Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

STA
STA
1 24.11.2019 16:35:13

Noel zapravil prednost, Kristoffersnu uvodni slalom v Leviju

Žan Kranjec
Reuters
Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec uvodnega slaloma nove sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev. V drugi vožnji je z napadalno vožnjo pridobil tri mesta in za 0,09 sekunde premagal vodilnega po prvi vožnji Francoza Clementa Noela. Slovenca Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta v drugi vožnji izgubila nekaj mest ter končala 21. in 23.

Po upokojitvi avstrijskega smučarskega asa Marcela Hirscherja so se na stežaj odprla vrata za zmago v slalomu. Najbolje se je na današnji tekmi znašel Kristoffersen, ki je do 19. zmage v svetovnem pokalu in 16. v slalomu prišel s šestim najhitrejšim časom druge vožnje. Ta je potekala v zahtevnih razmerah, saj se je zaradi močnega sneženja na progi sproti nabiral sneg.

Levji delež dela je 25-letni Norvežan opravil na strmem delu, kjer je bil bistveno hitrejši od Noela, in končal s skupnim časom 1:48.55. Enaindvajsetletni Francoz je na tem delu zapravil prednost 0,74 sekunde.

Tretje mesto je pripadlo Švicarju Danielu Yulu, ki je skočil s sedmega mesta po prvi vožnji, s končnim zaostankom 0,18 sekunde.

Kristoffersen je tudi drugič zmagal v Leviju, točno pet let po prvi zmagi na tem prizorišču. S tem pa je popravil vtis po slabšem uvodu v sezono pred skoraj mesecem dni na veleslalomu v Söldnu, kjer je po napaki v drugi vožnji osvojil 18. mesto. Zanj pa je to tudi prva zmaga v slalomu od januarja 2018.

"Nisem prikazal popolni vožnji, ampak mislim, da napredujem v pravo smer," je dejal Norvežan v prvi izjavi za uradnega televizijskega distributerja.



Oba Slovenca Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta si zagotovila točke, a v drugi vožnji nekoliko pokvarila svoji uvrstitvi kljub temu, da sta celo nekoliko zmanjšala zaostanek za vodilnim. Kranjec je osvojil 21. mesto (+1,56), Hadalin pa je bil 23. (+1,72).

"Z uvrstitvijo Žana Kranjca sem zadovoljen, nenazadnje si je prismučal tretjo najboljšo slalomsko uvrstitev v karieri. Prvič tudi ni napadal iz ozadja, pač pa s solidne devetnajste pozicije, kar je povsem nova perspektiva, s katero se je dobro soočil," je bil s predstavo Kranjca zadovoljen trener Klemen Bergant.

"V prvi vožnji je naredil napako v strmini, kar se na tako specifični tekmi in ob tako zgoščeni konkurenci hitro pozna. Tudi v drugo je narobe ocenil strmino, načrtovanega skoka po lestvici navzgor tako seveda ni bilo," je Hadalinov nastop ocenil Bergant.

V Leviju so danes razočarali nekateri papirnati favoriti. Predvsem najuspešnejši francoski smučar v zgodovini Alexis Pinturault, ki je po zmagi v Söldnu in osvojenim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala lani tokrat s prevelikim zaostankom dan zaključil že po prvi vožnji.

Največje presenečenje po prvi vožnji je z drugim mestom bil Britanec Dave Ryding, ki pa v drugo ni zdržal pritiska, storil napako v spodnjem delu proge in odstopil.

Članki iz rubrike