Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
21.09.2015 13:33:10
Deli članek:

Fak: Za napovedi je še prezgodaj

Konec tedna se je na Pokljuki prvič pred začetkom nove sezone na tekmi predstavil tudi biatlonski svetovni prvak Jakov Fak, ki je prepričljivo dobil obe tekmi v domači konkurenci.

Z napovedmi za sezono 2015/16 je v tem obdobju zadržan, saj pravi, da sta pred biatlonci odločilna dva meseca.

"Za napovedi je res še prezgodaj. V teh dveh mesecih lahko narediš veliko dobrega, ali pa ustreliš v prazno," pravi Fak in dodaja, da ga čaka še veliko dela. Nekaj odgovorov o pripravljenosti mu je dalo tudi državno prvenstvo na rolkah. "Saj prav temu, da izvemo, kaj moramo še popraviti, je prvenstvo v prvi meri tudi namenjeno."

A Fak, aktualni svetovni prvak v skupinskem startu, je v tem obdobju priprav zelo optimističen, posebej po zadnjih testiranjih, ki mu dokazujejo, da se pred zimo ne gre bati ničesar. "Telesno sem dobro pripravljen in mislim, da bodo priprave obrodile sadove pozimi in da se bom počutil dobro, ko bo to najbolj pomembno."

Kot svetovni prvak seveda išče nove načine treninga in izboljšavo zdajšnjega dela, kjer si vedno želi še več. "Tukaj mi ni uspelo realizirati vsega, kar sem si želel," je še dejal tekmovalec in pri tem mislil tudi na odpadli skupni trening z legendarnim Norvežanom Olejem Einarjem Bjoerndalnom.

Zaradi bolezni Klemna Bauerja in močno zmanjšanega obsega treninga Janeza Mariča je moral Fak najti za primerjavo v treningu tudi nove partnerje v slovenskem taboru. Pri tem izpostavlja, da cela slovenska ekipa napreduje, najbolj pa se eliti približuje Rok Tršan. "V določenih segmentih je z njim možen tudi dober sparing." Za ostalo morata poskrbeti novi trener Tomaš Kos in Jani Grilc, s katerima Fak sodeluje že dolgo, že lani pa si je Fak želel, da bi glavni trener slovenske vrste postal Kos.

Pred vrati sta sklepna dva meseca priprav. Slovenski reprezentant pa ima v zvezi z njimi le eno veliko skrb in željo. "Pomembno je, da ostanem zdrav," pravi tekmovalec, ki ima občasno ob velikih naporih še vedno tudi težave s poškodovano ramo.

Za optimalne priprave pa si vse bolj želi koristiti tudi svoj sponzorski avtodom. "To je lahko koristno za celo ekipo. Bili smo na pripravah v Avstriji, kjer je dobesedno lilo več dni zapored. Izpostavljen si prehladu, težkim pogojem za delo. Z avtodomom lahko enostavno zamenjaš sredino in treniraš nekje, kjer je sonce."