Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.12.2015 15:58:05
Deli članek:

Vonnova lovi Stenmarka

Reuters

Alpska smučarka Lindsey Vonn je v Kanadi zaprla usta vsem dvomljivcem, ki niso verjeli v njeno zmagovito vrnitev po težavah s poškodbami.

Lindsey Vonn je v Lake Louisu, ki se lahko upravičeno po novem imenuje Lake Lindsey, v treh dneh trikrat zmagala. Skupno ima že 70 zmag, tako da mejnik Ingemarja Stenmarka (86) niti ni več tako daleč.

Vonnova je daleč najuspešnejša še tekmovalno aktivna alpska smučarka, več zmag od nje je v svetovnem pokalu zbral le švedski as Stenmark, ki je zmagoval v tehničnih disciplinah, v veleslalomu je zbral 46 zmag, v slalomu pa 40. Na drugem mestu večne lestvice v absolutni kategoriji, upoštevajoč dosežke smučark in smučarjev, je Vonnova s 70 zmagami, 16 manj od skandinavske legende. Petintrideset jih ima v smuku, 25 v superveleslalomu, tri veleslalomske, dve slalomski in pet kombinacijskih.

OSTAL JE LE EDEN
Ameriška zvezdnica je že zdavnaj pustila za sabo Avstrijko Annemarie Moser-Pröll (62) in Švicarko Vreni Schneider (55) kot tudi drugega in tretjega najuspešnejšega tekmovalca med moškimi Avstrijca Hermanna Maierja (54) in Italijana Alberta Tombo (50).

Vonnova je še tretjič v karieri po letih 2011 in 2012 v Lake Louisu zmagala na vseh treh tekmah. Po dveh smukaških preizkušnjah je bila Vonnova v nedeljo daleč pred vsemi tudi v superveleslalomu. Kanadsko prizorišče je njeno najuspešnejše, saj je v Lake Louisu zbrala že 18 zmag.

V superveleslalomih je zbrala 25 zmag ter v absolutni konkurenci prehitela Maierja, ki jih je v času aktivne kariere osvojil 24. V petek in soboto je bila najhitrejša v smuku, smukaških zmag ima že 35, le eno manj od Moser-Pröllove.

ZAPRLA USTA DVOMLJIVCEM
Enaintridesetletna Vonnova, štirikratna lastnica velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu, je superveleslalom dobila z velikansko razliko 1,32 sekunde pred drugouvrščeno Avstrijko Tamaro Tippler. "To je bilo res nekaj velikega. Čutila sem, da je bilo kar nekaj dvomljivcev, ki niso verjeli, da bi lahko zmagala," je v izjavi za ameriške medije po vikendu v Alberti dejala Vonnova, ki je bila tako prepričljiva, da se Stenmarkov mejnik 86 zmag niti ne zdi več tako neulovljiv.

Kljub sila prepričljivim predstavam, petkov smuk je dobila z naskokom 58 stotink sekunde, sobotnega pa s prednostjo 1,05 sekunde, pa je Vonnova prepričana, da je daleč od forme iz sezone svetovnega pokala 2011/12, ko je nanizala kar 12 zmag. "Še vedno nisem niti približno v takšni formi, kot sem bila leta 2012, ko sem osvojila štiri globuse. Tako da je kar nekaj prostora za izboljšave, ampak sem zadovoljna s trenutno formo," je še dejala.

Zmagoslavje Vonnove je spremljala tudi slovenska šampionka Tina Maze, ki pa je na družabnih omrežjih v čestitki izzvala kar nekaj odzivov, ko je v šali zapisala, da Vonnova ni imela prave konkurence: "Lahko delo glede na to, da te z @annafenninger lahko le gledava. #congrats @lindseyvonn." Najuspešnejša slovenska smučarka si je vzela enoletni premor, Avstrijka Fenningerjeva pa ne bo branila velikega globusa zaradi poškodbe tik pred začetkom sezone.

BOJ Z ROJAKINJO
Vonnova v skupnem seštevku vodi z le štirimi točkami prednosti pred rojakinjo Mikaelo Shiffrin, ki pa bi lahko prevzela vodstvo že po veleslalomu in slalomu ob koncu tedna v švedskem Aareju.

Pri moških je bil v zadnjih dveh dneh v ameriškem Beaver Creeku najboljši Avstrijec Marcel Hirscher, ki je prvi zmagi v superveleslalomu dodal še 15. veleslalomsko zmago, s katero se je na četrtem mestu večne lestvice najboljših veleslalomistov izenačil s Tombo. Pred njima so Stenmark (46), Američan Ted Ligety (24) in Švicar Michael von Grünigen (23).

Avstrijec je na večni lestvici alpskih smučarjev z največ zmagami v svetovnem pokalu, s 33 prvimi mesti, na sedmem mestu skupaj z Američanom Bodejem Millerjem.