andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 24.03.2019 19:10:03

Nesojeni nogometaš Boe sezono končal s 16. zmago

Profimedia
Norveški biatlonski as Johannes Thingnes Boe je v domačem Oslu dobil še sklepno tekmo sezone v svetovnem pokalu 2018/19. Na tekmi s skupinskim startom je še popravil rekord doseženih zmag v eni sezoni na 16. in prepričljivo dobil tudi skupni seštevek.

Drugo mesto je osvojil nemški olimpijski prvak Arnd Peiffer, ki je bil ob Boeju edini, ki je tekmo končal brez zgrešenega strela, zaostal pa je 19 sekund. Tretji pa je bil drugi Nemec Benedikt Doll, ki prav danes praznuje 29. rojstni dan.

Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je pokazal zelo dobro predstavo, žal pa je po prvem strelskem nastopu moral dvakrat v kazenski krog, s čimer je izgubil stik z vodilnimi in praktično tudi vse možnosti za preboj v deseterico. V nadaljevanju je Fak streljal 100-odstotno in z 29. napredoval na 15. mesto.

Ker je bilo v svetovnem pokalu praktično že vse odločeno, se v zadnjem tednu v biatlonu govori le o Boeju. Ta je na zadnji postaji pred domačim občinstvom dosegel kar tri zmage, s prestola po sedmih letih zrinil Francoza Martina Fourcada in mu vzel tudi velik del v zadnjih letih nanizanih rekordov.



Pri tem je zanimivo, da Boe v mladosti sploh ni želel postati biatlonec. "Želel je postati nogometaš, a so temu nasprotovali starši. Prepričana sta, da je to neumen šport," je v Oslu o bratu povedal njegov starejši brat Tarjei, prijatelj na treningih in tekmec v svetovnem pokalu.

In tako je Boe zašel v biatlon. "Biatlon ima veliko legendarnih tekmovalcev. Seveda je nekaj posebnega, da zdaj sam sodim mednje," je v prestolnici skandinavske kraljevine dejal tekmovalec, ki ve, da je s 16 zmagami v sezoni spisal tudi biatlonsko zgodovino. Bil je tudi najuspešnejši udeleženec letošnjega svetovnega prvenstva na Švedskem, od koder se je vrnil s štirimi zlatimi in srebrno kolajno.

V karieri je že osvojil tudi sedem naslovov svetovnega prvaka in mnogi ga že primerjajo z legendarnim rojakom Olejem Einarjem Bjoerndalnom. "Nisem še tam. Olejevi dosežki so vendarle na višji ravni," pa je še dejal letos skoraj nepremagljivi tekmovalec, ki je dokazal, da rojaka lahko ujame. V smučini je bil prepričljivo najboljši in tekme je lahko izgubil le na strelišču, "kjer pa je imel običajno zaradi hitrega teka vsaj en kazenski krog prednosti."

Članki iz rubrike