Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.01.2016 15:53:42
Deli članek:

Trojna norveška zmaga v Ruhpoldingu

reuters

Norveški biatlonci so na 10-kilometrski sprinterski preizkušnji svetovnega pokala v Ruhpoldingu poskrbeli za trojno slavje.

Najhitrejši je bil Johannes Thingnes Boe, ki je za tri sekunde ugnal brata Tarjeija Boeja, za 7,6 sekunde pa Emila Hegleja Svendsna. Vsi trije so zadeli vse tarče.

Trojno zmagoslavje so Norvežani nazadnje dosegli na svetovnem prvenstvu 2009, ko so v sprintu slavili Ole Einar Bjoerndalen, Lars Berger in Halvard Hanevold.

Na četrtem mestu je z eno zgrešeno tarčo končal vodilni v skupni razvrstitvi, Francoz Martin Fourcade, ki je zaostal 10,9 sekunde. Slovenci se niso izkazali. Klemen Bauer je bil z dvema zgrešenima streloma 66. (+2:14,4), Miha Dovžan je končal kot 80. (+2:36,5/1), Lenart Oblak, ki je zgrešil trikrat, je bil 86. (+2:53,0), Rok Tršan pa je pristal na 87. mestu (+2:56,3/1).

Pri dekletih je slavila ameriška smučarska tekačica Jessica Diggins (13:15,5), drugo mesto na pet kilometrov prosto v Dobiaccu je osvojila Norvežanka Heidi Weng (+0,9), pred rojakinjo Ingvild Flugstad Oestberg (+1,5). Dobro je odtekla tudi Slovenka Alenka Čebašek, ki je končala na 14. mestu (+26,5). Druga slovenska predstavnica Lea Einfalt je bila 27. (+43,2).

Štiriindvajsetletna Američanka Digginsova je tokrat vknjižila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu in prvič stopila na zmagovalne stopničke. S to zmago je lepo dopolnila uspeh rojakinje Sophie Caldwell, ki je pred dnevi slavila v Oberstdorfu, ZDA pa so tako prišle do druge zmage na letošnji turneji.

V skupnem seštevku turneje pa še vedno prednjačijo Norvežanke. Vodilna Oestbergova je danes spet ukradla nekaj sekund najtesnejši konkurentki Therese Johaug, ki se je morala zadovoljiti s petim mestom, skupno pa za vodilno zaostaja 25 sekund. Johaugova je slavila na sredini klasični tekmi na distanci v Oberstdorfu, tako da bo boj za končno zmago vse do konca napet. Čebaškova je skupno 38., Einfaltova pa 43. med 46 tekmovalkami, ki še nadaljujejo turnejo.

"Alenkin rezultat je bil v okviru pričakovanj. Vedeli smo, da je sposobna teči okoli 15. mesta. Na progi je vmes kazalo tudi boljše, a je še vedno lep rezultat in dobra popotnica za nadaljevanje sezone. To je dobro za njeno dodatno motivacijo in za še kakšen takšen rezultat. Tudi pri Lei se stanje popravlja in gre na bolje. Današnji rezultat je znak, da si lahko prihodnji mesec obetamo precej boljše rezultate. V soboto je pred nami zelo zahtevna preizkušnja 10 km v klasiki, kjer mora jo mora Lea čim bolje prestati. Ne gre toliko za zaostanek, kot za privarčevanje energije za zadnjo etapo, da bi tam pritekla do točk," je po tekmi dejal glavni trener slovenske ekipe Marko Gracer.