Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
06.01.2018 14:14:14
Deli članek:

Še ena tekma do zgodovine, toda … Hej, plačam pivo tistemu, ki premaga Kamila Stocha!

Reuters

Vsi pričakujejo, da bo izjemni Poljak v Bischofshofnu spisal zgodovino.

Pred smučarskimi skakalci je še zadnja tekma novoletne turneje v Bischofshofnu, zmagovalec je tako rekoč že odločen. Nerealno je pričakovati, da bi lahko Kamil Stoch bo v boju za zlatega orla naredil podobno napako (pravzaprav še precej hujšo) kot v lanski sezoni Daniel Andre Tande, ki je pristal visoko na skakalnici in poklonil Poljaku skupno zmago. Več kot očitno je izkušeni 30-letnik v olimpijskih sezonah zares izjemen. Spomnimo le, da je pred štirimi leti osvojil dve zlati kolajni tako na normalni kot veliki skakalnici, in tudi letos je glede na dvig forme v zadnjih dveh tednih prvi favorit v nadaljevanju sezone za osvojitev vseh večjih lovorik.

Začenši z novoletno turnejo, v seštevku katere ima zdaj skoraj 65 točk prednosti. To plastično preračunano pomeni več kot 35 metrov naskoka pred prvim zasledovalcem. Tako izkušen in stabilen skakalec, kot je Stoch, tega ne bo zapravil. Še več. Lahko se zgodi, da bomo po 16 letih dobili novo legendo novoletne turneje. Poleg druge skupne zmage se mu v Bischofshofnu obeta še ponovitev dosežka Svena Hannawalda iz sezone 2001/02. Nemec je takrat kot edini doslej slavil na vseh štirih postajah turneje in se z zlatimi črkami vpisal v zgodovino tega športa. Nekaj podobnega se zdaj nasmiha tudi Poljaku, ki je daleč pred konkurenco, kar zadeva zadnje tri tekme. Že tako je bil močnejši od Richarda Freitaga, ki je do padca in poškodbe kot edini lahko sledil tempu fenomenalnega Poljaka. Zdaj je v boju le še sam s seboj in z zgodovino. "Navsezadnje je to le tekmovanje. Pomemben je vsak naslednji skok in vsaka naslednja tekma. Zame je to dovolj velik izziv. Vse, kar si želim, je to, da bi se po vsakem skoku smejal," je ob vprašanju o pokru zmag na turneji dejal Stoch. Pa je res tako brezbrižen do razmišljanja o tem dosežku? Vse bo pokazala že današnja tekma.

"Plačam pivo tistemu, ki premaga Kamila Stocha," je Sven Hannawald sporočil še pred tekmo v Innsbrucku. Kako resno je mislil, lahko le ugibamo. "Če mu bo uspelo zmagati še na četrti tekmi, mu bom čestital prvi. In navijal bom zanj. Sicer pa si bova v najslabšem primeru rekord delila," je pristavil nekdanji nemški zvezdnik, pri katerem je vendarle zaznati, da bi najraje ostal edini junak s pokrom zmag.