stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
1 04.12.2017 13:15:52

Kranjec in Hadalin uspešno preizkusila nove veleslalomske smuči

Štefan Hadalin
Arsen Perić
Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta onstran Atlantika uspešno preživela uvodni veleslalomski ognjeni krst. Edina slovenska predstavnika na moških veleslalomih sta bila zadovoljna s tekmovalnim testom novih smuči. Z novo sezono se je uveljavila nova geometrija veleslalomskih smuči, s krajšim stranskim lokom.

Potem ko je zaradi slabega vremena odpadla tradicionalna moška veleslalomska premiera na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, na Tirolskem so ženski veleslalom spravili pod streho, so veleslalomisti uvodno preizkušnjo opravili v nedeljo na drugi strani Atlantika v Beaver Creeku v ameriški zvezni državi Kolorado.

Preizkušnjo je dobil povratnik po poškodbi Avstrijec Marcel Hirscher. V finalu sta nastopila oba slovenska predstavnika Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Kranjec je osvojil 14. mesto, spodbuden pa je dosežek Hadalina, ki se je prvič prebil v finale veleslaloma za svetovni pokal in to s startno številko 60. V finalu pa je uprizoril silovit napad, vpisal je četrti čas druge vožnje, ter se veselil 16. mesta.

"To je bil prvi veleslalom v sezoni in prvi na novih smučeh. Ne veš točno, kje si, nekaj primerjave z drugimi smo imeli, a treba je potem iti na tekmo. Žan je prvič dobil točke v Beaver Creeku, na tej progi se nikoli ni znašel. Peljal se je zelo korektno, za to progo celo malo preveč. Tudi s pristopom, kako se je lotil tekme, sem zelo zadovoljen. To, kar je naredil Štefan, je pa še kakšno stopničko ali dve višje. S številko 60 se je pripeljal notri, v drugem teku je naredil to, kar je delal že lansko leto v slalomih. Po dolgem času smo imeli dva v drugem teku veleslaloma, se pravi stoodstotni izkupiček, in jasno, sem zelo zadovoljen. To je pokazatelj dobrega dela, da sta fanta dobro delala, da smo se konec koncev tudi ujeli s serviserjem, ki je nov, saj ima Štefan nove smuči. Za prvo tekmo moramo biti zelo zadovoljni. Stotinke pri Žanu niso bile v njegovo korist, a takšno je pač to smučanje. Zadovoljen sem, da smo zraven, za stopničke pa bo treba priti na drugo progo in imeti še malo več sreče," je po tekmi iz Beaver Creeka sporočil glavni trener tehničnih disciplin v slovenski moški ekipi Klemen Bergant.

Zadovoljna sta bila tudi oba slovenska akterja. "To so moje prve točke v Beaver Creeku in lahko bi rekel, da sem kar zadovoljen. Sam pri sebi sicer vem, da so še bile rezerve pri vožnjah, a začetek sezone je dosti dober. Imam še rezerve in bom delal naprej, da izkoristim vse kar imam," je dejal Kranjec, ki je na začetku lanske sezone navdušil s četrtim mestom v Söldnu.

Po novem morajo biti smuči za smučarje na veleslalomih dolge vsaj 193 cm in imeti vsaj 30 metrov radija, prej je radij znašal 35 metrov: "Z novimi smučmi sem se kar hitro ujel, v začetku pripravljalnega obdobja, na začetku poletja, sem se kakšnih 14 dni malo lovil, potem pa sem hitro prišel notri."


Hadalin je bil vesel veleslalomskega preboja med trideseterico: "V bistvu sem se pred tekmo počutil bolj toplo - hladno, a sem si rekel, da moram samo ostati sproščen in odsmučati svoj najboljši tek. To sem že tudi kazal na zadnjih treningih, da sem lahko konkurenčen najboljšim. Tega sem se zavedal in izkoristil ter pokazal zelo solidno in zase kar dobro vožnjo, tako da sem vesel in ponosen nase."

Če sta veleslalomista zadovoljna, pa je bila severnoameriška turneja razočaranje za smukaško ekipo, ki trenira pod vodstvom Petra Pena. Za edini svetli preblisk je na superveleslalomu s 15. mestom poskrbel Celjan Martin Čater, na smuku na progi Ptic roparic pa je slovenska smukaška peterica ostala praznih rok. "Ubijalski nagon" še ne krasi voženj najboljšega smukača Boštjana Klineta, ki je februarja v Kvitfjellu osvojil svojo premierno zmago v svetovnem pokalu.

"S tremi besedami, slabo smo smučali. Nimamo dobrega niti enega odseka ali ravninskega dela. Treba se je usesti in analizirati zadevo. Malo suma je bilo po prvem treningu, ko smo slabo smučali. V Beaver Creeku se že takoj pokaže, kdo razume ta hrib in kdo dobro smuča. To sem skušal prekiniti, da bi se dobro pripravili, delali smo vse na temu, da bi bilo boljše, a enostavno smo slabo smučali," je bil nezadovoljen trener Pen.

Popravni izpit bo v Val Gardeni v italijanskih Dolomitih, ko bosta 15. in 16. decembra na sporedu superveleslalom in smuk. Takrat bi se lahko ekipi pridružil tudi veteran Rok Perko, ki je pred petimi leti z drugim mestom na smuku v Val Gardeni vpisal prve in edine stopničke na tekmah svetovnega pokala. Perko ni šel čez Atlantik, prvič po nesreči med pripravami na ledeniku Kaunertal je nastopil na tekmi, in sicer nižjega kakovostnega ranga Fis prav v Val Gardeni.

Še slabše razmere so v ženskih hitrih disciplinah. Če je po tekmovalni upokojitvi Tine Maze nastalo vrzel uspešno zapolnila Ilka Štuhec, ki je lani prav v kanadskem Lake Louisu z dvojčkom smukaških zmag in petim mestom na superveleslalomu začela zmagoviti pohod na smukaški prestol, pa je v novi sezoni ob odsotnosti Štuhčeve zaradi poškodbe zazevala velika luknja.

Edina slovenska predstavnica v Kanadi je bila Maruša Ferk. Pri njej je bil primanjkljaj treninga hitrih disciplin zelo očiten v smuku, kjer je na obeh ostala brez točk, v superveleslalomu pa je z 29. mestom osvojila tolažilni dve točki.

Značke: alpsko smučanje, sta

Članki iz rubrike