franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

jz
jz
0 15.12.2019 10:40:46

SAJ NI RES, PA JE! Nosečnost na ukaz! IN KAR ŠTIRI SO SE STRINJALE!

Pred začetkom sezone v smučarskem teku se je zgodilo nekaj precej nenavadnega in izjemno redkega – kar štiri vrhunske ruske smučarske tekačice jo bodo izpustile zaradi nosečnosti.

Dobro, lahko bi se zgodilo, da bi zaradi nosečnosti sezono odpovedala ena ali morda dve tekačici iz celotne reprezentance, ta pa bi morala biti zelo številčna, kot so ruska, norveška, finska ali švedska. Toda da so hkrati noseče kar štiri vrhunske tekačice iz A-reprezentance, med katerimi sta dve osvojili srebrno kolajno v štafeti na svetovnem prvenstvu? No, to pa meji že na znanstveno fantastiko ali pa si lahko vse skupaj razlagate tudi drugače: kot nosečnost na ukaz ali, če vse skupaj malce omilimo, nosečnost na priporočilo.

Komanda je komanda

Ruska reprezentanca, imenovana tudi zbornaja komanda, mora, kot kaže, delati na "komando" (ukaz) tistega, ki je za to odgovoren. In za ženski smučarski tek v Rusiji je odgovorna nekdanja vrhunska tekačica Jelena Vjalbe (sedem kolajn z olimpijskih iger in kar 17 s svetovnih prvenstev). Vjalbejeva je predsednica ruske zveze za smučarski tek ter tudi glavna in odgovorna za sestavo reprezentanc za velika tekmovanja.

Vjalbejeva, ki naj bi se je športniki in športnice bali kot hudič križa, saj ima pomembne zveze v ruskem političnem vrhu, je po koncu zadnje sezone na posebnem sestanku zbrala vse najboljše ruske tekmovalke v smučarskem teku. Z njimi se je pogovorila in jim dala nasvet. Nasvet, ki ga, če ti ga na dušo položi nekdo, kot je Vjalbejeva, ne moreš (ne smeš) zavrniti.

"Ob koncu pretekle sezone sem zbrala vse najboljše tekačice in vsem dekletom povedala, da bo naslednja sezona, torej sezona 2019/20, prehodna, zato je zdaj najboljši čas, da imajo otroke," je brez kančka slabe vesti za rusko agencijo RIA Novosti pojasnila Vjalbejeva. Dodala je še, da so ji dekleta prisluhnila: "Športnice morajo poznati svojo odgovornost in dolžnost. Vesela sem, da so mi prisluhnile."

Drži, v tej sezoni v smučarskem teku ni nobenega velikega tekmovanja – ne svetovnega prvenstva ne olimpijskih iger. V Rusiji so se zato odločili, naj bodo njihove tekmovalke pač noseče. Julija Belorukova (24 let), Anastazija Sedova (24), Jelena Sovoljeva (27) in Tatjana Aljošina (25) so ubogale »komandantko« Vjalbejevo ter zanosile, tako da bodo sezono 2019/20 izpustile. Edina od boljših ruskih tekačic, ki v tem trenutku ni noseča, je 24-letna Natalija Neprjajeva.

ruska stafeta smucarski tek pm
Profimedia

Na "rusko nosečniško zgodbo" so se odzvali tudi na Švedskem in glavna trenerka izjemno močne švedske ženske ekipe v smučarskem teku Karin Ersson je zatrdila, da pri njih kaj podobnega ne pride v poštev: "Tekmovalkam nikoli ne bi mogla 'priporočiti' naj imajo otroke. Seveda me dekleta ne bi niti poslušala. Lahko samo rečem, da je kultura v Rusiji drugačna od naše."

No, v Rusiji je v resnici mogoče marsikaj. Tudi ali pa predvsem v športu. Če se lahko zgodi nosečnost na ukaz, potem vsa zadeva z državnim dopingom v Rusiji seveda ne more biti iz trte izvita. Zanimivo pa bi bilo izvedeti, ali so mlade smučarske tekačice takoj po "priporočilu" Vjalbejeve poklicale svoje fante (morda ga katera sploh ni imela in ga je morala še hitro najti) in se lotile dela?

Članki iz rubrike