ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
1 24.03.2019 19:53:18

Slovenski skakalci ob koncu sezone popravili bled vtis. Kako naprej?

Jurij Kodrun
Za slovenskimi smučarskimi skakalci je turbulentna sezona, v kateri so se spopadali z različnimi težavami. Največji udarec za ekipo je bila poškodba nosilca reprezentance Petra Prevca, težave s poškodbami sta imela tudi Tilen Bartol in Žiga Jelar. A vsaj za konec so Slovenci poskrbeli, da so s stopničkami razveselili domače navijače pod Poncami.

Jubilejna, 40. sezona svetovnega pokala, ki se je začela že sredi novembra, vrhunec pa imela na svetovnem prvenstvu v Seefeldu, slovenskemu taboru ni prinesla veliko uspehov, zato pa so povsem ob koncu sezone na poletih v Vikersundu in domači Planici popravili vtis.

Že na predzadnji postojanki svetovnega pokala v norveškem Vikersundu, ki si lasti tudi svetovni rekord, potem ko je Avstrijec Stefan Kraft pred dvema letoma tam poletel do 253,5 metra, so Slovenci navdušili. Najprej so Domen in Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Semenič na predzadnji ekipni tekmi sezone zanesljivo ugnali vso konkurenco, slavili deseto ekipno zmago za Slovenijo in na najlepši možen način družno povabili gledalce pod Ponce. Dan pozneje se je svoje pete zmage v karieri veselil še Domen Prevc.

Niz uspehov so na veselje domačih ljubiteljev tega športa nadaljevali tudi na letalnici bratov Gorišek, ki je letos slavila 50-letnico. Na prvi posamični tekmi je bil Timi Zajc četrti, Domen Prevc pa peti, na sobotni ekipni tekmi pa so se Timi Zajc, Domen Prevc, Peter Prevc in Anže Semenič povzpeli na tretjo stopničko zmagovalnega odra.

Sobota je bila sicer tudi v znamenju slovesa enega najboljših slovenskih skakalcev Roberta Kranjca. Leteči Kranjec je še zadnjič poletel v dolini pod Poncami in rekordno znamko poletov prek 200 metrov premaknil na 212.

Na zadnji tekmi sezone so Slovenci še enkrat več razveselili domače navijače, trije so končali v "top 10", z drugim mestom pa je vnovič navdušil Domen Prevc.


A z uspešnim zaključkom so le delno popravili vtis sezone, v kateri so v skakalnem taboru pod vodstvom novega trenerja Gorazda Bertonclja precej zaostali za začrtanimi cilji. Pred novembrskim uvodom v Wisli je Bertoncelj določil visoke cilje, med katerimi je večina ostala nedosežena.

"To sezono imamo štiri ravni. Zame osebno je največji cilj svetovni pokal, saj poteka štiri mesece in pol. Tu si želimo eno skupno uvrstitev do šestega mesta, eno do 15., osem uvrstitev na zmagovalni oder ter 4000 točk v pokalu narodov. Na novoletni turneji imamo prav tako zapisano eno skupno uvrstitev do šestega mesta. Najvišji cilj je medalja na SP v Seefeldu ter za konec sezone pa seveda še stopničke na finalu v Planici," je glavne cilje pred sezono nanizal Bertoncelj, od vseh pa so njegovi varovanci uresničili le enega - osvojili so stopničke na planiškem prazniku, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo v smučarskih poletih.

V skupni razvrstitvi sezone svetovnega pokala je bil naš najboljši Timi Zajc na devetem mestu, v top 30 so končali še Domen Prevc na 13. mestu, Anže Semenič, Peter Prevc in Anže Lanišek pa so se zvrstili od 28. do 30. mesta. V pokalu narodov so zmagali Poljaki (6083 točk), Slovenci pa so s 3736 točkami zasedli šesto mesto. Na novoletni turneji po smoli Zajca z "nesrečno" zadrgo Slovenija ni imela nobenega skakalca ne v "top 6" ne v "top 10", še najbolj pa so skakalci zatajili na največjem cilju sezone - svetovnem prvenstvu.

To zimo so Slovenci osemkrat stali na zmagovalnem odru. Z zmagama se lahko pohvalita Zajc (Oberstdorf) in Domen Prevc (Vikersund), ob tem ima Zajc še drugo mesto v Sapporu, Domen Prevc danes v Planici, Peter Prevc pa je bil tretji v Oslu. Ekipno so Slovenci zmagali v Vikersundu, v Willingenu in Planici pa so bili tretji.

Selektor Gorazd Bertoncelj, ki bo tudi v prihodnje nadaljeval na čelu A-reprezentance, saj uživa zaupanje predsednika zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča, se je strinjal, da so v sezoni močno zaostali za cilji.

"Do svetovnega prvenstva smo imeli nekaj svetlih trenutkov. To je bilo v Ruki in Timijevi nastopi na letalnici v Oberstdorfu. Vmes je bilo nekaj solidnih uvrstitev, sicer pa je bilo vse skupaj pod tistimi zastavljenimi cilji. Moram reči, da je svetovno prvenstvo izpadlo dokaj realno. Le na tekmi mešanih ekip smo bili realno v igri za medalje, vse ostalo je bilo nerealno. Raven pripravljenosti je bila prenizka. Fantje niso bili v pravi formi. Rezultati so bili v skladu s formo," se po koncu sezone zaveda glavni trener, ki že kuje načrte za naslednjo sezono.

Članki iz rubrike