bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

(mf)
(mf)
0 11.11.2021 11:08:49

Šport s svetlo prihodnostjo

Gregor Rigler
psno
Vsi vemo, da je curling zimski olimpijski šport. Je ekipna igra, ki se igra na ledu, pri kateri igralci podajajo kamne v tarčo na drugi strani ledene steze.

Curling je najbolj prepoznaven po pometanju pred kamni, saj igralci s tem do določene mere nadzorujejo smer in dolžino. Sicer pa je od leta 1998 tudi na rednem programu zimskih olimpijskih iger.

Za koga je primeren?

Curling je šport, primeren za moške in ženske vseh starosti. V državah, kjer je curling bolj priljubljen, ga redno igrajo tudi igralci, starejši od 70 let. Vadbe curlinga so namreč odvisne predvsem od posameznika in njegovih zmožnosti. Je pa nedvomno to, da vsak lahko hitro napreduje.

Je curling naporen šport?

Curling ni tako fizično naporen kot atletika, vendar ga ne gre podcenjevati. Med drsenjem po ledu so igralci v položaju, pri katerem morajo vzdrževati ravnotežje predvsem s trebušnimi mišicami in mišicami v nogah. Med treningom odriva se igralci lahko po več ur zgolj odrivajo, pri čemer uporabljajo večino mišic v telesu. Morebiti je najbolj naporna stvar curlinga pometanje. Kadar igralci močno pometajo celo dolžino steze, lahko srčni utrip naraste na podobno številko kot pri sprintu na 100 metrov. V tekmi z 10 igrami lahko igralec pometa tudi do 48-krat. Lahko bi rekli, da je ob redni vadbi zagotovljena odlična telesna kondicija.

Ali je v curlingu še kaj več kot zgolj pometanje in podajanje kamnov?

Curling je seveda veliko več kot to. Igra je na prvi pogled sestavljena zgolj iz pometanja in podajanja, ko pa pogledamo bliže, opazimo, da se za vsako potezo skriva zelo premišljena taktika. Kam postaviti kamen, kako reagirati na nasprotnikovo potezo, kakšen naj bo plan B, kako močno naj pometamo kamen, kdaj naj pometamo kamen... Na vse to in še več morajo misliti igralci sami, ne trener. Za taktiko je v prvi vrsti odgovoren vodja ekipe (skip), ki poteze igralcem tudi narekuje. Kmalu ugotovimo, da je taktika curlinga vse prej kot enostavna.

Kaj je curling spirit?

Curling spirit ali športni duh curlinga je dodana vrednost curlingu. Je tisto, kar dela šport še bolj zanimiv, tradicionalen in plemenit. Vsebuje veliko več kot zgolj fair play. To ne pomeni, da v curlingu ni tekmovalnosti. To pomeni, da je tekmovalnost izražena tako, da se trudiš za zmago, za svojo ekipo, in ne z namenom ponižati nasprotnika. Nasprotnik je tvoj nasprotnik zgolj na ledu, ko pridemo z ledu običajno sledi debata ob pijači, ne glede na to, katera ekipa zmaga. Curling spirit je lažje občutiti, kot opisati. Občuti se ga lahko že ob prvih stikih, kjerkoli na svetu.

Kje v Sloveniji trenirati?

Curling lahko začnete trenirati v Ljubljani (Ledena dvorana v Zalogu), Velenju (Drsališče Velenje) in na Jesenicah (Športni park Podmežakla). Za več informacij o curlingu in treningih preverite spletno stran Curling zveze Slovenije. 

Galerija

Članki iz rubrike