Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
16.07.2015 10:51:24
Deli članek:

V Ironwoodu se bo spet letelo

vszi

Na edini ameriški smučarski skakalnici, ki je nekoč imela status letalnice, tekem ni bilo že 21 let. Po prenovi bodo na njej spet možni poleti, saj je nedavno prejela tudi homologizacijo s strani FIS.

Letalnica na hribu Copper Peak v državi Michigan, ki se ponaša tudi s 73 metrov visokim stolpom, je edina izven Evrope in najmanjša med vsemi obstoječimi. Njen rekord, ki ga držita Avstrijca Matthias Wallner in glavni trener nemške vrste Werner Schuster, znaša 158 metrov.

Zadnjih enaindvajset let se je dogajanje v zvezi z letalnico vrtelo le okrog turizma. Razgled s stolpa na okoliške gozdove in jezero Superior je res impozanten. Letalnica v Ironwoodu je bila izgrajena leta 1969, leto pozneje je bilo tam tudi prvo tekmovanje, svetovnega prvenstva pa na njej niso izpeljali nikoli. V zadnjem času so oživele pobude za njeno obnovo, pri katerih je bil glavni lokalni podjetnik Bob Jacquart.

Na povabilo direktorja ameriške ekipe Clinta Jonesa in direktorja ameriških nordijskih reprezentanc Signeja Jordeta sta Iroonwood obiskala tudi direktor svetovnega pokala Walter Hofer in predsednik komiteja FIS za smučarske skoke Hans-Martin Renn. Razgovor je potekal tako o finančnih načrtih prenove letalnice kot o možnosti, da se poleti v Ironwoodu spet uvrstijo v koledar FIS. Na naslednjih srečanjih bodo stvari še konkretizirali, obstaja pa velik interes tudi s strani Michigana in sosednjega Wisconsina, da se v tem okolju spet organizirajo tako športna tekmovanja kot tudi spremljevalni dogodki, ki bi promovirali tamkajšnji turizem in kulturo.