Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 19.10.2017 11:34:41

Slovenija korak bližje zimskim olimpijskim igram: Mok podprl idejo o sodelovanju držav

Arsen Perić
Mednarodni olimpijski komite še vedno močno spreminja postopke kandidature za pridobitev olimpijskih iger. In kot je danes na Forumu Nordicumu v nemškem Klingenthalu potrdil Christian Klaus iz Moka, so se postopki spremenili do te mere, da je sodelovanje držav celo zaželeno.

"V preteklosti si je Mok ogledal pogoje prireditelja in enostavno dejal, manjka vam skakalnica in bob steza, zgradite to. Danes gledamo na realne možnosti, na trajnostno rabo in tudi v primeru kandidature Tirolske za ZOI 2026 je bilo vnaprej jasno, da bodo tekmovalci v hitrostnem drsanju nastopali v nemškem Inzellu, saj Mok ne bi šel v to, da organizatorja sili v gradnjo objekta, ki ga kasneje ne potrebuje," je spremembe plastično opisal Klaus.


Slednji je potrdil tudi, da bi bila s spremembami ideja izvedbe iger v več državah, kot je bila to pred leti kandidatura Senza confini (brez meja), Slovenije, Furlanije Julijske krajine in avstrijske Koroške, bližje uresničitvi. "Kandidature treh dežel ne poznam podrobno, zato težko natančno komentiram tako kandidaturo, a gremo v smer sodelovanja in izrabe obstoječe infrastrukture. Zakaj ne bi v eni državi izpeljali denimo tekmovanj v alpskem smučanju, če je tam obstoječa smuk proga, v drugi pa nordijsko smučanje, biatlon in druga tekmovanja. Tak je trend, saj se v Mok trudimo za zmanjševanje stroškov in trajnostno rabo," je dejal Klaus. Sam namreč samo na ta način vidi možnost, da v Evropi vnovič zraste zanimanje za izvedbo iger, ki je močno upadlo.

Slovenija se je skupaj s Koroško in Furlanijo Julijsko krajino potegovala leta 2006, ko je igre na kongresu v Koreji dobil Torino. Ideja je bila živa že za igre 2002, a takrat tega še niso dovoljevala pravila Mok, nato pa tudi za igre 2010, a so Avstrijci iz projekta že takoj po prvih sestankih izstopili, saj je tamkajšnji nacionalni olimpijski komite podprl le morebitno samostojno kandidaturo.

Značke: olimpizem, sta

Članki iz rubrike