elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

Tanja Starič, Rosvita Pesek,  Igor E Reporter.si

Katastrofalna gledanost TV Slovenija: še ko sta ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

STA
STA
0 06.02.2022 19:00:47

Petek (p)o Prevčevi smoli: Petra še bolj boli kot vse nas!

Arsen Perić
Prva olimpijska preizkušnja smučarskih skakalcev na Kitajskem kljub dobrim uvrstitvam slovenske vrste ni v solze spravila zgolj nesrečno četrtega Petra Prevca, pač pa marsikaterega slovenskega ljubitelja skokov. Kot je za STA povedal nekdanji skakalec Franci Petek, pa je bila zelo razburljiva in takšna, kot se spodobi za olimpijske igre.

"Videli smo odličen skok Petra Prevca v prvi seriji in Timija Zajca v drugi, tako da je ekipa pokazala, da se je sposobna boriti za medalje. Četrto mesto je zagotovo najbolj boleč poraz na velikih tekmovanjih, zato je razumljivo, da Petra še bolj boli kot vse nas. Seveda bi mu vsi privoščili medaljo, zato mora tudi čim prej začeti črpati iz te tekme," je dejal svetovni prvak iz italijanskega Predazza na veliki skakalnici leta 1991.

Po njegovih besedah je Prevc tekmo "oddelal" brez kakršnihkoli pripomb, žal pa mu je medaljo vzela igra številk, na kar ni imel vpliva. Na vsaki tekmi, je dejal Petek, še posebej pa na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, velja pravilo, da se za medalje lahko pripravljaš, si nanje pripravljen, narediš vse za to, a ta se mora na koncu še zgoditi. Pri Prevcu se je danes na žalost razpletlo tako, da se mu ni izšlo po željah, je še dodal.

Že v ponedeljek bo imel skupaj z danes devetim Zajcem, olimpijsko prvakinjo Uršo Bogataj in bronasto Niko Križnar novo priložnost za to, da po osmih letih v Sočiju osvoji še svojo tretjo medaljo, tokrat prvo v ekipni konkurenci. Petek pravi, da je zelo pomembno, da čim prej po čustveni plati predela današnji razplet, saj morajo na mešano ekipno tekmo vsi štirje reprezentanti priti odločeni, ponosni in samozavestni ter osredotočeni na čim boljše skoke.


"To zahteva nekaj napora, a medalja se na tej tekmi mora zgoditi. Imamo namreč odlično ekipo, zlasti dekleta so v tem trenutku izjemno močna, tudi fantje pa so najmanj konkurenčni. Želim jim predvsem mirnost," je dejal Petek, ki ženske tekme v živo ni mogel spremljati, si jo je pa z veseljem nato pogledal v posnetku, danes pa v televizijskem prenosu še slovesno podelitev medalj.

Potem ko je pred štirimi leti prav on vodil slovensko olimpijsko odpravo v Južni Koreji, letos vse dogajanje spremlja zgolj v vlogi gledalca in velikega navijača slovenskih športnikov. Pod njegovih vodstvom je Slovenija osvojila dve medalji, kolikor jih je letos že prvi dan. "Upam, da bo letos ta dosežek presežen. Po moje je to realno," je optimističen Petek, ki je sicer od leta 2020 direktor Nordijskega centra Planica.

Če bo letos olimpijskih medalj več kot na prejšnjih igrah, pa so jih gotovo takrat lahko veliko bolj glasno in veselo proslavili, saj še ni bilo pandemije, ki je zaznamovala tokratne igre z mehurčki in testiranji na vsakem koraku. Po Petkovih besedah to za vse predstavlja velik izziv, tudi zato, ker vse skupaj kroji uspehe športnikov, ki se iz dneva v dan bojijo, da bi jih ustavil pozitiven test.

"Zagotovo tu in tam pomislimo na to, ali so na tekmovanju res vsi, ki bi tam morali biti, ampak tako pač trenutno je. Najpomembneje je, da se vse skupaj ne ustavi. Odsotnost kogarkoli pa po drugi strani ne zmanjšuje uspehov zmagovalcev, saj ni nobenega zagotovila, da bi tisti, ki manjka, dejansko tudi bil boljši," je še dodal prvi nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti leta 1992 v francoskem Albertvillu.

Članki iz rubrike