tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(mf)
(mf)
0 18.11.2021 11:10:12

Curling: Cilj obstanek v skupini B

Moška ekipa na delu
WCF/Celine Stucki
Na Norveškem se v soboto začenja evropsko prvenstvo v curlingu. V elitni skupini nastopa 10 najboljših moških in ženskih ekip v Evropi. V skupini B nastopa 16 moških in 10 ženskih ekip, med drugim tudi obe slovenski reprezentanci.

V norveškem Lillehammerju se v soboto, 20. novembra, začenja evropsko prvenstvo elitne skupine in skupine B v curlingu, kjer bosta nastopali tudi obe slovenski reprezentanci. Šele drugič v zgodovini slovenskega curlinga bosta tako ženska kot moška reprezentanca istočasno nastopali v drugi najmočnejši skupini evropskega curlinga. Cilj reprezentanc je obstanek v skupini B, želje pa so ponovitev najboljšega rezultata, ko je moška reprezentanca dosegla peto mesto v skupini B in tako skupno 15. mesto v Evropi.

Nasproti Slovencem tudi olimpijci

V moški konkurenci bodo Slovenijo zastopali Jure Čulić (vodja), Tomas Tišler, Gašper Uršič, Jošt Lajovec in Gregor Verbinc. V rednem delu se bodo pomerili z Avstrijo, Bolgarijo, Anglijo, Francijo, Slovaško, Turčijo in Walesom. Prva tekma Slovence čaka v soboto ob 9. uri proti Slovaški. V skupini B letos nastopa tudi Rusija, ki si je v lanski sezoni s četrtim mestom na svetovnem prvenstvu priborila tudi neposredno uvrstitev na olimpijske igre. Ob preboju v končnico se bodo naši reprezentanti lahko pomerili tudi z olimpijci.

Slovenke proti močnim domačinkam

Slovensko žensko reprezentanco na tem prvenstvu sestavljajo Ajda Zavrtanik Drglin (vodja), Maruša Gorišek, Petra Klemenc in Anja Pečaver. V rednem delu se bodo pomerile z vsako izmed nastopajočih reprezentanc – Avstrijo, Anglijo, Španijo, Finsko, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Norveško in Slovaško. Med favoritinje poleg domačink gotovo spadajo tudi Finke, ki so redno nastopale tudi na svetovnih prvenstvih. Tako v moški kot v ženski konkurenci se najboljši dve ekipi uvrstita v elitno skupino A, medtem ko najslabši dve nazadujeta v skupino C.

Slovenija ena redkih reprezentanc brez pravega ledu za curling

Slovenija se je na evropsko prvenstvo kvalificirala z zmago v moški in drugim mestom v ženski kategoriji na nedavnem evropskem prvenstvu skupine C, ki je septembra potekalo v Švici. Slovenija je tudi ena najmlajših curling držav, saj curling poznamo šele od leta 2010, hkrati pa smo tudi skoraj edina država v skupini B, ki nima namenske dvorane za curling. Curling se v Sloveniji še vedno igra na hokejskih ledenih površinah, ki so za tekmovalni curling povsem neprimerne. Reprezentanti večino treninga opravijo v tujini, zato so njihovi mednarodni dosežki še toliko večji. Za primerjavo – Švica ima več kot 50 namenskih dvoran le za curling. 

Članki iz rubrike