Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 14.11.2017 17:45:59

Nordijci pripravljeni za zimski del sezone

Peter Prevc
Martin Metelko
Slovenski smučarji bodo čez nekaj dni že vsi v polnem pogonu. Potem ko so alpski že opravili prve zimske tekme, pa nordijski del karavane zimski začetek čaka v drugi polovici novembra. V slovenskih reprezentancah v skokih, tekih in nordijski kombinaciji pravijo, da so nabrušeni za novo sezono oziroma za njen večji zimski del.

Nordijske reprezentance so se skorajda v celotni zasedbi predstavile danes na novinarski konferenci Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani. Manjkal je le del tekaške ekipe z Vesno Fabjan in Katjo Višnar, ki sta že odpotovali na Finsko, skakalci, skakalke, nordijski kombinatorci in tekačice ter tekači pa so predstavili pričakovanja pred novo sezono, ki bo zaradi olimpijskih iger imela še poseben mik.

"Vem, da je to najlepši del sezone, pričakovanja so velika, komaj čakate, da greste na prve tekme. Zaželel bi vam vse najlepše, čim boljše nastope in ne obupavajte, če vam ne bo šlo vse po načrtih. Mi bomo za vas vedno navijali," je dejal direktor krovne smučarske organizacije Franci Petek, ki kot nekdanji tekmovalec nedvomno dobro pozna težko pričakovanje začetka nove sezone.

Predsednika obeh zborov, za skoke in nordijsko kombinacijo ter teke Ljubo Jasnič in Simon Jan, sta poudarila, da so v zvezi naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da so omogočili dobre priprave. Po novem bodo polovico dobička iz vsakoletne Planice namenili razvoju skakalnih klubov, v slovenskem nordijskem centru pa želijo, da bi se poleg skokov uveljavil tudi tek; domača preizkušnja svetovnega pokala tam tekače sicer čaka konec januarja naslednje leto.

Domači vrhunec bodo imele tudi skakalke, tako kot lani bosta v glavnih vlogah izkušena Maja Vtič in mlada Ema Klinec.

"Skoke na snegu še pogrešamo. Želimo si, da bi se čim prej preselil na sneg in da bi se sezona že začela. Glede na to, da slovenske veljamo za močno ekipo, upam, da bodo te novosti pomagale tudi nam in komaj čakamo na začetek," je pričakovanja skakalk strnila izkušena Maja Vtič.

"Sezona je polna vrhuncev, jaz pa se za vsako tekmo pripravljam po najboljših močeh. Pustila bom sezoni, da me popelje tja, kamor si sama želim," je bila kratka in jedrnata Ema Klinec.

V moškem delu skakalne karavane bodo imeli, kot je dejal glavni trener Goran Janus, kar dva novinca: povratnika po poškodbi Robija Kranjca in pravega debitanta Tima Zajca. Seveda pa še vedno največji delež bremena leži na Petru Prevcu, ki pravi, da je navajanje na novo opremo dobro prestal ter začetek sezone pričakuje optimistično.



"Za prvo tekmo si želim predvsem videti, kjer sploh smo in kako se bo vse skupaj psihološko razpletlo, zapletlo. Po pravici povedano bi rad sploščeno skakal, rezultatskih ciljev si ne moreš zadati, če si imel čez poletje takšen 'miks' rezultatov. Nezadovoljen bi bil predvsem, če bi hotel na silo dobiti dobre skoke. To je tudi zdaj povzročalo težave, če bi sam sebi 'kompliciral' tekmo, bi bil najbolj nezadovoljen," je pričakovanja pred prvo zimsko tekmo umirjal Prevc.

"Vojska gre na tekmo v dobrem stanju. Izkoristili bomo še zadnje treninge v Kranju, v četrtek pa odpotujemo. Konec oktobra smo bili na ledeni smučini, potem smo šli v Planico, potem oddelali pet enot v Kranju. Smo v določenem ritmu, kar je bolje kot pa lani. Glede izbora ekipe sedmerice ni bilo težkega dela. Domen bo ostal doma na treningu, ko bo pripravljen, se bo pridružil ekipi," je o dosedanjem delu dejal glavni trener.

v taboru nordijskih kombinatorcev so prav tako dobro razpoloženi, saj poletni del sezone zbuja upanje na dobrega tudi v zimi. Zanje je domači tekmovalni vrhunec s tekmami poletne sezone v Planici sicer že opravljen, vseeno pa so si v olimpijski zimi postavili visoke cilje.

"Zadnja dva meseca sta hitro minila. Ves načrtovani program smo oddelali, hvala SZS za podporo. Začeti je treba sproščeno, ne smemo hiteti, samo mirno, pa bo že nekaj," je dejal sveži novi trener kombinatorcev Mitja Oranič.

Visoko merijo tudi v tekaškem taboru, kjer je Anamarija Lampič izrazila prepričanje, da bo lakota po tekmah hitro udarila na plan, saj so doslej večinoma samo trenirali.

"Skušali smo biti čim več na snegu, zadnje priprave so bile v Davosu, danes pa odhajamo na sever Finske, na pravi sneg. Komaj čakam prve tekme, ki bodo že malo pokazale, kje smo in kako smo trenirali. Potem pa še tekma v Ruki, kjer se bo pa res videlo, kako smo delali. A prvim trem tekmam še ne dajem pravega fokusa, ker moram najprej ujeti ritem tekmovanja."

Poleg pričakovanj in dobrih želja pa so imeli danes v nordijski karavani tudi dve priložnosti za šopke in stisk rok ob koncih karier. Eva Logar je že od poletja nekdanja skakalka, morda bo še zadnjič nastopila na Ljubnem, poškodbe pa so preprečile načrte Tomažu Drumlu, koroškemu Slovencu, ki se je šele v prejšnji sezoni pridružil slovenski ekipi, a zdaj ne bo več aktiven tekmovalec.

Značke: smučanje, sta

Članki iz rubrike