Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
31.01.2016 13:33:31
Deli članek:

Zdaj pa še mehanski doping!

Te dni se v belgijskem Zolderju kolesarji merijo za naslove svetovnih prvakov v ciklokrosu, v ospredju pa je 19-letna Femke Van den Driessche, ki je imela okvir kolesa vgrajen motor. Kršitev je potrdila tudi Mednarodna kolesarska zveza na svoji spletni strani.

"Ni skrivnost, da smo našli motor. Menimo, da gre za tehnološki doping," je na na novinarski konferenci dejal predsednik Mednarodne kolesarske zveze Brian Cookson. Uci je sicer že v soboto na spletni strani zapisal, da preiskuje primer morebitne uporabe tehnološkega pripomočka v kolesu.

Motoriziran doping je predmet številnih debat vse od leta 2010. Januarja 2015 so sprejeli pravila o tehnološkem dopingu, po teh bo kolesar kaznovan z vsaj šestimi meseci prepovedi nastopanja, odšteti bo moral med 20.000 in 200.000 švicarskimi franki. Uci redno pregleduje kolesa na svetovnih prvenstvenih, tudi na cestnih.

"Skozi sezono 2015 smo vršili nenapovedane preglede koles na največjih dirkah, s tem bomo nadaljevali tudi v sezoni 2016. V letu 2015 smo uvedli pravila, ki nam omogočajo akcije," je Uci v tvitu povzela Cooksona.

Van den Driessche je sicer belgijska prvakinja med mlajšimi članicami in je pred sobotno dirko, ki jo je sicer dobila Britanka Evie Richards, sodila v ožji krog favoritinj. Toda Belgijka se ni borila za mesta pri vrhu, v zadnjem krogu je zaradi mehanskih težav sestopila s kolesa in dirko končala peš.

"Tehnološke prevare so nedopustne. Želimo, da manjšina, ki goljufa, to ve. Ni prostora za skrivanje, prej ali slej bodo plačali za škodo, ki jo povzročajo športu," je na družbenem omrežju twitter zapisal Cookson.