Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.03.2016 16:52:30
Deli članek:

Zaradi Prevca moral skakati še Marguč

Arsen Perić

Slovenski deskar Rok Marguč je na zadnji tekmi svetovnega pokala, paralelnem slalomu, zasedel tretje mesto, s tem se je že tretjič v nizu uvrstil na zmagovalni oder, na katerega je stopil sedmič v karieri. Po kvalifikacijah mu je kazalo še bolje, saj je dosegel drugi čas, a nato izgubil polfinale proti Italijanu Edwinu Corattiju.

V malem finalu je premagal Italijana Christopha Micka in s tem preprečil trojno italijansko zmago, v velikem finalu je namreč Coratti premagal rojaka Rolanda Fischnallerja.

"Stopnjevanja uvrstitev na stopničke nisem dokončal. Po tretjem in drugem mestu zmage ni bilo. Ampak vseeno sem tudi s tretjim mestom zelo zadovoljen, če ne drugega, naslednje leto na svetovnem prvenstvu ne morem izenačiti števila kolajn s številom stopničk v svetovnem pokalu. Bil sem zelo samozavesten, kvalifikacije so se mi posrečile, tako da sem lahko v vseh dvobojih izbiral progo, a v polfinalu sem na žalost naletel na izredno razpoloženega tekmeca. Že na začetku mi je pobegnil, nato sem ga ujel, a v spodnjem delu sem storil napako in finale je splaval po vodi," je dejal Marguč in v šali dodal, da so Nemci tako jezni na Petra Prevca, da so na progo dodali skakalnico, kar je na tekmah redkost: "Sem jim pa tudi jaz nekajkrat dokazal, kako se skoči v telemark, mislim, da sem na skakalnici pridobival."

Za 29-letnim Celjanom, nekdanjim svetovni prvakom, je kljub zelo slabemu začetku najboljša sezona v svetovnem pokalu. Po sedmih tekmah jo je končal na petem mestu in tako visoko ni bil še nikoli. Obstaja pa grenak priokus, saj je, kot sam pravi, prepozno zamenjal desko, vrnil se je na lansko in šele potem začel nizati odlične rezultate.

"Zdaj je nesmiselno razmišljati, kaj bi bilo, če bi bilo, sem pa že nekajkrat povedal, da mi je žal, da tudi na prvih dveh tekmah nisem nastopil s staro opremo. Če bi bil samo na eni od dveh tekem malo boljši, bi danes stal tudi na stopničkah za razvrstitev svetovnega pokala. A preteklosti ne morem spreminjati, osredotočiti se moram na prihodnost. Moram razmišljati pozitivno in reči, da mi je pač nekaj ostalo za naslednjo sezono," se na preteklost noče več ozirati Marguč, ki bo letos nastopil še na tekmah evropskega pokala na Rogli, nato pa bo začel testirati nove deske, za katere upa, da se bodo bolje obnesle kot letošnje.

Marguč, ki je v četrtfinalu ugnal zmagovalca svetovnega pokala Bolgara Radoslava Jankova, je bil edini slovenski finalist, brez izločilnih bojev sta ostala Jure Hafner s 33. in Tim Mastnak s 36. mestom v kvalifikacijah.

Pri ženskah je zmagala Rusinja Alena Zavarzina, zmagovalka svetovnega pokala je postala Čehinja Ester Ledecka.