Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
15.01.2016 11:24:12
Deli članek:

Jurij Tepeš: Nisem še v takšni formi kot v Planici

Grega Wernig

Naš specialist za polete se dobro znajde tudi na kulmski skakalnici, kar je dokazal že s tretjim mestom na lanski tekmi svetovnega pokala. Takrat je premagal tudi Petra Prevca, tokrat pravi, da bo to težko.

Kot ste dejali, s formo še niste povsem zadovoljni, čeprav ste v Willingenu pokazali, da se ta le dviguje.
Z napredkom sem zadovoljen, nisem pa še tam, kjer sem bil lani pred Planico oziroma že nordijsko turnejo. Tako še ne morem biti tako samozavesten, kot sem bil pred planiškimi tekmami, kar me malo moti.

 
Kaj je tista pika na i, ki vam še manjka do takratne forme?
Manjka mi predvsem to, da pred tem kar nekaj tekem nisem bil blizu najboljših. To je tudi razlog, da si še ne zaupam dovolj. Vem, da sem dobro pripravljen, kar si tudi sproti dokazujem. Vseeno je bilo pred SP premalo tekem, da bi si to res dokazal.

 
V preteklosti ste se ob prihodu na letalnico vedno razživeli. Bo tako tudi tokrat?
Bomo videli. Velikanka je zame vsako leto nov izziv in upam, da bo tako tudi že na Kulmu. Prav velikih rezultatskih pričakovanj niti nimam. Vemo, da na svetovnem prvenstvu štejejo samo prva tri mesta, za zdaj pa nisem toliko pripravljen, da bi jih lahko napovedal.

O uvrstitvi torej niti ne razmišljate?
Ne, brez zveze. Treba je stabilizirati skoke in v njih uživati. V tej sezoni sem eno lekcijo že doživel, ker sem hotel preveč in izsiljeval rezultat. Tega ne bi rad več ponovil.

 
Vaša najboljša uvrstitev na SP v poletih je 12. mesto s prvenstva 2012 v Vikersundu. Vsaj to si gotovo želite izboljšati...
Bomo videli, kako se bo razpletlo. Na SP v poletih, kjer so pravila drugačna, je zelo pomemben že prvi dan. Na tekmo se moram najprej še uvrstiti, saj v svetovnem pokalu nisem med deseterico. Prvi cilj je torej uvrstitev v slovensko ekipo, drugi uvrstitev na tekmo med prvih 40, nato po prvi seriji med prvih 30, šele potem bom razmišljal naprej.

 
Kako vam letalnica na Kulmu ustreza v primerjavi z drugimi?
Lani mi je bila kar všeč, a so jo letos malce spremenili. Zaletna smučina je zdaj ledena, nasuli so tudi malce novega materiala, tako da se bo letelo nižje. Naprave, kjer se leti zelo nizko, mi ne ležijo, a pri velikanki je vseeno malce drugače.

 
Trener Goran Janus je kot cilj omenil tudi kolajno na ekipni tekmi. Se vam to zdi realno?
Možnosti so. Kot se je pokazalo, sta Norveška in Nemčija precej spredaj, mi pa smo med štirimi ali petimi reprezentancami, ki so vse sposobne priti med prve tri. Marsikaj bo odvisno od dneva. Peter res dobro skače, če bi imeli štiri Petre, bi se borili za zmago. Ker jih nimamo, je treba gledati realno. Če se vse res dobro izide, tudi kolajna ni nemogoča, menim pa, da je realno ne gre pričakovati.

 
Menite, da bo Peter spet pometel s konkurenco ali ga lahko kdo preseneti?
Mislim, da težko. Če že na 120-metrskih skakalnicah tako dobro skače ... V poletih je svojo prepričljivost dokazal že zadnji dve leti z malim kristalnim globusom. Če bo skakal tako kot na zadnjih tekmah, ne bo imel konkurence.