni prvak v najmlajši uradni kategoriji državnega prvenstva, srebrno kolajno je osvojil Patrik Trošt (Kamplc) in bronasto Lovro Kojzek (Ravne). Vmes sta se na drugo in četrto mesto »odprte« dirke uvrstila Romun Arthur Hathazi (Bikepoint Racing) in Švicar Severin Zingg (RV Ersigen).

Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team) iz kategorije deklet U15 je bila najhitrejša ženska na kratki trasi pred vrstnico Ano Inkret (Calcit bike team) in Lucijo Mlinar (KK Ravne), zmagovalko v kategoriji U17.

Na najkrajši trasi za kategorijo U13 (tretja in četrta preizkušnja) je pri dečkih zmagal Jakob Praček (Kamplc), edina udeleženka je bila Eva Podvornik (DGK Pohorje – Spank team).

Značke: kolesarstvo, šport

Članki iz rubrike