Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
31.01.2016 13:52:12
Deli članek:

Kline: Počutim se podobno, kot takrat, ko sem 20. ali 22.

Reuters
Boštjan Kline

Še pred začetkom današnjega kasneje odpovedanega slaloma za 52. Zlato lisico v Mariboru so v ciljni areni poligona pod Pohorjem navijači in ljubitelji smučanja dobili priložnost pozdraviti novega slovenskega smukaškega junaka Boštjana Klineta. Mariborčan je včeraj na smuku v Garmisch-Partenkirchnu z drugim mestom vpisal najboljši dosežek kariere.

Štiriindvajsetletnemu domačemu junaku so čestitali člani domačega kluba mariborskega Branika, predstavniki Smučarske zveze Slovenije, dobil pa je tudi steklenico penine in torto. Na prav poseben način se mu je takoj po najboljšem smukaškem dosežku slovenske moške ekipe za hitre discipline v tej sezoni poklonil glavni trener slovenskih smukačev Peter Pen.

Dvainštiridesetletni Pen, tako kot Kline Mariborčan, je bil tudi sam izvrsten tekmovalec v smuku in superveleslalomu ter je tlakoval pot kasnejšim smukaškim dosežkom Andreja Jermana, Andreja Šporna, Roka Perka, a je ostal brez stopničk, najboljši dosežek pa je v svetovnem pokalu šesto mesto 16. decembra 2000 v Val d'Iseru. Zdaj je tudi Pen dočakal uvrstitev na zmagovalni oder, za katero je poskrbel njegov 18 let mlajši varovanec.

"Včeraj na kosilu po tekmi mi je rekel, zdaj te pa lahko vikam, saj si premagal moj najboljši rezultat. To je tudi nekaj," je danes pod Pohorjem dejal Kline. "Pen je bil zelo vesel. Takoj po tekmi, čeprav je imel sončna očala, sam lahko videl, da je zajokal, tudi jaz sem zajokal. Oba sva si rekla, da nas čakajo še nove tekme, da moramo mirno odreagirati na vse oziroma se nekako držati čimbolj stran od vsega cirkusa, od vseh obrobnih stvari, poskušamo nekako v svojem krogu to doživeti in podoživeti ter iti naprej," je opisal Kline.

Posebno presenečenje pa mu je pripravil moštveni kolega Klemen Kosi: "To je bila posebna zgodba. Klemen je klical v živo na radio Val 202 ob glasovanju za športnika tedna in dejal: Klemen iz Maribora tu, jaz dam Klinetu pet točk, tu zraven mene sedi, nato sem še sam glasoval. Seveda nisem za sebe, na prvo mesto sem dal Domna Prevca, ki je bil drugi v Saporu, nato sem na drugo mesto postavil Ano Drev, ki je bila druga tukaj v Mariboru, na tretje mesto pa sem dal Petra Prevc, zmagovalcu tekme v Saporu, ki pa je zbral tako ali tako že dovolj točk in sem raje dal priložnost drugim."

Na vprašanje, ali se počuti kaj posebnega, ko se je pridružil Jermanu, Špornu in Perku, ki so pred njim kot edini predstavniki slovenske moške vrste zbirali uvrstitve na stopničke v smukih za svetovni pokal, je odgovoril nikalno: "Nič kaj posebnega se ne počutim. Počutim se podobno, kot takrat, ko sem osvojil 20. ali 22. mesto. Še vedno sem isti, še vedno je vse skupaj enako. To sem dejal tudi mojim domačim."