Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
28.02.2016 14:57:26
Deli članek:

2083 je številka, ki jo zdaj lovi Prevc

Grega Wernig
Peter Prevc: »Jaz nimam meja. Hočem imeti samo eno pot, pot, ki se vzpenja, se nikoli ne ustavi in konča …«

Izjemna sezona Petra Prevca, v kateri bo postavil nekaj novih odmevnih mejnikov.

Rekordi so zato, da se jih podira. In očitno tako razmišlja tudi Peter Prevc, za katerim je izjemna sezona, ki pa sploh še ni končana. Pred njim je namreč še šest tekem v svetovnem pokalu.

Slovenski smučarski šampion ima tako na naslednjih prizoriščih izjemno priložnost, da se za vse večne čase vpiše v zgodovino smučarskih skokov. Prvega od rekordov lahko postavi že na naslednji tekmi, ki bo na sporedu prihodnji petek na Poljskem. Tam bo skušal preseči dosežek Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, ki je v sezoni 2008/09 zabeležil 13 zmag. Toliko jih je letos zbral tudi Prevc.

Še en rekorden dosežek bo skušal odvzeti že omenjenemu avstrijskemu skakalcu. "Schlieri" je v sezoni 2008/09 zbral neverjetnih 2083 točk in postal sploh prvi, ki je presegel mejo 2000 točk. Njegov dosežek pa je zdaj resnično ogrožen, saj jih je Prevc do zdaj zbral kar 1898 oziroma 185 manj od rekorda. In če dodamo, da zmaga šteje 100 točk, bo slovenski skakalec aktualni rekord zagotovo krepko presegel, že zdaj pa je v tem pogledu drugi. Pred tem je bil drugi Nemec Martin Schmitt, ki je sezono 1999/2000 dobil s 1833 točkami.

Poleg tega je Prevc poskrbel še za en nov mejnik, s katerim se bo v prihodnosti le stežka kdo izenačil. Letos je postal prvi smučarski skakalec, ki je v eni sezoni osvojil veliki kristalni globus, novoletno turnejo in SP v poletih.