sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

(mf)
(mf)
0 02.06.2022 10:27:31

Curling: Ledni tehniki so zelo iskani in cenjeni

Ledni tehnik Urban Zelinka med pripravo ledu za curling
CZS
Curling kamen ni dosti drugačen od povprečnega človeškega hrusta – navzven deluje povsem neobčutljiv, v resnici pa v sebi skriva občutljivo plat. Povsem iz tira ga namreč vrže že odpadli las, čez katerega gre, da o razah, ki jih naredijo drsalke, niti ne govorimo. Zato se pripravi ustreznega ledu za curling na začetku sezone ali pred tekmovanjem posveti posebna pozornost.

Ploskev, na kateri bomo naredili led, najprej dobro očistimo. Na očiščeno in že ohlajeno ploskev postopoma nalivamo vodo, da zmrzuje po plasteh. S tem zagotovimo, da led ne bo pokal. Po več dneh zalivanja narišemo tarčo, ki ji igralci curlinga rečemo hiša, ali pa na igrišče položimo njeno natisnjeno verzijo iz trpežnega tekstila. Vstavimo še druge oznake (izpustna, sredinska in zadnja črta, oznake za postavitve kamnov za mešane dvojice …) in nekaj dni spet nalivamo vodo po plasteh.

Ko je ledena ploskev dovolj debela, jo izmenično pršimo in režemo, s čimer naredimo ustrezno podlago za zaključno pripravo ledu. Po vsakem rezanju z ledu odstranimo morebitne ostanke odrezanega finega ledu. Na koncu vstavimo odrivne bloke. Končna priprava ledu se izvede neposredno pred treningom ali tekmovanjem – pred vsako uporabo porežemo tanko zgornjo plast ledu in led popršimo s kapljicami; curling kamen potuje po vrhu zmrznjenih kapljic. Samo tako pripravljen led nudi ustrezno podlago, na kateri se curling kamen obnaša tako, kot ga je z izmetom usmeril igralec, ki je na vrsti za met, in tako, da ga igralca, ki sta na vrsti za pometanje, lahko nadzorujeta z metlami.

Če se vam opis priprave ledu za curling bere kot recept za pripravo zapletene jedi, niste daleč od resnice. Tako kot z Michelinovo zvezdico nagrajeni chefi so tudi dobri ledni tehniki zelo iskani in visoko cenjeni. 

Galerija

Članki iz rubrike