nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
1 09.01.2020 17:13:03

Nekdanji trener TINE MAZE zakuhal VOHUNSKO AFERO v svetovnem pokalu

Grega Wernig
Špijonaža! Da. Tudi v smučanju obstaja in marsikdo izkorišča sicer legalne, a etično sporna dejanja.

Brez dvoma sta ameriška snežna kraljica Mikaela Shiffrin in slovaška heroina Petra Vlhova v tem trenutku najboljši smučarki na svetu. Veliki tekmici, in zato se vname tudi kakšna iskra.
Iskra? No, Mikaela je Slovakinji vrgla pod nos oziroma je njenega trenerja obtožila špijonaže oziroma vohunjenja. Po veliki zmagi Vlhove na prvi tekmi svetovnega pokala, ko je v Zagrebu pokorila vso svetovno konkurenco s Shiffrinovo vred, je Američanka na družbenem omrežju lepo čestitala Petri za veliko zmago na Sljemenu. »Čestitke, snežna kraljica! V veliko veselje mi je, da se lahko s teboj borim na tekmah, Petra!« je zapisala Shiffrinova. Vlhova je bila na Sljemenu res prepričljiva, saj je bila najboljša v obeh vožnjah in je Mikaelo premagala za kar 1,31 sekunde. Toda že naslednji dan je sledila obtožba o neetičnem vohunjenju.
In kje je vzrok, da je Mikaela tako jezna? Vlhovo trenira italijansko strokovnjak, 56-letni Livio Magoni, ki je bil trener slovenske smučarske junakinje Tine Maze v njenih najboljših časih kariere. Po navedbah italijanskega športnega dnevnika La Gazzetta dello Sport je Magoni sam, ali pa je to naročil pomočniku, snemal treninge Shiffrinove. Snemali in beležili niso samo njenih voženj, ampak tudi strokovno osebje, ki je v ekipi najboljše Američanke.


Ko je za to izvedela, se je Mikaela v pogovoru za ameriški športni televizijski kanal NBC Sports odzvala precej žolčno. Ni sicer govorila o imenih, toda po razkritju Gazzette je bilo jasno, na koga meri. »To, kar počnem s svojimi smučmi, je moja osebna stvar!« je dejala Mikaela. S tem je seveda mislila na intelektualno lastnino – pripravo smuči na tekmo. »Vse skupaj sem delala v sodelovanju s trenerji. V mislih sem ustvarila svoje smuči, svoje vožnje, in potem vse to pokazala na tekmah. Nihče me tega ni učil, do tega sem morala priti sama,« je še jezno razlagala Shiffrinova.
Snemanje na treningih seveda ni prepovedano, saj smučarji in smučarke trenirajo na javno dostopnih smučiščih, kamor v bistvu lahko pride vsak.
Magoni je v odgovoru na obtožbe Shiffrinove izrazil zavedanje, da ni vse najbolj etično. »Vem, da vse skupaj ni najbolj korektno, toda po drugi strani to samo dokazuje, da so preostale tekmovalke zelo pametne in da se mi poskušamo učiti le od najboljših. To je naše delo,« je razložil Magoni in nadaljeval: »Pomembno je, da spremljamo proces treninga Mikaele Shiffrin. Da opazujemo, kaj in kako dela, ona je pač najboljša smučarka na svetu. Za nas je to še posebej pomembno, ker lahko iz vsega tega izluščimo, kje še lahko naredimo manjše popravke, ki bi prinesli napredek. Zame kot glavnega trenerja je zelo pomembno videti, kako trenirajo druge tekmovalke, ki so naše tekmice.«
Vsaj na zagrebškem slalomu se je 'špijonaža' očitno obrestovala, že na naslednjih tekmah pa bomo videli, ali sta Mikaela in Petra še taki prijateljici, kot sta bili do zdaj.

Članki iz rubrike