mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 13.03.2018 17:20:20

Svindal poldrugo sekundo pred Feuzom, Čater v ozadju

V svetovnem pokalu v alpskem smučanju so na sporedu le še sklepni boji, ki se bodo v Aareju na Švedskem začeli v sredo s smukoma. Tekmovalke in tekmovalci so danes opravili z obveznim preizkusom proge. Moški trening je dobil Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je bil za 1,51 sekunde hitrejši od protikandidata za smukaški globus Švicarja Beata Feuza.

Boja za skupna seštevka tako v ženski kot v moški konkurenci sta bila odločena že pred švedskimi sklepnimi obračuni. Američanka Mikaela Shiffrin je še drugič zapored osvojila seštevek sezone. Avstrijec Marcel Hirscher pa si je že v Kranjski Gori prismučal rekordni sedmi veliki kristalni globus.

Pri moških je neznanka le zmagovalec smukaškega seštevka. Kandidata sta dva. Feuz ima pred Svindalom 60 točk zaloge. V Aareju je Svindal na treningu pokazal, da se ni predal v boju za mali kristalni globus in da se bo boril tudi na zadnji smukaški preizkušnji sezone.

Če bi obveljal današnji trening kot izid tekme, bi Feuz, z zaostankom 1,51 sekunde je bil 17., izpadel iz petnajsterice najboljših, ki jim na finalnih tekmah pripadajo točke, in bi izgubil boj za smukaško krono sezone. Feuz treninga nazadnje ni opravil in je bil uradno diskvalificiran.

Na treningu je za Svindalom 32 stotinke zaostal Avstrijec Vincent Kriechmayr za drugi čas, presenetljivi zmagovalec smukov v Kitzbühlu in Kvitfjellu pa je zasedel tretje mesto (+0,39).


Edini slovenski predstavnik v hitrih disciplinah v Aareju je Martin Čater. Celjan si je v soboto z 18. mestom prismučal 24. mesto na smukaški razpredelnici ter si s tem zagotovil predzadnjo vstopnico za smukaški finale.

Na treningu je bil zadržan, z zaostankom 2,10 sekunde je vpisal 25. oziroma 24. čas po diskvalifikaciji Feuza. Povsem na repu, na 26. oziroma 25. mestu, je pristal Francoz Alexis Pinturault, specialist za tehnične discipline, ki lahko v Aareju nastopa v vseh disciplinah na podlagi osvojenih 500 točk v seštevku sezone.

Ženski trening je dobila Američanka Alice McKennis. Drugi čas je vpisala češka olimpijska senzacija Ester Ledecka, ki je kot prva v zgodovini na olimpijskih igrah osvojila zlati kolajni v dveh panogah v superveleslalomu alpskih smučark in deskarskem paralelnem veleslalomu. Švedski smukaški finale si je prismučala kot 25. smukačica sezone, superveleslalomskega pa kot olimpijska prvakinja.

V igri za smukaški naslov so Italijanka Sofia Goggia (429), Američanka Lindsey Vonn (406) in Tina Weirather iz Liechtensteina (358). Goggia je bila diskvalificirana, Vonnova je vpisala peti čas, Weiratherjeva pa desetega oziroma devetega po diskvalifikaciji Goggie, ki je bila ob prihodu v cilj deveta.

Od Slovencev bo Žan Kranjec tekmoval na zadnjem moškem, Ana Drev na zadnjem ženskem veleslalomu, Meta Hrovat pa na veleslalomu in slalomu kot svetovna slalomska mladinska prvakinja. V ženske slalomu imata pravico do nastopa tudi Ana Bucik in Maruša Ferk. Tina Robnik, ki si je prismučala veleslalomski finale, pa je v petek zaradi poškodbe kolena že predčasno končala sezono.

Članki iz rubrike