pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 18.02.2019 12:33:50

Mikaela SHIFFRIN malo drugače: "Priznati si moramo, da SEKSIZEM obstaja!"

Jurij Kodrun
Mikaela Shiffrin kljub rosnim 23 letom zagovarja načela, v katera verjame. In ne samo to. Izraža jih tudi na glas.

Kakšno je mnenje Shiffrinove o seksizmu v športu, posebej v smučanju, glede na izjavo, ki jo je dala na družbenem omrežju (v okvirju)? "Smučanje je šport, ki ima veliko več trenerjev kot trenerk. Tudi v ekipah je veliko več moških kot žensk. Ne vem natančno, zakaj. Zelo pa sem ponosna na to, da delam v športu, kjer je enakost pri denarnih nagradah večja kot v katerem drugem. Res sem ponosna, da sem del športa, ki prednjači v finančni enakosti med spoloma. Kar zadeva seksizem oziroma vse, kaj je povezano s to temo, mislim, da moramo ljudje po vsem svetu narediti še veliko, da se bo kaj spremenilo. Priznati si moramo, da seksizem obstaja, in to ne samo v športu. Povsod okoli nas je. Boriti se moramo za enako plačilo, enako prepoznavnost in enako delo. In to je to," je bila odločna Mikaela, ki takih vprašanj ni ravno vajena.

Za Shiffrinovo osebno pa je pomembno, da se javno opredeli in zavzame za enakost, za pravice žensk, za pravice istospolne skupnosti ... "Zame je pomembno, da se postavim za enakost. Že kot majhna deklica nisem marala nasilnežev in seveda še danes ne maram ljudi, ki skušajo drugim povzročiti zlo, ki drugim privoščijo, da jim gre slabo in se slabo počutijo. In to brez razloga. Vsi smo ljudje. Vsi si zaslužimo spoštovanje. Naša dolžnost je, da drug drugega spoštujemo. Vsi smo na istem igrišču. Ni vedno tako, kot bi moralo biti, toda pomembno je, da se borimo za to, da samo delamo tako. Živeti in držati se moramo visokih moralnih vrednot. Nič boljša nisem od vas. V bistvu sva si enaka. Vsi skušamo kar najbolje opraviti svoje delo," je to temo zaključila Mikaela.

In Mikaelin odgovor v materinem jeziku

Is there still sexism in skiing? "I think that skiing is a sport that has generally many more male coaches, male staff than female. I don't know exactly why it is like this, but on the other hand, and I'm proud of that, skiing is a sport where there is more equality in prize money than I think in any other sport. This is something I'm really proud of. To be a part of a sport that is kind of leading the way in this sense. Yeah, as far as sexism goes, and this kind of topic, I think we still just as a world, globally have some ways to go. For sure sexism exists and not only in the sport, but everywhere and that is something we have to work towards. We have to work towards equal pay, equal acknowledgement for equal work."

Is it important personally for you to stand up for the rights of women’s groups, LGTB rights, … ?

"For me is important to stand up for equality. Ever since I was a little girl I always thinking I hate the bullies, I hate the people who are making others feel bad for no reason. We are all people, we all deserve to be treated with respect, it's our duty to treat others with respect as well and make sure that everybody is on an equal playing field. It’s not always that way, but yeah it's important to act that way, to hold yourself to a higher standard. I'm no better than you are, I'm an athlete, you ask the questions, but we are the same, we are all just trying to do our job," said Mikaela.

Nisem bila v bikiniju, ker ...

Shiffrinova je pred tem na twitterju zapisala: "Kot verjetno veste, sem se lani poleti znašla na seznamu Maxim Hot 100. Na fotografiji sem nosila jakno in svoje olimpijske kolajne iz Pjongčanga, bila pa sem v skupini deklet, ki so nosila samo bikini. To, da sem nosila jakno, je bila moja zavestna odločitev športnice, da me bodo cenili in poznali po športnih dosežkih, in ne po videzu. Nisem najlepša, toda trdo delam, da bi uresničila svoje sanje. Kot športnica pogosto čutim, da nisem cenjena zaradi svojih dosežkov, ampak zaradi videza, v nasprotju z moškimi, pri katerih videz ni v ospredju. Prijeten občutek je, če sem videti lepa, toda to ni najpomembnejše. Na snegu sem najhitrejša in ponosna sem na svoje dosežke v tem športu. Rada bi, da me ljudje spoznajo in cenijo po tem. Maxim Hot 100 je bila odlična priložnost, da sem lahko povedala, kaj si mislim – ne glejte med kot žensko in zaradi videza, ampak me spoštujte zaradi mojih dosežkov v smučanju."

Članki iz rubrike